Σελίδες

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Στις 17 Νοέμβρη 1945 κυκλοφόρησε Η «Διακήρυξη» της «ΕΠ-ΑΝ»

Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ 


Στις 17 Νοέμβρη 1945 κυκλοφόρησε
Η «Διακήρυξη» της «ΕΠ-ΑΝ»
«ΕΠΙΣΤΗΜΗ-ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ»
 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

Στις 3 Νοέμβρη 2014 αναρτήθηκε στο blog: O Παιδαγωγός Κ. Δ. Σωτηρίου (1889-1966) και μπορείτε να την διαβάσετε εδώ: http://arxeiokdsotiriou.blogspot.gr/2014/11/blog-post.html
Ο Κώστας Σωτηρίου ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της "ΕΠ-ΑΝ". Στην σχετική ανάρτηση υπάρχουν πλούσια στοιχεία για την "ΕΠ-ΑΝ". 


Αξίζει κανείς να την διαβάσει με προσοχή. Να μερικά αποσπάσματα:
«Όμως η επιστήμη είναι παιδί της ελευθερίας, όσες φορές δεν είναι η μητέρα της. Και δεν μπορεί να ανθίσει σε φασιστικά θερμοκήπια.»

«Ζητούμε να καταργήσουμε την επιστήμη σαν κοινωνικό προνόμιο και να την καταστήσουμε λαϊκό απόκτημα. Να μετατοπίσουμε τις υλικές και κοινωνικές βάσεις της από την συντηρητική ολιγαρχία στο λαό. Αυτό είναι το πρώτο.»

«Αναχωρούμε από την προϋπόθεση ότι η μια επιστήμη βοηθεί την άλλη και όλες μαζί την κοινωνία και την εξέλιξή της. Αυτό είναι το δεύτερο.»

«Θέλουμε να ενώσουμε όλους τους επιστήμονες μαζί σε μια ύψιστη προσπάθεια για το έθνος. Να θέσουμε στη διάθεσή του τα εφόδια, τις γνώσεις και την πείρα μας, ώστε να χρησιμεύσουνε για την υλική και πνευματική ευημερία του λαού που είναι και δική μας ευημερία. Την Ελληνική επιστήμη και τους Έλληνες επιστήμονες στην υπηρεσία της ανοικοδόμησης. Να η τρίτη επιδίωξή μας.»

«Την ανασυγκρότηση και την ανοικοδόμηση της χώρας μας την θεωρούμε δυνατή, κατορθωτή, πραγματοποιήσιμη. Και τη βλέπουμε σαν ένα σύνολο από υλικές και πνευματικές προσπάθειες, συντονισμένες και κατευθυνόμενες, σαν μια στράτευση όλων των δυνάμεων της προοδευτικής Ελληνικής κοινωνίας, προς το σκοπό να δοθούν στο έθνος μας, που τόσο ταλαιπωρήθηκε κατά τις τελευταίες δεκαετηρίδες, νέες στερεές βάσεις μιας πολιτισμένης ζωής που να στηρίζεται στην εργασία και την παραγωγή και να πραγματοποιείται προς το κοινό όφελος.»  
«Η εταιρεία που ιδρύουμε έχει αυτό τον προορισμό. Να συνενώσει τους επιστήμονες, να τους προετοιμάσει, να τους εξοικειώσει στα γενικά και ειδικά προβλήματα της ανοικοδόμησης, ώστε να καταστούνε  αληθινοί πρωτοπόροι του λαού και του έθνους μας.
Η επιστήμη συνεβάδιζε πάντα με την πρόοδο.
Η Ελληνική επιστήμη δεν μπορεί ν’ αποτελέσει εξαίρεση.»