Σελίδες

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Τα όσα «ονειρεύονται» Θεσμικοί επενδυτές - Κυβέρνηση - Δήμαρχος της Αθήνας για την «κατοικία του μέλλοντος μας» δεν πρέπει να περάσουν.


Περιβάλλον: Διάβασα σήμερα στην εφημερίδα το Ποντίκι ένα άρθρο με τίτλο «Έρχονται 40.000 πλειστηριασμοί»  Μάλιστα σχετικά με τα  κόκκινα δάνεια αναφέρει ότι «η δυνατότητα να μείνει  κάποιος σαν ενοικιαστής στο σπίτι του για 12 χρόνια δύσκολα θα προχωρήσει, γιατί τα funds δύσκολα θα το αποδεχθούν γιατί οι αποδώσεις είναι μικρές γι αυτά».

Αρχιτέκτονας:  Νομίζω ότι σε παλαιότερη συζήτησή μας σου είχα πει ότι πρόκειται για ένα «προμελετημένο έγκλημα» [i]

Περιβάλλον: Ναι τη θυμάμαι. Μάλιστα τότε μου είχες πει: « Κοίταξε σκοπός τους ήταν να βγάλουν τη «ζωή των λαών στο ενοίκιο» να την  «νοικιάζουν οι έχοντες»  σε τιμές «πιστοποιημένες» από τις «πιστοποιημένες από τους έχοντες Κυβερνήσεις.». Αλλά σήμερα ούτε η ενοικίαση θα προχωρήσει γιατί τα funds,όπως λέει το ρεπορτάζ δύσκολα θα το αποδεχθούν γιατί οι αποδώσεις είναι μικρές γι αυτά. 

Αρχιτέκτονας:  Έχουν δίκιο τα funds. Τι να τις κάνουν τις «μικρές αποδώσεις».

Περιβάλλον: Τι δηλαδή, συμφωνείς με αυτά που λένε;

Αρχιτέκτονας:  Συμφωνεί η Κυβέρνηση και αυτό τους φτάνει. Πρόσφατα, 25-26/10/2021 έγινε η 22η Prodexpo- Συνέδριο για την ανάπτυξη και αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας- . Ανάμεσα στις δημοσιεύσεις που διάβασα σου προτείνω δύο. Η πρώτη είναι στην  naftemporiki.gr .και η δεύτερη στο .B2Green.gr Στην πρώτη δημοσιεύονται οι θέσεις των funds, καθώς και οι «προβλέψεις – απαιτήσεις» τους, και στη δεύτερη οι Κυβερνητικές θέσεις, και οι «απαντήσεις- παραχωρήσεις» της, καθώς και αυτή του Δήμαρχου της Αθήνας.

Στη naftemporiki.gr ο Διευθύνων Σύμβουλος της GEOAXIS (Εταιρεία εκτίμησης ακινήτων) μας λέει:  «τα mega trends (μεγάλες τάσεις) μπορούν να αποτυπωθούν σε τέσσερις περιοχές. Η πρώτη σχετίζεται με την κοινωνία και ειδικότερα με το δημογραφικό, καθώς οι νέοι σήμερα, ηλικίας 20-30 ετών, δεν θα μπορέσουν να αποκτήσουν το δικό τους ακίνητο, καθώς τα εισοδήματα αυξάνονται με χαμηλότερο ρυθμό από ό,τι οι τιμές ακινήτων.. Για παράδειγμα ανέφερε ότι η απόκτηση μιας τυπικής κατοικίας στην Ελλάδα με αποταμίευση του ⅓ του βασικού μισθού απαιτεί 34 χρόνια, στην Ελβετία 17 έτη και στην Μάλτα 34. Επομένως, η πρώτη αλλαγή έχει να κάνει με το ποσοστό ιδιοκατοίκησης. Αυτό με τη σειρά του αλλάζει τις προτιμήσεις και περνάμε στο δεύτερο mega trend που σχετίζεται με την περιαστική αστυφιλία. Όλα αυτά επηρεάζουν με τη σειρά τους την κατασκευή (3ο megatrend) αλλά και την έννοια της επένδυσης (4o megatrend), καθώς ολοένα και περισσότερο η κατοικία αποτελεί μέρος των χαρτοφυλακίων θεσμικών επενδυτών.».

Νομίζω ότι από τα παραπάνω  φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα «χαρτοφυλάκια θεσμικών επενδυτών» είναι αυτά που σήμερα έχουν στα χέρια τους ικανοποιητικό ποσοστό ιδιοκτησίας οικιστικών ακινήτων, και έχουν χαράξει τον δρόμο ώστε «ολοένα και περισσότερο η κατοικία να αποτελεί μέρος, δηλαδή ιδιοκτησία, των χαρτοφυλακίων θεσμικών επενδυτών»- μέσα σ’ αυτά είναι και τα κόκκινα δάνεια -- το πώς το απέκτησαν δεν έχει σημασία γι αυτούς, έχει όμως για εμάς να μη ξεχνάμε πως το απέκτησαν -  που τους επιτρέπει να ρυθμίζουν, την αγορά των ακινήτων, τις τάσεις (mega trend),  τα όνειρα των νέων ανθρώπων – και με απέραντη ξεδιαντροπιά  να διαλαλούν ότι, μην κάνετε όνειρα για δικό σας σπίτι, γιατί  θέλετε τουλάχιστον 34 χρόνια να αποθηκεύετε το 1/3 του μισθού σας, αν έχετε, για να μπορέσετε μετά τα 60 να το αποκτήσετε.

Και στο  B2Green.gr δημοσιεύθηκαν οι ομιλίες του   Υπουργού Επικρατείας κ. Άκη Σκέρτσου,  του    Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Ευθύμη Μπακογιάννη, και του Δήμαρχου της Αθήνας κ. Κώστα Μπακογιάννη.

  Ο πρώτος, μας είπε, ότι «Η Ελληνική Πολιτεία δεν είναι πολύ καλός «νοικοκύρης» και γι αυτό πρέπει να συνεργαστούμε με «εμπλεκόμενους φορείς» για να αξιοποιήσουμε τα κτίρια που θα απελευθερωθούν από την μετακίνηση των Υπουργείων στην ΠΥΡΚΑΛ, και θέλει να μας πείσει ότι αυτό είναι «νοικοκύρεμα».     

  Ο δεύτερος μας είπε ότι «τα 100νταδες εγκαταλειμμένα κτίρια στην   Αθήνα  μπορούν να αξιοποιηθούν με όρους δόμησης και χρήσεις που δίνουν δυναμική στην πόλη, αλλά δεν μας είπε τι όρους δόμησης ετοιμάζονται να δώσουν στην περιοχή, ούτε ποιες χρήσεις.

Ο τρίτος έκανε, όπως πάντα τον τελευταίο καιρό, την υπέρβαση. Μας είπε ότι «πρέπει να μαζευτούμε  σε ένα τραπέζι όσοι έχουμε ακίνητη περιουσία στην πόλη» λες και ο Δήμος της  Αθήνας είναι μια πόλη περιφραγμένη, που λειτουργεί και εξυπηρετεί μόνο όσους έχουν ιδιοκτησίες πίσω από τον φράχτη. Επίσης, μας είπε ότι  το Δημόσιο είναι ο  «χειρότερος» ιδιοκτήτης, γιατί αφήνει κλειστά και αναξιοποίητα πολλά κτίρια του και με τον τρόπο αυτό οδηγεί την γειτονιά στην απαξίωση,  λες και είναι τα κλειστά κτίρια που απαξιώνουν μια γειτονιά, και όχι η « φτωχοποίηση και η απαξίωση της ζωής» των ανθρώπων που ζουν σ’ αυτή. Και στη συνέχεια μας είπε ότι «πρέπει να γκρεμίσουμε κτίρια, να αξιοποιήσουμε άλλα, να δημιουργήσουμε «κοινωνική κατοικία» - δηλαδή όσοι έχουν «ιδιοκτησία πίσω από τον φράχτη» θα μας δώσουν την "τιμή  προσφοράς"  της «κοινωνικής τους ευαισθησίας».    

Αυτά μας είπαν «θεσμικοί επενδυτές», Υπουργοί της Κυβέρνησης, και ο Δήμαρχος της Αθήνας. Το θέμα είναι αν εμείς τα αποδεχτούμε. Αν δηλαδή αποδεχτούμε τα παιδιά μας να ζήσουν σε μια κοινωνία όπου η κατοικία, και όχι μόνο η κατοικία, αλλά και η ζωή τους, θα «ρυθμίζεται» με τον τρόπο που μας περιέγραψαν  οι «θεσμικοί επενδυτές», οι Υπουργοί της Κυβέρνησης  και ο Δήμαρχος της Αθήνας.

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Για το «αστικό βουλεβάρτο» του Δήμαρχου της Αθήνας- Ένα διδακτικό άρθρο του Μάριου Πλωρίτη το 1965 - Ποιο είναι το όνομα του «Νέου Βωβού» της Αθήνας;

 

Περιβάλλον: Το έμαθες; Η Αθήνα θα αποκτήσει «αστικό βουλεβάρτο».

Αρχιτέκτονας: Τι θα κάνει λέει;

Περιβάλλον: Ο Δήμαρχος της Αθήνας δήλωσε ότι η Πανεπιστημίου θα μετατραπεί σε ένα «αστικό βουλεβάρτο» αντάξια με τα αντίστοιχα που υπάρχουν σε πόλεις της Ευρώπης, και έφερε σαν παράδειγμα το Βερολίνο. Επίσης είπε ότι : «τα έργα θα γίνουν με μια νέα αισθητική που βασίζεται  στη λογική της «αχρονίας» δηλαδή να μη καταλαβαίνει κάποιος εάν έγιναν το 1960, το 2020 ή το 2025». θα φυτευτούν, λέει, πλατάνια , θα φαρδύνουν τα πεζοδρόμια, θα γίνουν παρτέρια για να δώσουν την  αίσθηση ενός αστικού κήπου.

Αρχιτέκτονας: Και από εμένα τι θέλεις τώρα;

Περιβάλλον:  Το σχόλιό σου.

Αρχιτέκτονας: Τι να σχολιάσω, το έχω σχολιάσει παλαιότερα και δεν νομίζω ότι από τότε μέχρι σήμερα  έχει αλλάξει κάτι. Μια μελετημένη  δήθεν οπισθοχώρηση είχαμε, ώστε να προετοιμαστεί καλύτερα το «επενδυτικό  πακέτο» για την περιοχή.

Περιβάλλον: Μα από τον «Μεγάλο Περίπατο» περάσαμε στο «αστικό βουλεβάρτο»;

Αρχιτέκτονας: Αυτή δεν είναι αλλαγή. Αυτό δείχνει την σταθερότητα της κυρίαρχης αστικής τάξης στη χώρα μας. Μένει «σταθερή» στη βυζαντινοεκκλησιαστική  της παράδοση και  τις φεουδαρχικές της αντιλήψεις. Δεν της βγήκε ο «Μεγάλος Περίπατος» των «αρχαίων μας προγόνων» και άλλαξε εποχή νομίζοντας ότι θα της βγει το «αστικό βουλεβάρτο» της ξένης βασιλείας που μας φυτεύτηκε με την επανάσταση του 21. Από τις χλαμύδες και τις περικεφαλαίες πέρασε στις φουστανέλες και το τσαρούχι. Ενδυμασία αλλάζει, το σώμα παραμένει ίδιο.

Περιβάλλον: Αυτό το «η νέα  αισθητική του έργου βασίζεται στη λογική της «αχρονίας» δεν το κατάλαβα. Τι εννοεί;

Αρχιτέκτονας: Τι δεν καταλαβαίνεις. Σου το λέει ξεκάθαρα. Να μην καταλαβαίνεις αν έγινε το 1960, το 2020 ή το 2025, για να μπορεί η ίδια να πουλάει τον  βαθύ συντηρητισμό  της, ντυμένο είτε με χλαμύδα είτε με  φουστανέλα.

Περιβάλλον: Μου έκανε όμως εντύπωση η επιλογή του 1960.

Αρχιτέκτονας: Η σημερινή εξουσία της δεξιάς έχει μεγάλη εκτίμηση στη δεξιά  της δεκαετίας του 60. Είναι η δεκαετία της βίας και νοθείας, των τραμπούκων, των ΤΕΑ, της καρφίτσας,  της …., της……..


 Στις 17 Γενάρη 1965 ο Μάριος Πλωρίτης γράφει ένα άρθρο στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» με τίτλο «ΟΙ ΔΥΟ ΤΑΡΤΟΥΦΟΙ –Ή περί κλασικής παιδείας και κλασικής αναισχυντίας» . Το διάβασα στο αρχείο του παιδαγωγού Κώστα Σωτηρίου -1965-66 Από τη «Συλλογή» «Αποκόμματα εφημερίδων» του Κ.Δ. Σωτηρίου -  και οι διαχειριστές του blog είχαν την καλοσύνη να μου το στείλουν να το αναδημοσιεύσω εδώ. Το βάζω σαν εικόνα και μπορείς να το διαβάσεις. Οι κόκκινες υπογραμμίσεις είναι του Σωτηρίου.  Διάβασέ το. Με τον ίδιο τρόπο, αλλά στολισμένο με λέξεις της σημερινής εποχής, προσπαθεί η εξουσία- «ΤΑΡΤΟΥΦΟΣ Α΄» -σήμερα, να μας πείσει ότι πρέπει να γίνουμε όλοι ο «ΤΑΡΤΟΥΦΟΣ Β΄»


Σελίδα 2 

Σελίδα 1 

Γι αυτό ας σταματήσουμε να ασχολούμαστε με τον «Μεγάλο Περίπατο» και το «Βουλεβάρτο» και ας ασχοληθούμε με αυτά που συζητήθηκαν στις 25-26 Οκτωβρίου 2021 στο πλαίσιο της 22ης Prodexpo που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής. Διάβασε το δημοσίευμα της ιστοσελίδας  news.b2green.gr με τίτλο :Η στιγμή της Αθήνας • Στο επίκεντρο κατεδαφίσεις κτιρίων και επιστροφή των κατοίκων στο κέντρο της πόλης  και όποτε θέλεις το συζητάμε.

Περιβάλλον: Εσύ το διάβασες.;

Αρχιτέκτονας: Ναι

Περιβάλλον:  Καταλαβαίνω ότι κουράστηκες, αλλά θέλω ένα σχόλιο έστω και επιγραμματικό

Αρχιτέκτονας: Η πρώτη και σύντομη ανάγνωση που έκανα, μου έδωσε το όνομα του «Νέου Βωβού» της εποχής. Αλλά θέλω λίγο χρόνο γιατί πρέπει να βρω ολόκληρες τις ομιλίες να διαβάσω.

Περιβάλλον: Ναι αλλά δεν μου λες το όνομα του «Νέου Βωβού»

Αρχιτέκτονας: Δεν θα στο πω, πρέπει να το βρεις μόνος σου.


Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Ας δούμε τι πραγματικά μας είπε ο κ. Πέτσας στη δήλωσή του για τις πλημμύρες στα καμένα της Β. Εύβοιας

 

Περιβάλλον:  Τα έμαθες; Πλημύρισε χθες η Β. Εύβοια, και ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών μιλώντας στο Σκάϊ  σημείωσε ότι οι ζημιές είναι κοντά τη θάλασσα  «Έχει μεγάλη διαφορά αυτό από το να συνδέουμε τα καμένα με τις ζημιές κοντά στη θάλασσα. Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα με τα καμένα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αρχιτέκτονας : Μας λέει δηλαδή  να μη συνδέουμε τον «βιαστή»  με το «παιδί» που γεννιέται εννιά μήνες μετά τον «βιασμό». Οι εννιά μήνες είναι «μεγάλη διαφορά»

Περιβάλλον: Αυτό ακριβώς μας λέει.  

Αρχιτέκτονας: Οι Ιταλοί έχουν μια ωραία έκφραση γι αυτό. Λένε: si  arrampica sugli specchi ((σκαρφαλώνει στους καθρέφτες}  Μπορείς να σκαρφαλώσεις στους καθρέφτες; Όχι. Πέφτεις.

Περιβάλλον: Τι θέλεις δηλαδή να πεις;

Αρχιτέκτονας: Όταν η εξουσία στριμώχνεται ακολουθεί πάντα αυτή την τακτική. Λέει πράγματα που δεν στέκουν και είναι τόσο ολοφάνερο ότι δεν στέκουν, όσο ολοφάνερο ψέμα  είναι να ισχυριστεί  κάποιος ότι «σκαρφαλώνει στους καθρέφτες». Αυτή τη τακτική ακολούθησε χθες ο κ. Πέτσας.

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021

«Ανάδοχοι Αναδάσωσης» = «Νονοί Αναδάσωσης»: Στόχος «ανθρώπινη ζωή χωρίς Ζωή»

 

Περιβάλλον: Τι σημαίνει «Ανάδοχος Αναδάσωσης»

Αρχιτέκτονας: Που το άκουσες αυτό;

Περιβάλλον; Το είπε ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σκρέκας : «Ένα ακόμη μέτρο που ανακοίνωσε ο κ. Σκρέκας είναι ο «Ανάδοχος Αναδάσωσης» .Με τη μορφή εθελοντισμού, νομικά πρόσωπα δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου, ανώνυμες εταιρείες και μη κυβερνητικές – μη κερδοσκοπικές οργανώσεις θα μπορούν να προχωρούν σε άμεσες αναδασώσεις σε περιοχές και με προδιαγραφές που θα ορίζονται από τη Γενική Διεύθυνση Δασών του ΥΠΕΝ.»

Αρχιτέκτονας: Το ΥΠΕΝ θα καθορίζει τις προδιαγραφές των Αναδασώσεων και θα παραχωρεί την πραγματοποίηση των Αναδασώσεων στους «Νονούς Αναδάσωσης» όπως παραχώρησε τα «κόκκινα δάνεια» στους «Νονούς πλειστηριασμών». τα «Εργατικά Δικαιώματα» στους «Νονούς Εργοδοσίας» , τα «Κοινωνικά Δικαιώματα» στους «Νονούς των ΜΜΕ» και δεν συνεχίζω γιατί ο κατάλογος είναι μακρύς και στεναχωριέμαι πολύ.

Περιβάλλον: Κατάλαβα.

Αρχιτέκτονας: Τι κατάλαβες;

Περιβάλλον:  Γιατί  «προστατεύθηκε» η «ανθρώπινη ζωή» στις περιοχές.

Αρχιτέκτονας: Προ….

Περιβάλλον: Μη μου πεις. Θα στο πω εγώ. «Προστατεύθηκε»  γιατί δημιουργεί μια νέα μορφή «ανθρώπινης ζωής» χωρίς «Ζωή». Αυτός είναι ο στόχος.

 

 

Κυριακή 18 Ιουλίου 2021

Ας σταματήσουμε να χαρακτηρίζουμε «Βαβέλ» και «Λερναία Ύδρα» την Πολεοδομική Νομοθεσία, και ας μιλήσουμε για «Πολεοδομική Νομοθεσία αγοραίας στήριξης επενδυτικών συμφερόντων»

 

Περιβάλλον: Διάβασα ένα άρθρο στη "συσπείρωση" που μιλάει για την Πολεοδομική Νομοθεσία στη Χώρα σας  και την παρομοιάζει με τη   «Βαβέλ» και τη  «Λερναία Ύδρα» . Να τι λέει:  «Ως “Βαβέλ” και “Λερναία Ύδρα” χαρακτηρίζουν την πολεοδομική νομοθεσία οι πρόεδροι των συλλόγων Αρχιτεκτόνων, Τοπογράφων μηχανικών και της Ομοσπονδίας των μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων. Τονίζουν ότι οι πρόσθετες πολεοδομικές διατάξεις, που εισήλθαν με το νομοσχέδιο για την Ανακύκλωση είναι το κερασάκι στην τούρτα της δαιδαλώδους πολυνομίας, που ανοίγει την ψαλίδα των ανισοτήτων και δημιουργεί ακανθώδη προσκόμματα στην άσκηση του επαγγελματικού και επιστημονικού έργου τους» 

 Μηχανικοί: σταματήστε τη “Βαβέλ” ανεφάρμοστης πολεοδομικής νομοθεσίας!

 

Αρχιτέκτονας: Το διάβασα και μάλιστα με μεγάλη προσοχή. Κοίταξε καλό θα είναι όταν ασχολούμαστε με θέματα Πολεοδομικής Νομοθεσίας, να μη ξεχνάμε ότι η Πολεοδομική Νομοθεσία, εκφράζει την Πολιτική επιλογή του Νομοθέτη. Είναι οι πολιτικές επιλογές του Νομοθέτη  που καθορίζουν το περιεχόμενο και τη μορφή της Πολεοδομικής Νομοθεσίας. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, το σημαντικό στοιχείο, δεν μπορούμε να το αγνοούμε, γιατί αγνοούμε την πραγματικότητα, και όταν η κριτική δεν στηρίζεται στην πραγματικότητα χάνει   το βασικό στοιχείο στήριξής της, και το μόνο που της απομένει σαν στήριγμα είναι να καταφύγει σε «φανταχτερούς» χαρακτηρισμούς, τύπου «Βαβέλ» και «Λερναία Ύδρα» για να κρύψει την «ατολμία» της.   Η σημερινή Κυβέρνηση το φωνάζει από την πρώτη μέρα που ανέβηκε στην εξουσία, το είπε και ξεκάθαρα μέσω του πρώην Υπουργού Περιβάλλοντος. «Δεν επιτρέπετε», μας είπε ο Υπουργός, «να μη μπορούν οι «επενδυτές» να κάνουν τη δουλειά τους!!!!!!». Αποτέλεσμα αυτής της Πολιτικής θέσης είναι η σημερινή «αύξηση του παραγόμενου νομοθετικού έργου» γιατί σήμερα οι «επενδυτές» ζητάνε πλήρη και λεπτομερειακή  νομοθετική  κάλυψη, και το Υπουργείο που με υπερηφάνεια έχει ταχθεί στην υπηρεσία τους σπεύδει να τους ικανοποιήσει.

Και οι τρείς Πρόεδροι ζητούν  «κωδικοποίηση» της Πολεοδομικής Νομοθεσίας. Αυτό όμως το «αίτημα» η ιστορία μας λέει ότι υποβάλλεται εδώ και σαράντα χρόνια, κάθε φορά από τους Συλλόγους των Μηχανικών και επί σαράντα χρόνια οι Κυβερνήσεις της χώρας μας, το τάζουν  αλλά δεν το πραγματοποιούν. Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς γιατί;

Αν δούμε λίγο την πραγματική ιστορική διαδρομή της Πολεοδομικής Νομοθεσίας στη χώρα μας θα διαπιστώσουμε ότι ο λόγος που δεν έγινε και δεν πρόκειται ποτέ να γίνει, είναι, γιατί δεν είναι εξυπηρετικό στα οικονομικά συμφέροντα που διοικούν τον τόπο

Ο Νόμος για την μεταφορά του Συντελεστή Δόμησης  της δεκαετίας του 90 ήταν ο Νόμος με τις περισσότερες τροποποιήσεις, με τις περισσότερες αποφάσεις Υπουργών, με τις περισσότερες ερμηνευτικές εγκυκλίους.  Όλοι γνωρίζαμε τότε  ότι τις οικοδομικές άδειες με μεταφορά  Συντελεστή δόμησης, δεν μπορούσαν να τις καταθέσουν και να τις διεκπεραιώσουν στις Πολεοδομίες όλοι οι Μηχανικοί, τις κατέθεταν συγκεκριμένοι Μηχανικοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, και τις ελέγχανε συγκεκριμένοι υπάλληλοι, όχι όλοι οι υπάλληλοι του τμήματος αδειών. Και ο λόγος δεν ήταν η έλλειψη της «κωδικοποίησης» του συγκεκριμένου Νόμου, τον γνωρίζαμε τότε οι περισσότεροι σε όλες του τις λεπτομέρειες. Ο λόγος ήταν ότι ο συγκεκριμένος Νόμος είχε κοπεί και ραφτεί για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα κατασκευαστικά συμφέροντα και μόνο αυτά. Η Λεωφόρος Κηφισίας είναι το λαμπρότερο παράδειγμα.

Η «πηγή του κακού» δεν είναι η «μη κωδικοποίηση» της Πολεοδομικής Νομοθεσίας. Η «πηγή του κακού» είναι η Προσαρμογή της Πολεοδομικής Νομοθεσίας στις «αγοραίες» απαιτήσεις των «επενδυτών».

Καλό  θα είναι λοιπόν να  σταματήσουμε να χαρακτηρίζουμε  «Βαβέλ» και «Λερναία Ύδρα» την Πολεοδομική Νομοθεσία, και να μιλήσουμε για «Πολεοδομική Νομοθεσία αγοραίας στήριξης  επενδυτικών συμφερόντων»

  

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

5 Ιούνη 2021 «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος»


Περιβάλλον: Αύριο 5 του Ιούνη είναι η «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος» και θυμήθηκα τη συζήτηση που κάναμε πριν δέκα χρόνια, τον Ιούνη του 2011. Να την θυμηθούμε, νομίζω ότι είναι  ακόμη επίκαιρη.

Αρχιτέκτονας:  Αν το λες εσύ, ας την θυμηθούμε

                   

             "Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος" 5 Ιουνίου 2011 

 

Περιβάλλον: Διάβασα ότι η 5 Ιουνίου, έχει οριστεί  «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος». Τι πάει να πει αυτό; δεν το καταλαβαίνω.

Αρχιτέκτονας: Είναι η ημέρα ευαισθητοποίησης των πολιτών  για την προστασία του περιβάλλοντος.

Περιβάλλον: Και τον υπόλοιπο χρόνο τι κάνουν;

Αρχιτέκτονας: Οι πολίτες παραμένουν ευαισθητοποιημένοι και όταν θίγεται το περιβάλλον οργανώνονται, διαμαρτύρονται και διεκδικούν.  

Περιβάλλον: Και το Κράτος τι κάνει;

 Αρχιτέκτονας: Στέλνει τα ΜΑΤ. 

 Περιβάλλον: Γιατί ;

 Αρχιτέκτονας: Γιατί το  ο πολίτης πρέπει να ευαισθητοποιείται όπως ορίζει το «πρόγραμμα ευαισθησίας» του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Αυτή είναι η άποψη  του Υπουργείου. Κάθε  ευαισθητοποίηση εκτός προγράμματος δεν είναι αποδεκτή, και γι αυτό στέλνει τα ΜΑΤ, που είναι ευαισθητοποιημένα στην καταστολή, να ρυθμίσουν την κατάσταση.

Περιβάλλον: Μα εγώ βλέπω ότι σε πολλά πράγματα οι πολίτες έχουν δίκαιο. Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος στην χώρα σας είναι ήδη μεγάλη και επιδεινώνεται συνεχώς. Το Υπουργείο δε με τους Νόμους που ψήφισε και αυτούς που λέει ότι πρόκειται να ψηφίσει θα επιδεινώσει  περισσότερο  την κατάσταση.  

Αρχιτέκτονας: Η πραγματική υποβάθμιση του περιβάλλοντος στην χώρα μας είναι μεγάλη, και επιδεινώνεται συνεχώς. Υπεύθυνο γι αυτό είναι  το Υπουργείο, γιατί οι δικές του πολιτικές  επιλογές καθορίζουν την ποιότητα του περιβάλλοντος στην χώρα μας. Και οι  πολιτικές επιλογές του δείχνουν ότι στο υπουργείο έχει θρονιαστεί το «περιβάλλον» του κέρδους των μεγαλοϊδιοκτητών και των μεγαλοεργολάβων και αυτό νομοθετεί σύμφωνα με τα συμφέροντά του. Αυτό επιλέγει ποιες περιοχές θα υποβαθμιστούν και σε ποιο βαθμό, για να τις αναβαθμίσει με μεγαλύτερο κέρδος, αυτό επέλεξε μαζί με τους «ημιυπαίθριους» να μπουν στην «ρύθμιση» ότι άλλο αυθαίρετο είχαν για τακτοποίηση, αυτό επιλέγει να τακτοποιηθούν τώρα τα αυθαίρετα με νέα «ρύθμιση» και χαμηλά πρόστιμα, αυτό καθορίζει τις χρήσεις γης, τις περιοχές «natura», την δόμηση εκτός σχεδίου  και πολλά άλλα. Και οι δήθεν αντιρρήσεις της Υπουργού δεν είναι τίποτε άλλο παρά προγραμματισμένοι πολιτικοί ελιγμοί.

Αυτή την αλήθεια θέλει να κρύψει από τον πολίτη το Υπουργείο. Και για αυτό έχει φτιάξει ένα ολόκληρο πρόγραμμα παραπλάνησης του πολίτη, με χορηγούς τα συμφέροντα που εξυπηρετεί. «Πράσινη ανάπτυξη» χωρίς πράσινο, «πράσινοι ημιυπαίθριοι» δεν έχουν καμία σχέση με το πράσινο αλλά ο χαρακτηρισμός βοηθάει και καλύπτει την ασχήμια του,  «πράσινες ταράτσες» φτιάξτε πράσινο στις ταράτσες γιατί στην γη δεν θα υπάρχει πια, «περιβαλλοντικό ισοζύγιο» χωρίς ισοζύγιο, και στα σκαριά έχουν και νέο  «πράσινο ΓΟΚ», αφού ο προηγούμενος, λένε, καταστρατηγήθηκε επειδή δεν ήταν «πράσινος». Και για όλα αυτά οργανώνει εκδηλώσεις «περιβαλλοντικές δράσεις» τις έχει ονομάσει, τυπώνει αφίσες, κάνει ψηφιακές προβολές, διαφημίζει τις  εκδηλώσεις στα ΜΜΕ, έχει επιλεγμένους Αρχιτέκτονες, Περιβαλλοντολόγους, Δημοσιογράφους που  στηρίζουν τις δικές του επιλογές. Ο λαός πρέπει να πιστέψει ότι για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, δεν ευθύνεται το Υπουργείο.

Φέτος λοιπόν στα πλαίσια του «εορτασμού» έχει διοργανώσει δύο εκδηλώσεις. Η πρώτη είναι «καθαρίζουμε Δάση, Παραλίες, Πόλεις» και η δεύτερη απευθύνεται στα παιδιά και έχει θέμα «μαθαίνουμε και δημιουργούμε για το περιβάλλον». Αυτά έχει το πρόγραμμα. Μπες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου  να διαβάσεις το πλήρες πρόγραμμα.

Περιβάλλον: Τα διάβασα. Έχω όμως κάποιες απορίες. Την ευθύνη της καθαριότητας και της συντήρησης των δασών, της πόλης, της παραλίας την έχει το Κράτος. Γιατί λοιπόν καλεί τους πολίτες να καθαρίσουν τους χώρους αυτούς; Τόσα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι πολίτες στο καθημερινό τους περιβάλλον. Γιατί δεν συζητά γι αυτά;  Αλλά αυτό που με παραξένεψε περισσότερο είναι αυτό το πρόγραμμα για τα παιδιά. Οι εκδηλώσεις «δράσεις» όπως τις  λέει θα πραγματοποιηθούν σε μουσεία, κέντρα πολιτισμού και σε βιβλιοπωλεία. Το Υπουργείο ξεχνά βασικά πράγματα. Το περιβάλλον του σπιτιού, το περιβάλλον της γειτονιάς, το περιβάλλον της περιοχής ,το σχολικό περιβάλλον, το περιβάλλον  της πόλης δεν είναι ίδιο για όλα τα παιδιά. Τα παιδιά λοιπόν έχουν διαφορετικούς προβληματισμούς , που απορρέουν από την διαφορετικότητα του περιβάλλοντος που ζουν και δραστηριοποιούνται, και για αυτό το περιβάλλον έχουν συγκεκριμένες απορίες και ζητούν απαντήσεις. Το πρόγραμμα λοιπόν αυτό έπρεπε να είναι: Το Υπουργείο του Περιβάλλοντος απαντά στις απορίες των παιδιών για το περιβάλλον. Και οι δράσεις  να πραγματοποιηθούν σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σχολείο, σε κάθε πόλη.

Αρχιτέκτονας: Αυτά δεν είναι μέσα στο πρόγραμμα «ευαισθητοποίησης των πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος» του Υπουργείου. Κοίταξε τι λέει για το πρώτο : «Η Πολιτεία ανταποκρίνεται στους δραστήριους και ευαισθητοποιημένους πολίτες. Υποστηρίζει και αναδεικνύει κάθε πρωτοβουλία. Στόχος: μία δράση σε κάθε γωνιά της χώρας!» απευθύνεται στους «δραστήριους και ευαισθητοποιημένους σύμφωνα με τους στόχους που ορίζει το Υπουργείο» και όχι «δραστήριους και ευαισθητοποιημένους στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους». Όσον αφορά το πρόγραμμα «δράσης» για τα παιδιά. Κοίταξε το Υπουργείο έχει ετοιμάσει ένα πρόγραμμα με συγκεκριμένα θέματα  που περιέχει και τις ερωτήσεις των παιδιών και τις δικές του  απαντήσεις. Γιατί επενδύει και στο μέλλον. Πρέπει τα παιδιά να μάθουν από μικρά ότι οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις είναι έτοιμες γι αυτά. Δεν χρειάζεται να σκέφτονται και να προβληματίζονται. Άλλοι φροντίζουν γι αυτό. Και μέσα από αυτά τα προγράμματα θα αναδειχθούν και οι αυριανοί Αρχιτέκτονες, Περιβαλλοντολόγοι, Δημοσιογράφοι που θα στηρίζουν την πολιτική τους. Το πρόγραμμα λοιπόν απευθύνεται σε όλα τα παιδιά, αλλά δεν είναι για όλα τα παιδιά. 

Περιβάλλον: Τότε όμως την 5 Ιουνίου δεν γιορτάζεται η δική μου «Ημέρα Περιβάλλοντος».

Αρχιτέκτονας: Όχι γιορτάζεται το «περιβάλλον»  που έχει «θρονιαστεί» στο Υπουργείο.

 

Περιβάλλον: Αυτή ήταν η κουβέντα μας πριν δέκα χρόνια. Τι έχεις να πεις;

Αρχιτέκτονας: Τι να πω. Από τότε έχουν περάσει και δέκα χρόνια και τα πράγματα σήμερα έχουν φτάσει στον πάτο. Το «δικό τους Περιβάλλον προστατεύεται» και το «δικό μας Περιβάλλον καταστρέφεται». Τι να πρωτοθυμηθώ, τους νόμους περί αυθαιρέτων, τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, το γήπεδο της ΑΕΚ, τις Σκουριές, τη Βίλα Αμαλία, τα Εξάρχεια, το «Ξανασκέψου την Αθήνα», το airbnb, το «Ελληνικό», …..

Ο κατάλογος είναι μακρύς και ζαλίστηκα.

Το θέμα είναι τι πρέπει να κάνουμε εμείς. Αλλά για να δούμε τι πρέπει να κάνουμε πρέπει να δούμε την αλήθεια και να μην παρασυρόμαστε από μισές αλήθειες που εξυπηρετούν προσωπικές μας επιδιώξεις.

Ξέρεις πριν μερικά χρόνια όταν κυκλοφόρησε το video  για την «Επένδυση στο Ελληνικό» βρέθηκα σε μια συζήτηση με θέμα την «Επένδυση». Ήταν κάποιοι πολύ ενθουσιασμένοι, κάποιο ικανοποιημένοι γιατί όπως λέγανε θα ανοίγανε δουλειές, κάποιοι συγκρατημένα αισιόδοξοι γιατί όπως λέγανε η τότε Κυβέρνηση θα έπαιρνε μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, και κάποιοι  αντίθετοι.  Όταν λοιπόν ήρθε και η σειρά μου να πω την άποψή μου, και επειδή είχα ήδη κουραστεί διατύπωσα μια συγκεκριμένη ερώτηση, την παρακάτω: «Στο video μας λένε ότι «θα αποξηλωθούν 3.000.000 τετραγωνικά μέτρα τσιμέντο». Αν υπολογίσουμε ελάχιστο ύψος τσιμέντου 10 εκατοστά, και βάζω το ελάχιστο, σημαίνει ότι θα αποξηλωθούν 300.000 κυβικά μέτρα τσιμέντου, δηλαδή ένας όγκος  μπάζα τσιμέντου, που αντιστοιχεί σε ένα κτίριο με μήκος 100 μέτρα, πλάτος 100 μέτρα και ύψος 30 μέτρα. Αυτά τα μπάζα που θα πάνε; Ποιες περιοχές θα επιβαρύνουν; Ποια μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος που θα επιβαρυνθεί, θα ληφθούν; Δεν νομίζεται ότι είμαστε υποχρεωμένοι σαν Αρχιτέκτονες να υποβάλλουμε το συγκεκριμένο ερώτημα στο Υπουργείο;» Η απάντηση που πήρα σχεδόν από όλους ήταν, τώρα είναι αργά, να το δούμε μια άλλη φορά.

Αλλά έχουν περάσει  χρόνια και αυτή η «άλλη φορά» δεν έχει έρθει ακόμη. Και αναρωτιέμαι γιατί, αφού όλοι ξέρουμε ότι τα μπάζα αυτά περιέχουν και τοξικές ουσίες. Αυτό και μόνο θα έπρεπε να μας κάνει πιο σκεφτικούς.

Με την ευκαιρία λοιπόν της σημερινής μας συζήτησης, θέλω να ζητήσω από αυτούς που πριν λίγες μέρες υπέγραψαν «ΙΔΙΩΤΙΚΟ» συμφωνητικό με τον Λάτση να απαντήσουν που  πάνε τα μπάζα; Ποια ή ποιές περιοχές  μπαζώνουν; Πόσο επιβαρύνουν; Ποια μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος από τις επιπτώσεις του μπαζώματος έχουν πάρει;

Περιβάλλον: Πιστεύεις ότι θα πάρεις απάντηση; Ποιος θα σου απαντήσει το ΥΠΕΝ;

Αρχιτέκτονας: Εγώ υποβάλλω το ερώτημα. Η απάντηση δεν εξαρτάται από εμένα. Αν δεν απαντήσουν, αυτοί θα πρέπει να μας πουν γιατί δεν απαντούν. Αλλά μια που αναφέρθηκες στο ΥΠΕΝ που μαζί με τον «πάροχο του» το  ΤΕΕ, πανηγυρίζουν καθημερινά για τις επιτυχίες τους, να μας πουν γιατί ακόμη μέχρι σήμερα, ενώ οι δηλώσεις αυθαιρέτων έχουν ολοκληρωθεί από τον προηγούμενο Σεπτέμβρη, δεν μας έχουν δώσει ακόμη τα στοιχεία του «ελλείμματος γης» που δημιουργήθηκε με την αυθαίρετη δόμηση. Δεν μας έχουν πει ακόμη : πόση γη λείπει από κάθε πόλη μας σε οικόπεδα και κοινόχρηστους χώρους. Και μη μου πουν ότι είναι δύσκολο, ένα κλικ, φτάνει. Και τα στοιχεία τα θέλουμε αναλυτικά, τοποθετημένα επάνω σε αναλυτικούς Πολεοδομικούς χάρτες, με συγκεντρωτικούς πίνακες για κάθε Δήμο, κάθε περιοχή, κάθε γειτονιά, όπου θα αναφέρονται και τα χρήματα που εισπράχθηκαν από το Δημόσιο και πρέπει να αποδοθούν για την αποκατάσταση του «Περιβαλλοντικού ισοζυγίου» των περιοχών που πραγματοποιήθηκε η αυθαίρετη δόμηση.

Περιβάλλον: Γιατί το ζητάς αυτό;

Αρχιτέκτονας: Γιατί αυτό το στοιχείο θα μας δώσει την πραγματική επιβάρυνση του περιβάλλοντος στη χώρα μας, και θα τινάξει στον αέρα Νόμους και «Επενδύσεις» που έχουν στηριχθεί σε «Εικονικά Περιβαλλοντικά Ισοζύγια», όπως είναι η Μεταφορά του Συντελεστή Δόμησης, ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός,  ο Νόμος για τον εκσυγχρονισμό της Πολεοδομικής και Χωροταξικής Νομοθεσίας, η «Επένδυση Ελληνικό». το γήπεδο της ΑΕΚ, κ.α.

                                                                                                                      

Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Ας μιλήσουμε για το «Κυβερνητικό πάρκο» στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ και την ομιλία του Πρωθυπουργού


Περιβάλλον: Το έμαθες ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε χθες τις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό και δήλωσε ότι στο χώρο170 στρέμματα θα γίνει  ένα τμήμα «Κυβερνητικό Πάρκο» και ένα τμήμα χώρος πράσινου για τους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο.  Θα μεταφερθούν, είπε, στο χώρο 9 Υπουργεία, και οι Υπηρεσίες του Μεγάρου Μαξίμου.

Αρχιτέκτονας: Σωστό οι Κυβερνήσεις θέλουν «άπλα» δεν μπορούν να στριμωχτούν σε «Πάρκα Τσέπης».

Περιβάλλον: Το θέμα είναι σοβαρό, μη μου απαντάς έτσι σε παρακαλώ.

Αρχιτέκτονας: Το ξέρω ότι είναι σοβαρό. Γι αυτό κάνω την σύγκριση με τα «Πάρκα τσέπης». Θα «απλώσουν» τα Υπουργεία στον χώρο, θα «απλώσουν» τις προδιαγραφές ασφάλειας του κάθε Υπουργείου  και του περιβάλλοντα χώρου του, θα «απλώσουν» τις προδιαγραφές ασφάλειας του συνολικού χώρου -«Κυβερνητικό Πάρκο»-, θα «απλώσουν» τις προδιαγραφές για την «ασφαλή» πρόσβαση  Υπουργών και Υψηλών Προσώπων, θα «απλώσουν» την ασφάλεια της «περιφρούρησης» του χώρου από «ανεπιθύμητες επισκέψεις», θα δεσμεύσουν  κάποιους χώρους για μελλοντικές εγκαταστάσεις «απλώνοντας» πράσινο μη επισκέψιμο  για λόγους «ασφαλείας» των Υπουργικών κτιρίων,  και στον λαό της περιοχής θα δώσουν ένα «Πάρκο τσέπης» να γεμίσει την  «άδεια τσέπη» του.

Η απομάκρυνση των Υπουργείων από το κέντρο της Αθήνας, δεν είναι κάτι καινούργιο, είναι παλιό.  Χρονολογείται από την εποχή που ξεκίνησε η «προγραμματισμένη» από τα κυρίαρχα συμφέροντα «Υποβάθμιση» του κέντρου  της Αθήνας, αρχές της δεκαετίας του 1990. Έχουμε μιλήσει σε παλαιότερες συζητήσεις μας για το θέμα αυτό, και δεν θέλω να επαναλαμβάνομαι.

Περιβάλλον: Διάβασα πολύ προσεκτικά την ομιλία του Πρωθυπουργού, και έχω κάποιες απορίες. Λέει  ότι πρόκειται για ένα χώρο περίκλειστο 170 στρεμμάτων ο οποίος «Προσφέρεται,  στη λογική της δημιουργίας αυτού του νέου κυβερνητικού πάρκου, μια μοναδική ευκαιρία μιας σημαντικής αστικής ανάπλασης η οποία από τη μια θα αλλάξει ουσιαστικά την όψη της πόλης και από την άλλη θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για να λειτουργήσει καλύτερα η δημόσια διοίκηση σε καινούργια κτίρια, φιλικά προς το περιβάλλον και φυσικά πολύ πιο φιλικά προς τους εργαζόμενους». Έχω μια ερώτηση.: Με ποια «λογική» προσφέρεται η περιοχή για την δημιουργία του Κυβερνητικού Πάρκου;

Αρχιτέκτονας: Στο λέει παρακάτω: «Η δυνατότητα του χώρου αυτού να φιλοξενήσει 9 Υπουργεία…….. Ταυτόχρονα, θα απελευθερωθούν πολλά ακίνητα στο κέντρο της πόλης, τα οποία θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν για άλλους σκοπούς, τονώνοντας με αυτόν τον τρόπο συνολικά και την κτηματαγορά της Αττικής. Αρκεί να δείτε το παράδειγμα του παλιού Υπουργείου Παιδείας, το οποίο όταν έφυγε από το κτίριο της Μητροπόλεως, μετετράπη σε ένα υπερσύγχρονο ξενοδοχείο. Το ίδιο ακριβώς θα μπορέσει να συμβεί και με μια σειρά από σημαντικά εμβληματικά κτίρια στο κέντρο της πόλης: αυτά τα κτίρια τα οποία είναι ιδιόκτητα κτίρια του Δημοσίου θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν προς όφελος του Δημοσίου, ενώ τα κτίρια τα οποία είναι νοικιασμένα θα μπορέσουν να αποδοθούν σε άλλες χρήσεις.»

Κοίταξε, το σχέδιο «Ο Μεγάλος Περίπατος» καταργήθηκε μόνο στο κομμάτι της πραγματοποίησης του «Περιπάτου». Δεν καταργήθηκε στην ουσία. Ο σκοπός των κυρίαρχων συμφερόντων που δρουν στο κέντρο και όχι μόνο σ’ αυτό, εξακολουθεί να παραμένει ο ίδιος. Απλά, έγινε μια μικρή αναστολή στην πραγματοποίηση των επιδιώξεών τους, γιατί ο Δήμαρχος της Αθήνας με τον υπερβολικό ζήλο που έδειξε προκειμένου να πραγματοποιήσει τις επιδιώξεις τους, κινδύνευαν να αποκαλυφθεί ο πραγματικός σκοπός τους σε όλο του το μεγαλείο. Η ομιλία του Πρωθυπουργού στην ΠΥΡΚΑΛ ένα σκοπό είχε, να στείλει το μήνυμα στήριξης στα σχέδιά τους. Για το λόγο αυτό και παρακάτω λέει: «η Κυβέρνηση έχει δρομολογήσει μια σειρά από σημαντικές αστικές αναπλάσεις, ξεκινώντας προφανώς με το σημαντικότατο έργο του Ελληνικού……».

Περιβάλλον: Μη συνεχίζεις, κατάλαβα. Αλλά πριν φύγω θέλω να μου σχολιάσεις το παρακάτω που είπε ο Πρωθυπουργός. Είπε  ότι η δημιουργία του «Κυβερνητικού Πάρκου»  «θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για να λειτουργήσει καλύτερα η δημόσια διοίκηση σε καινούργια κτίρια, φιλικά προς το περιβάλλον και φυσικά πολύ πιο φιλικά προς τους εργαζόμενους».

Αρχιτέκτονας: Αυτό δεν χρειάζεται σχολιασμό, σχολιάζεται από μόνο του. 

Η ομιλία του Πρωθυπουργού

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

Για το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την Πόλη σου» του Δήμαρχου της Αθήνας και τα «πάρκα τσέπης»


Περιβάλλον: Ήρθα να μιλήσουμε για τα «πάρκα τσέπης» της Αθήνας. Με το  Πρόγραμμα «Υιοθέτησε την Πόλη σου» ο Δήμαρχος της Αθήνας

Αρχιτέκτονας: Τι θα πει «Υιοθέτησε την Πόλη σου»;

Περιβάλλον: Να τι λέει :  «Το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου» καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να «υιοθετήσει» έναν δρόμο, ένα δέντρο, ένα πάρκο, μια πλατεία, μια παιδική χαρά, ένα γήπεδο, μια γειτονιά για να γίνουν πιο φωτεινά, πιο πράσινα, πιο φιλικά για τους κατοίκους και τους επισκέπτες».. Και γι αυτό καλεί τους κατοίκους της Αθήνας, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, ιδρύματα και φορείς, να γίνουν «θετοί γονείς» , δρόμου, πάρκου, δέντρου, πλατείας, παιδικής χαράς,…….»

Αρχιτέκτονας: Δεν κατάλαβα.  Από πότε τα «άψυχα» αντικείμενα «υιοθετούνται». Κοίταξε ο Δήμαρχος της Αθήνας αφού στόλισε με «κούφια προγονοπληξία» τον «Μεγάλο Περίπατο», «θα κάνουμε περίπατο» έλεγε, «εκεί που περπατούσανε οι αρχαίοι προγονοί μας», και απέτυχε παταγωδώς, τώρα στολίζει με «κούφια ψευτοσυνθήματα» τα «πάρκα τσέπης», με το «Υιοθέτησε την πόλη σου»,  και για να καλύψει την  αποτυχία του «Μεγάλου Περιπάτου», και για να δείξει τα  δήθεν φιλολαϊκά αισθήματά του, αλλά το μόνο που δείχνει με την συγκεκριμένη κίνηση είναι  η βαθιά «περιφρόνηση» που τρέφει για την λαϊκή τάξη.

Η λέξη «Υιοθέτησε» έχει  περιεχόμενο και δεν μπορεί κανείς να την χρησιμοποιεί προσβάλλοντας το πραγματικό περιεχόμενο της λέξης Οι δρόμοι, τα δέντρα, τα πάρκα, οι πλατείες, οι παιδικές χαρές της πόλης δεν είναι «ορφανά»  για «υιοθεσία». Ούτε   ο Δήμαρχος της Αθήνας είναι «φυσικός γονιός» του δρόμου, του πάρκου, της πλατείας, της παιδικής χαράς, για να έχει το δικαίωμα να «δίνει» τα «παιδιά» του για «Υιοθεσία».

Να «Υιοθετήσουμε» την πολιτική ΤΟΥ, για την Πόλη ΜΑΣ, θέλει ο Δήμαρχος. Αλλά αυτή η «πολιτική» δίνει με «Υιοθεσία» το λόφο «Στρέφη» και τον «Λυκαβηττό» στις Εταιρείες που ορέγονται κέρδη στην περιοχή, και στους κατοίκους που έχουν «αδειάσει την τσέπη τους» από μισθούς και μεροκάματα, από ελευθερία, από πολιτισμό, από παιδεία, από κοινωνική ζωή, από… από….. οι «φιλεύσπλαχνες Εταιρείες» αναλαμβάνουν, σε συνεργασία με τον Δήμαρχο,  να κατασκευάσουν   τα «πάρκα τσέπης» γιατί με «άδειες τσέπες» μόνο σε πάρκο με τις διαστάσεις της «τσέπης» τους, πιστεύει ο Δήμαρχος ότι έχουν δικαίωμα.

 «Με άδειες τσέπες» μάς λέει ο Δήμαρχος το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι με χαρά να  «Υιοθετήσετε το πάρκο τσέπης» που σας αναλογεί.

Περιβάλλον: Μα αυτό δεν δείχνει  βαθιά «περιφρόνηση» στα λαϊκά στρώματα της κοινωνίας;

Αρχιτέκτονας: Στο είπα παραπάνω. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να το επαναλάβω.