Σελίδες

Κυριακή 20 Αυγούστου 2023

Για την εκτός σχεδίου δόμηση το ΥΠΕΝ σκέφτεται ο «θύτης», για να συνεχίσει τη δόμηση να πληρώνει ένα «τέλος», για να έχει και το δικαίωμα να περιγελάει το «θύμα» στις οργανωμένες από το ΥΠΕΝ και χορηγούς «περιβαλλοντικές δράσεις» , και μια ιστορία που λείπει από το ράφι ιστορίας των ΥΔΟΜ

 

Περιβάλλον: Πολλά άρθρα έχουν κυκλοφορήσει το καλοκαίρι σχετικά με το τι θα γίνει με την δόμηση εκτός σχεδίου μετά την απόφαση του ΣΤΕ, όπως αυτό με τον τίτλο  «Ακίνητα: Με αεροφωτογραφίες του 1977 και νέα τέλη η εκτός σχεδίου δόμηση» , και  με τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι ΥΔΟΜ λόγω υποστελέχωσης με τίτλο «ΥΔΟΜ: οδύσσεια για οικοδομικές άδεις και «πάρτι» αυθαιρέτων»

Αρχιτέκτονας: Ναι, να το  ονομάσουμε «τέλος για την αθώωση της ξεδιαντροπιάς». Οι ΥΔΟΜ  έχουν διαβάσει λάθος βιβλίο ιστορίας.   

Περιβάλλον: Μου φαίνεται ότι ειρωνεύεσαι.

Αρχιτέκτονας: Δεν το συνηθίζω. Κοίταξε η Κυβέρνηση έχει υποσχεθεί «τακτοποίηση»  για την εκτός σχεδίου δόμηση  τον Σεπτέμβρη και όπως καταλαβαίνεις οι «ενδιαφερόμενοι» σπεύδουν να την  «βοηθήσουν». Για αυτό και τα άρθρα. Φορείς Μηχανικών  και ιδιοκτητών ζητούν δικαίωση, γράφουν. Οι πρώτοι γιατί θα μείνουν χωρίς δουλειά, και οι δεύτεροι γιατί τα οικόπεδα ιδιοκτησίας τους χάνουν την αξία τους  Το ότι χτίζανε τόσο καιρό βασιζόμενοι σε ένα νόμο κραυγαλέα αντισυνταγματικό, το προσπερνούν, λοιδορούν την απόφαση του ΣΤΕ, και απαιτούν από το ΥΠΕΝ να «τακτοποιήσει» το θέμα τους για να συνεχίσουν να κτίζουν,  Λες και στη χώρα υπάρχουν μόνο αυτοί. Θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι είναι «αθώα θύματα», ενώ είναι «ενσυνείδητοι θύτες». Και το ΥΠΕΝ ψάχνει να βρει τρόπο να τους «τακτοποιήσει», αλλά θέλει να  περάσει  και το μήνυμα, ότι σαν χρηστή διοίκηση που είναι,  «άριστοι» θέλουν να αποκαλούνται,  πρέπει   η λύση που θα δώσει  να εξυπηρετεί και τους «θιγόμενους» από την διακοπή της δόμησης και τους «θιγόμενους» από την συνέχιση της δόμησης. Και είναι αποκαλυπτική η δήλωση «παράγοντα» του ΥΠΕΝ για το  πως  το ΤΠΕΝ θεωρεί  τη  χρηστή διοίκηση, και το δίκαιο των «αρίστων»  . Να τι  μας λέει  το άρθρο:: «Σύμφωνα με παράγοντα του ΥΠΕΝ, στο τραπέζι έχει πέσει και η ιδέα να καθοριστεί ένα νέο τέλος με το οποίο θα επιβαρύνονται οι οικοδομικές άδειες σε εκτός σχεδίου περιοχές, το οποίο θα αποδίδεται στο «Πράσινο Ταμείο» για τη χρηματοδότηση δράσεων περιβαλλοντικής αποκατάστασης σε εκτός σχεδίου περιοχές λόγω της επιβάρυνσης από τη δόμηση. «Έτσι, θα διασφαλιστεί ένα περιβαλλοντικό ισοζύγιο, ώστε η ρύθμιση που θα προωθηθεί να θεωρηθεί συνταγματικά ανεκτή από το ΣτΕ», σημειώνει ο ίδιος.

 Ξέρεις τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ο «θιγόμενος» από την διακοπή της δόμησης θα συνεχίσει να κτίζει ανενόχλητος αλλά θα πληρώνει ένα «τέλος», για να περιγελάει   τον «θιγόμενο» από την συνέχιση της δόμησης, στις οργανωμένες από το ΥΠΕΝ και χορηγούς «περιβαλλοντικές δράσεις».

 

Ας έρθουμε τώρα στις ΥΔΟΜ.  Οι ΥΔΟΜ σπάρθηκαν  πάνω στο «κατακρεουργημένο κουφάρι» που λεγόταν Πολεοδομία, από το δίδυμο Σηφουνάκη – Παπακωνσταντίνου που έτρεφε βαθιά αποστροφή για ότι  άξιο, καταρτισμένο και ικανό προσωπικό υπήρχε σε αυτές.  Αυτά τα στελέχη της Υπηρεσίας αποκάλεσε ο Σηφουνάκης «καρκίνωμα». Είχαν βλέπεις αντιρρήσεις στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό  (ΝΟΚ) που ήθελε να προωθήσει, τον νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών με ευθύνη Μηχανικού, στο Νόμο περί αυθαιρέτων τον 4014/2011 κ.α.  Το στόλισαν  οι κατόπιν  με κάθε λογής φανταχτερά στολίδια, αλλά η αποστροφή» παρέμεινε η ίδια. Δεν θέλανε με τίποτε η Υπηρεσία να αποκτήσει πάλι το  άξιο, καταρτισμένο και ικανό προσωπικό που έφερνε αρκετές φορές  αντιρρήσεις στις επιλογές τους, αντιρρήσεις αιτιολογημένες  και στην ουσία και στην πράξη.  Δώσανε στο «κουφάρι»  νέο όνομα, ΥΔΟΜ,  το στόλισαν με στολίδια σαν αυτό της «ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών», το κόψανε σε ακόμη πιο μικρά κομματάκια  και το πέρασαν στην ευθύνη των Δήμων, ενώ ξέρανε, ήδη ήταν προβληματική η λειτουργία τους στις Νομαρχίες, ότι η λειτουργία τους κάτω από την ευθύνη των Δήμων δεν ήταν δυνατή. Ξέρεις,. δεν ήταν τυχαίες κάποιες επιλογές. Το  ότι στο τρόπο  της ηλεκτρονικής έκδοσης των οικοδομικών αδειών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΤΕΕ κυριαρχεί μια αβάσταχτη «μεσαιωνική σχολαστικότητα» και λείπει η ουσία,  δεν είναι πρόοδος είναι πισωδρόμηση, όπως έλεγε και ένας φωτισμένος αριστερός παιδαγωγός της χώρας μας. Το ότι το ΤΕΕ με το σύστημά του επιτρέπει μόνο στον υπάλληλο της ΥΔΟΜ να καθορίσει τι απαιτείται,  τι όχι,  και να γράφει παρατηρήσεις  προκειμένου να εγκρίνει ή να απορρίψει ένα αίτημα, χωρίς αιτιολογία , και αποκλείει τον κρινόμενο  να αντικρούσει, δεν είναι πρόοδος είναι πάλι πισωδρόμηση.  Και ερχόμαστε τώρα στο «μεταγενέστερο έλεγχο οικοδομικών αδειών και δηλώσεων αυθαιρέτων σε ποσοστό 30%». Αυτό σημαίνει ότι το 70% θα παραμείνει εκτός ελέγχου. Σημαίνει επίσης ότι ο υπάλληλος και η υπηρεσία στο σύνολό της δεν θα μπορεί να κάνει έλεγχο σε κανένα φάκελο οικοδομικής άδειας  ή δήλωσης αυθαιρέτου που δεν θα έχει τον αριθμό που θα καθορίσει ο αλγόριθμος, έστω και αν τυχαία διαπιστώσει παραβάσεις.  Σημαίνει επίσης ότι η Υπηρεσία θα λειτουργεί με διαδικασίες  που δεν θα εξασφαλίζουν την ισονομία των πολιτών  σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας. Και εκτελεστές αυτής της διαδικασίας θα είναι οι υπάλληλοι των ΥΔΟΜ, οι οποίοι σύμφωνα με όσα είπε ο Πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ δεν έχουν καμιά αντίρρηση να τις κάνουν αρκεί το Υπουργείο να διορίσει προσωπικό και να ορίσει τον σχετικό αλγόριθμο.

 Και μου έρχεται στη θύμηση όταν θέλανε να περάσουν  κάτι ανάλογο στις Πολεοδομίες στα τέλη της δεκαετίας  του ‘80 αν θυμάμαι καλά. Έτσι για την ιστορία το θυμίζω. Και το θυμίζω γιατί  είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος ανάμεσα σε  τότε προϊστάμενο  της Υπηρεσίας με  τον τότε Υπουργό Περιβάλλοντος.

Προϊστάμενος: «Εγώ δεν μπορώ να στέλνω τον υπάλληλο να ελέγξει μια οικοδομή και να βάζει πρόστιμο γιατί οι υδρορροές δεν καταλήγουν στο ρείθρο του πεζοδρομίου, και να μη μπορώ να ελέγξω την όμορη που οι παραβάσεις της βγάζουν μάτι. Ή θα τις ελέγχω όλες ή καμία».

Υπουργός: Μα είναι Νόμος της Κυβέρνησης.

Προϊστάμενος: Μπορεί να είναι Νόμος της Κυβέρνησης αλλά είναι νόμος που παραβιάζει την ισονομία των πολιτών, και δεν αντιμετωπίζει την αυθαίρετη δόμηση, γιατί θα έχουμε ένα 70% που θα μας κοροϊδεύει  με «αγοραία» περιφρόνηση, και θα συνεχίσει να αυθαιρετεί,  και ένα 30% που θα μας καταριέται,  θα μας βρίζει και θα μας κυνηγάει να μας δείρει,. Και στην Υπηρεσία θα γίνεται κάθε μέρα πόλεμος. Να τον πάρετε πίσω.

Υπουργός: Μα δεν μπορούμε να αφήσουμε την οικοδομή χωρίς έλεγχο;

 Προϊστάμενος: Συμφωνώ. Αυτό όμως που φέρατε δεν είναι έλεγχος είναι κοροϊδία. Το μόνο που κάνει είναι να απαξιώνει την Υπηρεσία και τους υπαλλήλους της.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου