Σελίδες

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Τη «Νέα μορφή αυθαίρετης δόμησης» θέλει να προστατέψει το ΥΠΕΝ και χρησιμοποιεί το «Νέο σύστημα ελέγχου και καταπολέμησης αυθαιρέτων» για να παραπλανήσει.


Περιβάλλον: Ψηφίστηκε στη Βουλή ο νέος Νόμος του ΥΠΕΝ που περιλαμβάνει διατάξεις για το νέο «σύστημα ελέγχου και καταπολέμησης αυθαιρέτων» για τα ύψη του ΝΟΚ  κ.α

Αρχιτέκτονας: Βγήκε το ΦΕΚ;

Περιβάλλον:  Όχι ακόμα, αλλά ήδη υπάρχουν αντιδράσεις. Και ιδίως για το «Νέο σύστημα ελέγχου και καταπολέμησης αυθαιρέτων» που βασικά περνάει όλες τις αρμοδιότητες «ελέγχου»  στο ΥΠΕΝ και στο ΤΕΕ.

Αρχιτέκτονας:  Τις διάβασα.

Περιβάλλον:  Την άποψή σου θέλω.

Αρχιτέκτονας:  Για τον Νόμο ή για τις αντιδράσεις;

Περιβάλλον: Τώρα με μπέρδεψες.

Αρχιτέκτονας: Μη μπερδεύεσαι  τόσο εύκολα. Ο Νόμος έχει πολιτικό  περιεχόμενο το οποίο εκφράζεται με τα  τεχνικά χαρακτηριστικά  που εμπεριέχει. Για να «αντιδράσεις» λοιπόν πρέπει να αναλύσεις το πολιτικό περιεχόμενο του Νόμου, να δεις δηλαδή ποιος είναι ο πραγματικός πολιτικός σκοπός του Νόμου, και ποιες τεχνικές, εδώ μπαίνουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά, χρησιμοποιεί γι'  αυτό. Και κάτι τέτοιο δεν το βλέπω στις «αντιδράσεις». Βλέπω «αντιδράσεις» τεχνικού περιεχομένου αλλά όχι πολιτικού.

Περιβάλλον: Μα αυτό θέλει πολλή δουλειά;

 Αρχιτέκτονας: Δεν θέλει πολλή δουλειά. Θέλει όμως ξεκάθαρη ταξική θέση. Η «αυθαίρετη δόμηση» και η «καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης» έχουν στη χώρα μας μακρά ιστορία. Η κυρίαρχη τάξη της χώρας μας έδωσε σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους την «αυθαίρετη δόμηση» στα λαϊκά στρώματα γιατί αυτό της εξασφάλιζε  την «παραμονή της στην εξουσία».  Και επειδή προσάρμοζε το είδος και τα χαρακτηριστικά της «αυθαίρετης δόμησης» κάθε φορά στις επιδιώξεις της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, καταδίκαζε την προηγούμενη με δήθεν «νόμους καταπολέμησης αυθαιρέτων». Για την «αυθαίρετη δόμηση» έχουμε μιλήσει και το 2011  και το 2018

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Νόμος δεν θέλει να αντιμετωπίσει το θέμα αυτό. Θέλει απλά να μπορεί να ελέγχει δύο βασικά πράγματα. 1. Να έχει στη φαρέτρα του καταγγελίες πολιτών  που να μπορεί να τις χρησιμοποιεί για να δείχνει, όταν του χρειάζεται να παραπλανήσει,  την «αποφασιστικότητά» του στην καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης, γι'  αυτό και η «πλατφόρμα καταγγελιών» στο ΤΕΕ που έχει δώσει δείγματα καλής συμπεριφοράς . 2. Να μη ξεφεύγουν  οι καταγγελίες για την  «προστατευόμενη δόμηση» των μεγάλων επενδυτικών συμφερόντων. Γι'  αυτό και η αρμοδιότητα του ελέγχου στο ΥΠΕΝ.

Η «αυθαίρετη δόμηση» σήμερα στη χώρα μας έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, Ο νέος τρόπος έκδοσης  και ελέγχου των  οικοδομικών αδειών την τροφοδοτεί. Και τροφοδότες είναι το ΥΠΕΝ σε αγαστή συνεργασία με το ΤΕΕ.  Το ΥΠΕΝ νομοθετεί και το ΤΕΕ εξυπηρετεί τους πολιτικούς σκοπούς των Νόμων μέσω της «πλατφόρμας». Σήμερα έχουμε μια νέα μορφή αυθαίρετης δόμησης. Έχουμε οικοδομικές άδειες που εκδίδονται χωρίς να ελεγχθούν από τις αρμόδιες ΔΗΜΟΣΙΕΣ Υπηρεσίες., εκδίδονται με ευθύνη Μηχανικού, και οι οποίες ακόμη και αν έχουν εκδοθεί κατά παράβαση των Νόμων, πραγματοποιούνται ανεμπόδιστα, αφού ο Ελεγκτής Δόμησης ελέγχει αν αυτές πραγματοποιούνται σύμφωνα με την οικοδομική άδεια που εκδόθηκε. Αν έχει οικοδομική άδεια, ενδιαφέρει. Ο όρος ΝΟΜΙΜΗ θεωρήθηκε «πλεονασμός» από το ΥΠΕΝ και  παραλήφθηκε.  

Τα νούμερα των  οικοδομικών  αδειών που έχουν εκδοθεί  κατά παράβαση των Νόμων αρχίζουν να  φοβίζουν.  Και οι «τροφοδότες» ανησυχούν, και παίρνουν μέτρα γιατί  αυτό δεν θέλουν να βγει ανεξέλεγκτα έξω.  Ας μη γελιόμαστε. Να «ελεγχθούν» θέλουν αλλά χωρίς να θιγούν τα πολιτικά οφέλη που η «τροφοδοσία» του Νόμου με τον νέο τρόπο έκδοσης και ελέγχου οικοδομικών αδειών τους  εξασφάλισε. Τη νέα μορφή «αυθαίρετης δόμησης» θέλουν να προστατέψουν. Αυτός είναι ο «πολιτικός» στόχος του Νόμου, κατά την άποψή μου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου