Σελίδες

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

"Ξανασκέψου την Αθήνα και ψήφισε για τον λαό της"


Περιβάλλον : Διάβασες για την εκδήλωση που έγινε για την αναζωογόνηση  του κέντρου της Αθήνας. Πολύ ενδιαφέρον τώρα τελευταία για το κέντρο των Αθηνών. Η Κυβέρνηση θέλει λέει να διακόψει την πορεία «απαξίωσης του κέντρου». Ανακοινώθηκε Ευρωπαϊκός διαγωνισμός για την ανάπλαση του κέντρου. Σχέδιο «Ξανασκέψου την Αθήνα». Και ο καθηγητής του ΕΜΠ Παναγιώτης Τουρνικιώτης, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του ΕΜΠ που προετοίμασε τον διαγωνισμό  δήλωσε ότι στόχος «είναι όλοι οι δρόμοι να οδηγούν στο κέντρο μόνο για όσους θέλουν να πάνε σε αυτό». Ο Δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε ότι «Αν δεν λύσουμε το πρόβλημα της ασφάλειας στο κέντρο της Αθήνας, οποιαδήποτε προσπάθεια θα είναι υπονομευμένη» προσθέτοντας  ότι «αν δεν λυθεί ταχέως το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, που επιβαρύνει την κατάσταση και τροφοδοτεί όλα τα εγκληματικά δίκτυα, δεν βλέπω λύση».   
Αρχιτέκτονας: Οι «επενδυτές» πιστεύουν ότι έχουν διαμορφωθεί όλες οι ευνοϊκές συνθήκες που θεωρούσαν απαραίτητες. Η  μείωση μισθών και ημερομισθίων έγινε, η ψήφιση του Νέου ΓΟΚ έγινε, οι τιμές των ακινήτων έχουν πέσει σημαντικά στο κέντρο της Αθήνας, έχουν στην κατοχή τους ένα σημαντικό μέρος των ακινήτων του κέντρου που μπορούν σήμερα να το αυξήσουν με ευκολία, έχουν δημιουργηθεί οι «χώροι υποδοχής» σε περιοχές γύρω από την Αθήνα. Θέλουν να ξεκινήσουν τις «επενδύσεις» και η «άρχουσα τάξη» πήρε «εντολή» και  ξεκίνησε τον προπαγανδιστικό αγώνα για την εκκένωση του κέντρου της Αθήνας. Νομίζω ότι σου εξήγησα στην προηγούμενη συζήτησή μας τον τρόπο με τον οποίο θα προπαγανδίσει η άρχουσα τάξη την απομάκρυνση του λαού από το κέντρο της Αθήνας. Σου είχα πει ότι έχει σήμερα εξασφαλίσει (χρόνια εργάζεται για το σκοπό αυτό) οι κοινωνικές εκρήξεις να έχουν τοπικό χαρακτήρα και όχι ευρύτερο. Αν πρόσεξες χθες έγιναν διαμαρτυρίες στο κέντρο της Αθήνας από κατοίκους της Πεντέλης για τα φωτοβολταϊκά της Εκκλησίας στην Πεντέλη και από κατοίκους της Γλυφάδας για το Ελληνικό. Και οι δύο είχαν τοπικό χαρακτήρα. Οι διαμαρτυρίες αυτές δεν ανησυχούν την άρχουσα τάξη. Και  θα σου εξηγήσω το γιατί. Ας πάρουμε το κέντρο της Αθήνας. Θέλει σήμερα να μετακινήσει τον λαό που ζει ή εργάζεται στην Αθήνα σε περιοχές εκτός κέντρου.
Για να δούμε λίγο πια είναι η υφιστάμενη  κατάσταση στις περιοχές γύρω από την Αθήνα. Στις περιοχές γύρω από την Αθήνα άνθισε τα προηγούμενα χρόνια  η οικοδομική δραστηριότητα. Επρόκειτο όμως για φούσκα κατασκευαστική. Για αρκετά χρόνια οι ιδιοκτήτες ακινήτων εισέπρατταν  υψηλά ενοίκια και όλες σχεδόν οι ιδιοκτησίες απέδιδαν υψηλά εισοδήματα. Εδώ όμως και τρία χρόνια λόγω της  προγραμματισμένης από την άρχουσα τάξη  «οικονομικής κρίσης»  πολλά ακίνητα έχουν μείνει κενά και σε άλλα το ύψος του ενοικίου έχει μειωθεί σημαντικά. Επί πλέον η ιδιοκτησία έχει σήμερα επιβαρυνθεί με φόρους υψηλούς. Οι τιμές των ακινήτων έχουν πέσει σημαντικά. Η ζήτηση είτε για ενοικίαση είτε για αγορά είναι σχεδόν μηδενική. Πολλοί δε ιδιοκτήτες στην απληστία της αυθαίρετης δόμησης που κυριάρχησε τα προηγούμενα χρόνια έχουν στην κατοχή τους σήμερα υπόγεια που τα μετέτρεψαν σε διαμερίσματα, κλειστές θέσεις στάθμευσης στην piloti ή ολόκληρη την piloti  που  μετέτρεψαν είτε σε διαμερίσματα είτε σε καταστήματα, κλπ τα τακτοποίησαν με τον Ν3843/2010 πληρώνουν τα πρόστιμα νόμιζαν ότι θα έχουν εισόδημα από αυτό παρ όλο που είναι υποβαθμισμένα, αλλά μέχρι σήμερα είναι απογοητευμένοι. Πρέπει δε να σου πω  ότι το τμήμα του λαού που συμμετείχε τα προηγούμενα χρόνια στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος με την έξαρση της αυθαίρετης δόμησης έχει μια παραπλανημένη ιδιόρρυθμη και συμφεροντολογική άποψη για το περιβάλλον, που εξυπηρετεί την πολιτική της άρχουσας τάξης, γι αυτό εξ άλλου και την καλλιέργησε. Θα σου εξηγήσω παρακάτω ποια είναι αυτή.
Η μετακίνηση λοιπόν του τμήματος του λαού από το κέντρο της Αθήνας σε περιοχές εκτός κέντρου σημαίνει αύξηση της ζήτησης ακινήτων στις περιοχές αυτές. Σε εποχή οικονομικής κρίσης το «κέρδος» για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων των περιοχών αυτών, σημαίνει αν όχι στήριξη, αποδοχή του προγράμματος «αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας», και σε καμιά περίπτωση συμπαράσταση στα προβλήματα του λαού του κέντρου της Αθήνας. Με τον τρόπο αυτό έχει δημιουργήσει «χώρους υποδοχής» για το τμήμα του λαού που θέλει να μετακινήσει από το κέντρο της Αθήνας.    
Ας δούμε τώρα την υφιστάμενη κατάσταση σήμερα στο κέντρο της Αθήνας.
Στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας έχουν αυξηθεί τα τρία τελευταία χρόνια τα ακίνητα που ξενοικιάζονται και μένουν κενά διότι δεν υπάρχει ζήτηση. Η οικονομική κρίση και η υποβάθμιση της περιοχής έχουν μηδενίσει την ζήτηση. Οι τιμές έχουν πέσει σημαντικά. Στην Αθήνα λοιπόν σήμερα υπάρχουν κτίρια που πάνω από 50% είναι άδεια και προσφέρονται σε χαμηλές τιμές. Και όπως καταλαβαίνεις όταν κάποιος αγοράζει ένα σημαντικό ποσοστό ενός κτιρίου είναι πολύ εύκολο να επιβάλλει τους δικούς του όρους για την αγορά του υπολοίπου. Όσοι λοιπόν έχουν μικροϊδιοκτησίες στην περιοχή για εκμετάλλευση σήμερα προσπαθούν να τις πουλήσουν γιατί δεν υπάρχει πια ζήτηση, και η ιδιοκτησία τους έχει μόνο βάρη.  Η υποβάθμιση έχει φτάσει στο ζενίθ. Το τμήμα  του λαού που κατοικεί ή έχει την μικροεπιχείρησή του στο κέντρο αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια προβλήματα που συνεχώς αυξάνονται. Ο κάτοικος δεν μπορεί να επιβιώσει με ασφάλεια και η μικροεπιχείρηση έχει σημαντική μείωση του τζίρου έως μηδενική. Στο τμήμα αυτό  του λαού «προσφέρεται» σήμερα η «ευκαιρία» να φύγει από την περιοχή, και να εγκατασταθεί σε μια άλλη με καλύτερες συνθήκες περιβάλλοντος, από αυτές που επιβιώνει σήμερα, δηλαδή της πλήρους υποβάθμισης. Οι απαιτήσεις του λοιπόν για το νέο περιβάλλον εγκατάστασής του είναι πολύ περιορισμένες, και περιορίζονται ακόμη περισσότερο από την οικονομική του κατάσταση. Λίγο καλύτερες συνθήκες διαβίωσης να βρει θεωρεί τον εαυτό του τυχερό και υποτάσσεται. Γιατί ξέρει ότι η οικονομική του κατάσταση δεν του επιτρέπει κάτι παραπάνω. Υποτάσσεται λοιπόν στην μοίρα του και αφήνει το καλύτερο περιβάλλον να το διεκδικήσουν αυτοί που μπορούν. Για το τμήμα  αυτό του λαού η έννοια «περιβάλλον» έχει συγκεκριμένο και περιορισμένο περιεχόμενο. Το ευρύ περιεχόμενο της έννοιας περιβάλλον είναι ή άγνωστο ή άπιαστο. Ούτε το άγνωστο διεκδικείς ούτε το άπιαστο. Και εδώ πραγματώνεται  ο σκοπός της άρχουσας τάξης. Ένα τμήμα λοιπόν του λαού του κέντρου θα αποχωρήσει ήσυχα από την περιοχή, θα μετακινηθεί στους χώρους «υποδοχής» που φρόντισε η άρχουσα τάξη να δημιουργήσει.  Δεν θα μείνει να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Και δεν θα μείνει και για έναν άλλο σοβαρό λόγο. Ο Υπουργός προστασίας του πολίτη ανακοίνωσε μέτρα «σκούπας» για τους "λαθρομετανάστες" της περιοχής. Ο κάτοικος όμως της περιοχής γνωρίζει ότι δεν φταίει  ο μετανάστης  της περιοχής για τα προβλήματά του, φταίνε οι «νονοί» που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες, οι «νονοί» της πορνείας, της διακίνησης ναρκωτικών, της εγκληματικότητας, οι «νονοί» της μεγαλοϊδιοκτησίας. Ξέρει όμως ότι αυτοί θα μείνουν, και αυτό τον φοβίζει, γιατί δεν θέλει να είναι μέσα στις «παράπλευρες απώλειες».  Η ανακοίνωση της επιχείρησης «σκούπα» είχε ως στόχο το τμήμα αυτό του λαού να φοβίσει, για  να αποχωρήσει ήσυχα, πριν αγριέψουν τα πράγματα.  
Βλέπεις λοιπόν ότι η άρχουσα τάξη προκειμένου να πετύχει τον σκοπό της, φρόντισε να δημιουργήσει διεξόδους «ήσυχης» φυγής για τμήμα του λαού από το κέντρο της Αθήνας.
Για να δούμε και λίγο το θέμα των διαμαρτυριών των κατοίκων της Πεντέλης και της Γλυφάδας. Τα σχέδια του Υπουργείου για το Ελληνικό και την Πεντέλη επιβαρύνουν το περιβάλλον όλου του λεκανοπεδίου της Αττικής. Σε ένα περιβάλλον ήδη επιβαρυμένο προστίθεται νέα επιβάρυνση. Μπορούμε αν θέλεις να το συζητήσουμε κάποια άλλη φορά. Σήμερα όμως βλέπουμε να διαμαρτύρονται  οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών. Στις περιοχές αυτές στα προηγούμενα χρόνια της αυθαίρετης δόμησης η αυθαιρεσία έγινε ανταγωνισμός και ξεπέρασε κάθε όριο. Είχαμε υπόγεια που γίνανε ισόγεια, σοφίτες παράνομες, κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους, θέσεις στάθμευσης που γίνανε κατοικίες, υπερβάσεις ύψους για να έχουν όλοι θέα. Οι κάτοικοι λοιπόν των περιοχών αυτών, αλλά και όλων των περιοχών, που συμμετείχαν στην αυθαίρετη δόμηση έχουν  δημιουργήσει μια ιδιόρρυθμη άποψη για το περιβάλλον : 1) Ότι η δική τους αυθαιρεσία δεν βλάπτει το περιβάλλον, ούτε η αυθαιρεσία του γείτονα αρκεί να μην θίγεται το δικό τους περιβάλλον, γι αυτό και υπήρχε ο νόμος της «ομερτά» στις περιοχές αυτές. 2) Ότι το δικό τους αυθαίρετο είναι δικαίωμα και προνόμιο της τάξης τους. 3) Ότι οι περιοχές τους σαν περιοχές «αξιωμένων» εισοδημάτων ουδέποτε θα «απαξιωθούν» δεν θα τους αγγίξει ποτέ η έξωθεν και άνωθεν επιβαλλόμενη υποβάθμιση.
Ασπάστηκαν  το «παραπλανητικό σύνθημα» που καλλιέργησε η άρχουσα τάξη  ότι η «αυθαιρεσία και η απαξίωση»  ήταν «προνόμιο » της «τάξης» τους, και την εξυπηρέτησαν στην εφαρμογή της συντηρητικής αντιλαϊκής πολιτικής της.
 Τώρα όμως επειδή η «έξωθεν και άνωθεν επιβαλλόμενη υποβάθμιση» κτύπησε την πόρτα τους θύμωσαν, και διαμαρτύρονται, ποτέ όμως δεν θα θυμώσουν, δεν θα διαμαρτυρηθούν ούτε θα συμπαρασταθούν για κάτι που είναι μακριά από την πόρτα τους, ή δεν ανήκει στην τάξη τους. Και η άρχουσα τάξη  το γνωρίζει αυτό, αφού η ίδια το καλλιέργησε, ξέρει καλά να το αντιμετωπίζει, γι αυτό και ξεκίνησε τους πολιτικούς ελιγμούς.
Βλέπεις λοιπόν ότι η άρχουσα τάξη χρησιμοποιεί όλα τα μέσα προκειμένου να επιτύχει τον σκοπό της. Εξαπατά τον λαό  καλλιεργώντας παραπλανητικά ιδεολογικά συνθήματα. Θέλει να  εξασφαλίσει την αποδοχή και την στήριξη του τμήματος εκείνου του λαού που της επιτρέπει να κυβερνά, αυτό αγωνίζεται να πετύχει. Καλλιέργησε τα προηγούμενα χρόνια τον «ψευτοαριστοκρατισμό» ένα μεγάλο μέρος του λαού τον ασπάστηκε, πίστεψε ότι οι οικονομικοί μετανάστες έπρεπε να προσφέρουν «φθηνή και ανασφάλιστη  μαύρη εργασία» γίνανε ένθερμοι υποστηρικτές αυτής της άποψης, την εκμεταλλευτήκανε στο μέγιστο. Έτσι εξυπηρετήσανε την άρχουσα τάξη, που σήμερα επέβαλλε στο λαό συνθήκες μαύρης εργασίας χειρότερες από αυτές των οικονομικών μεταναστών της περασμένης  δεκαετίας.
Περιβάλλον : Μα εγώ σήμερα βλέπω ένα μεγάλο μέρος του λαού θυμωμένο, για τις σημερινές αντιλαϊκές πολιτικές.
Αρχιτέκτονας: Ο θυμός είναι πάντα κακός σύμβουλος, και εύκολα γίνεται συμβιβασμός και υποταγή. Ξέρεις στον λαό έχει καλλιεργηθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια  από την άρχουσα τάξη το παραπλανητικό σύνθημα  «ο λαός είναι έξυπνος και δεν ξεγελιέται», «κανείς δεν μπορεί να ξεγελάσει τον λαό», αλλά στην πράξη η ανώτερη τάξη ξεγελάει την μεσαία, η μεσαία την κατώτερη, ποτέ η κατώτερη δεν ξεγέλασε την μεσαία, και η μεσαία την ανώτερη. Και σήμερα  η τάξη που κυβερνά τον τόπο θέλει να  μετατρέψει τον «θυμό» σε «νέο συμβιβασμό». Αυτό θέλει να πετύχει στις εκλογές. Η «υποταγή» θα έρθει μετά τις εκλογές.
Περιβάλλον : Θα το πετύχει;
Αρχιτέκτονας: Θέλω να πιστεύω πως όχι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου