Σελίδες

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025

Φρένο στην «Επέκταση οικισμών κάτω από 2.000 κατοίκους». Οι «επενδυτές» στα «κάγκελα» ουρλιάζουν: Πάλι ο Τρίτσης μπροστά μας!!!

 

Περιβάλλον: «Φρένο» γράφουν βάζει το Υπουργείο στην επέκταση των οικισμών κάτω από 2.000 κατοίκους. «Το διάταγμα ζητεί από τους μελετητές που καταρτίζουν τα πολεοδομικά σχέδια να αναγνωρίζουν ως «εντός ορίων» μόνο το τμήμα τους που είχε δημιουργηθεί έως το 1983. Αυτό σημαίνει ότι για να επεκταθεί ένας οικισμός θα πρέπει να τεκμηριωθεί ανάγκη βάσει της πληθυσμιακής του αύξησης (και όχι της ζήτησης για τουριστική εκμετάλλευση), κάτι που βέβαια είναι εξαιρετικά δύσκολο.»

Αρχιτέκτονας: Πάλι με τον Τρίτση θα τα βάλουν!!!

 Περιβάλλον: Ναι , γιατί όμως , δεν καταλαβαίνω. Ο Τρίτσης στο Υπουργείο ήταν από τον Οκτώβρη του 1981 μέχρι τον Σεπτέμβρη του 1984 που τον «κατέβασε από το τραίνο» ο Αντρέας, με το ιστορικό «Έγραψες Ιστορία».

Αρχιτέκτονας: Κοίταξε ο Τρίτσης Αρχιτέκτονας-Πολεοδόμος – Χωροτάκτης βαθύς γνώστης τη Πολεοδομικής πραγματικότητας της Χώρας μας, προσπάθησε να βάλει μια τάξη στην Πολεοδομική ασυδοσία της Χώρας μας. Και έθιξε συμφέροντά που μέχρι τότε λειτουργούσαν ασύδοτα. Να σου πω τα βασικά.

Προκειμένου να προχωρήσει σε «μαζική νομιμοποίηση» των μέχρι τότε αυθαιρέτων οικοδομών, κατεβάζει σε όλη τη Χώρα τους συντελεστές δόμησης σε ποσοστό μέχρι 20% ανάλογα μα την περιοχή. Νομοθετεί ότι δεν θα γίνει στο μέλλον «μαζική νομιμοποίηση αυθαιρέτων», ότι για να συνδεθεί οριστικά μια οικοδομή με τα δίκτυα (ΔΕΗ-ΕΥΔΑΠ-ΟΤΕ) θα πρέπει να προηγηθεί αυτοψία από την αρμόδια Πολεοδομία και να προκύψει η οικοδομή νόμιμη, ότι οι νέες περιοχές που θα μπουν σε σχέδιο πόλεως θα έχουν συντελεστή δόμησης από 0,4 μέχρι 0,8, τον τρόπο επέκτασης των σχεδίων πόλης, των οικισμών κ.α  Εργολάβοι και μεγαλοϊδιοκτήτες  διαμαρτύρονται  έντονα, οι πρώτοι ισχυρίζονται ότι  καταστρέφεται η οικοδομή με τους χαμηλούς Σ.Δ , και οι μεγαλοϊδιοκτήτες ότι τα οικόπεδά τους απαξιώνονται εμπορικά. Ο Τρίτσης δεν υποχωρεί συντάσσει τον οικιστικό Νόμο 1337/83  ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω που σου είπα, τον φέρνει στη Βουλή και ψηφίζεται. Και αυτό ήταν που ξεχείλισε το ποτήρι. Υποχώρησε ο Αντρέας, τελικά,  και τον «κατέβασε από το τραίνο», γι αυτό και του είπε «Έγραψες Ιστορία». Και ο Τρίτσης κατέβηκε από το τραίνο , όρθιος μα το σακάκι στον ώμο!!! Αναλαμβάνει ο Βαγγέλης Κολουμπής και το 1985 ψηφίζεται νέος  Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός (ΓΟΚ) , που καταργεί τα πατάρια στα ισόγεια καταστήματα, μόνο σε αυτά επιτρεπόταν τότε,  και τα έρκερ μέχρι 60 εκατοστά που ήταν τότε. Πάλι οι εργολάβοι διαμαρτύρονται και φωνασκούν.

Έτσι το αρμόδιο Υπουργείο προφασίζεται ότι η «έλλειψη προσωπικού στις αρμόδιες Πολεοδομίες» δυσκολεύει τις «αυτοψίες» σε όλες τις νέες οικοδομές, ανακαλύπτει την «προσωρινή σύνδεση με τα δίκτυα» που είχε προβλέψει ο Τρίτσης στον 1337/83 η οποία όμως είχε ισχύ 3 μηνών, την κάνει «προσωρινή αορίστου ισχύος» και ανακοινώνει, αν θυμάμαι καλά στο τέλος του 80 ότι πια δεν θα ελέγχονται όλες οι οικοδομικές άδειες αλλά θα ελέγχονται μόνο 3 λήγοντες αριθμοί αδείας  κάθε χρόνο, με μυστική  κλήρωση που θα έκανε το ίδιο. Η «κλήρωση» γινότανε αλλά η «μυστικότητα» …………

Οι εργολάβοι, ικανοποιούνται με τις παροχές και ξεκινά έτσι μια αυθαίρετη δόμηση νέας μορφής, η οποία εξυπηρετεί και τις Κυβερνήσεις της χώρας, αφού μέσω αυτής καλλιεργήθηκαν στον λαό, οι «νέες κοινωνικές αξίες»  εξυπηρετικές στις νέες Πολιτικές- Κοινωνικές-Οικονομικές επιδιώξεις  της κυρίαρχης τάξης.  Είναι το «αυθαίρετο των νέων κοινωνικών αξιών»  σου είχα πει τότε, αν θυμάσαι.

Η «αυθαιρεσία» στη δόμηση ξεπερνά κάθε όριο. Οι άδειες εκδίδονται νόμιμα, είναι δηλαδή σύμφωνες με τους όρους δόμησης και τις Πολεοδομικές διατάξεις, αλλά δεν εφαρμόζονται κατά την  κατασκευή, η έλλειψη αυτοψίας μαζί με την προσωρινή σύνδεση με τα δίκτυα την πριμοδοτούν.

Θυμάσαι εκείνο του Τρίτση «Το νέφος είναι Πολιτικό» που είχε πει, για την Αθήνα.  Ξέρεις τι εννοούσε ότι μέχρι να «κορεστούν» από δόμηση οι περιοχές που εντάχθηκαν στο σχέδιο, το  «νέφος» στην πόλη θα είναι καθημερινό. Μόλις «κορεστούν» θα πάψει να υπάρχει. Και έτσι έγινε!!!

Και από το 2006 αρχίζει ο κορεσμός των περιοχών αυτών, μπαίνει ο ΦΠΑ στις οικοδομές, το 2008 αρχίζει η «κρίση», τα κατασκευαστικά συμφέροντα στρέφονται στην « επανάχρηση του κέντρου», αφού έχει πια επέλθει «κορεσμός» στα προάστια.

Στις εκλογές του Οκτώβρη του 2009 βασικό θέμα γίνεται η «νομιμοποίηση των αυθαιρέτων» !!! Δεν πάει άλλο «ισχυρίζονται»!!!

Νομιμοποίηση όμως δεν μπορούν να κάνουν γιατί ο Νόμος του Τρίτση απαγορεύει νέα «μαζική νομιμοποίηση αυθαιρέτων». Βγάζουν,  λοιπόν,  από τον Νόμο το «μαζική» εντελώς, το «νομιμοποίηση» αντικαταστάθηκε με το «τακτοποίηση για 40 χρόνια», μετά ……. Κενό!!! Υπήρχε όμως και ένα δεύτερο αγκάθι, το αγκάθι της «Αποκατάστασης του περιβάλλοντος» στις περιοχές όπου πραγματοποιήθηκε η αυθαίρετη δόμηση. Και γι αυτό στον Νόμο με το άρθρο 7 (Ν 3843/2010) επινοείται ο όρος «Περιβαλλοντικό ισοζύγιο» και παίρνονται μέτρα «Αντισταθμιστικά για την αποκατάσταση του Περιβάλλοντος». Η επινόηση τότε του όρου «Περιβαλλοντικό ισοζύγιο», θαυμάστηκε από τα ΜΜΕ, θαυμάστηκε από τις Πολυτεχνικές Σχολές, θαυμάστηκε από τους φορείς των Μηχανικών, θαυμάστηκε……. θαυμάστηκε…..  Και όλοι αρκέστηκαν σ’ αυτό , με το περιεχόμενο του άρθρου 7 δεν ασχολήθηκε κανείς, και η Μπιρμπίλη τότε σαν Υπουργός Περιβάλλοντος μας είπε ότι «αντιμετωπίστηκε το θέμα της ισονομίας των πολιτών με την εισαγωγή του όρου «περιβαλλοντικό ισοζύγιο»».  Το περιεχόμενο όμως του άρθρου 7 δεν αποκαθιστά το «περιβαλλοντικό ισοζύγιο» γιατί το «έλλειμμα  γης» δεν εξισορροπείται σε δομημένες περιοχές, η γη δεν είναι ρούχο που επειδή μας στένεψε και μας κόντυνε  να βάλουμε φάσες δεξιά, αριστερά, πάνω και κάτω να το φαρδύνουμε και να το μακρύνουμε,  ούτε μπορεί να εξισορροπηθεί με «δράσεις» περιβαλλοντικές, ούτε με πολεοδομικές αποκαταστάσεις έξω από τις περιοχές που λείπει, έστω και όμορες Το «έλλειμμα γης» σημαίνει ότι  πρέπει να συμπληρωθεί «γη» εκεί που λείπει, στα οικόπεδα, στους κοινόχρηστους χώρους, στο πράσινο, κ.α,  πρέπει δηλαδή να επανέλθουν τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία του Περιβαλλοντικού ισοζυγίου. Αν θυμάμαι καλά σου είχα τότε δώσει τον ορισμό του Περιβαλλοντικού ισοζυγίου . Να τι σου είχα πει: «Το περιβαλλοντικό ισοζύγιο δόμησης περιοχής ή πόλης ή οικισμού ορίζεται από το ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής της πόλης ή του οικισμού. Είναι το σχέδιο που  έχει εγκριθεί σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις και καθορίζει τους ειδικούς όρους δόμησης, τους κοινόχρηστους και δομήσιμους χώρους και τις επιτρεπόμενες χρήσεις σε κάθε τμήμα ή ζώνη του οικισμού. Είναι  σχέδιο με  ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά που ορίζει ποσοτικά και κατανέμει ποιοτικά στον χώρο της περιοχής της πόλης ή του οικισμού το ποσοστό οικοδομήσιμου χώρου τμ/κάτοικο, τμ ελεύθερου χώρου/κάτοικο, τμ πρασίνου/κάτοικο, τμ. κοινόχρηστων χώρων/κάτοικο, κ.α.. Το ρυμοτομικό σχέδιο λοιπόν σύμφωνα με τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά που εμπεριέχει καθορίζει τον βαθμό της καλής λειτουργίας της πόλης και η εφαρμογή του εξασφαλίζει την ανάλογη ποιότητα ζωής των ανθρώπων που ζουν ή εργάζονται σε αυτήν».

   Και στο άρθρο 7 παρ. 1 διαβάζουμε ένα κείμενο Πολεοδομικά απαράδεκτο  «1. Το ειδικό πρόστιμο αποδίδεται υπέρ του ΕΤΕΡΠΣ, κατατίθεται σε ειδικό κωδικό που ονομάζεται «Ταμείο Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» και διατίθεται αποκλειστικά για την εξισορρόπηση του ελλείμματος γης και την αύξηση των κοινοχρήστων χώρων, καθώς και για προγράμματα και δράσεις περιβαλλοντικής και πολεοδομικής αποκατάστασης, εντός του πρωτοβάθμιου Ο.Τ.Α. στη διοικητική περιφέρεια του οποίου βρίσκονται οι χώροι που δηλώνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος ή και, κατ’ εξαίρεση, σε οργανικά συνδεδεμένες περιοχές όμορου Ο.Τ.Α. που χρήζουν αποκατάστασης.» Και το ΣΤΕ δεν βλέπει «δήθεν»  το «μαζικό», αποδέχεται την «τακτοποίηση» γιατί είναι «ορισμένου χρόνου», λέει, δεν ενδιαφέρεται καν να ρωτήσει τι ι θα γίνει μετά την λήξη του χρόνου,  κρίνει  «ικανοποιητικό» το άρθρο του περιβαλλοντικού ισοζυγίου,  και  τον Νόμο συνταγματικό!!!

Και με τον τρόπο αυτό το «Πολεοδομικό έγκλημα σε βαθμό κακουργήματος » που έγινε στη Χώρα μας με την επί 25 χρόνια «επιδοτούμενη» αυθαίρετη δόμηση, μετατράπηκε σε «πταίσμα», με την έγκριση του ΣΤΕ. Άψογη συνεργασία !!! Οι οικοπεδούχοι  πούλησαν τα οικόπεδα σε τιμές υψηλές, οι  εργολάβοι  τα αυθαίρετα με τιμές νόμιμου, και οι δύο  κέρδισαν και  απαλλάχθηκαν, τους αγοραστές τους τιμώρησε ο Ν3843/2010  με χρηματικό πρόστιμο.

 Έχουμε όμως και άλλα «αυθαίρετα», ποικιλία μεγάλη, που δεν μπορούν να «τακτοποιηθούν» με τον Νόμο της Μπιρμπίλη. Γι αυτό φεύγει η Μπιρμπίλη από το Υπουργείο και αναλαμβάνει το δίδυμο Παπακωνσταντίνου –Σηφουνάκης. Ο Παπακωνσταντίνου δηλώνει ότι από δω και πέρα «τέρμα η αυθαίρετη δόμηση» και ο Σηφουνάκης «Κλείνει τις Πολεοδομίες» τις αποκαλεί «καρκίνωμα» και δηλώνει ότι θα αλλάξει τον «τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών» και θα φέρει για ψήφιση και Νέο Οικοδομικό Κανονισμό.

Έτσι φέρνουν για ψήφιση στη Βουλή και ψηφίζεται ο Ν4030/2011, « Νέο  τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών με ευθύνη Μηχανικού», στην ουσία είναι επαναφορά νόμου της Χούντας, είναι οι άδειες που τότε είχαν σφραγίδα «υπόκειται σε μελλοντικό έλεγχο». Με τον νέο τρόπο έκδοσης αδειών, την μεγάλη αυτή έμπνευση, δεν ελέγχονται πια οι μελέτες αν είναι σύμφωνες με τους όρους δόμησης και τις πολεοδομικές διατάξεις της περιοχής, δεν ελέγχεται δηλαδή η νομιμότητα της υπό έκδοση οικοδομικής αδείας,  ελέγχεται η κατασκευή αν έχει πραγματοποιηθεί  σύμφωνα με την άδεια που δεν έχει ελεγχθεί για την νομιμότητά της. Τέτοια έμπνευση!!!.

Είχαμε στην πρώτη περίοδο της «αυθαιρεσίας», νόμιμες κατά την έκδοσή τους οικοδομικές άδειες, με «αυθαίρετες» όμως κατασκευές κατά την ανέγερση τους, τώρα θα έχουμε «κατά παράβαση του Νόμου» εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, νόμιμες όμως κατά την ολοκλήρωσή τους!!! Έτσι θα καταπολεμηθεί «ισχυρίζονται» η αυθαίρετη δόμηση!!! Και το ΣΤΕ σιωπά!!!

Και έχουμε τον Ν4014/2011 για την «τακτοποίηση» αυθαιρέτων, αλλά κρίνεται αντισυνταγματικός , λόγω προχειρότητας, και η διάρκειά του είναι μικρή, αντικαθίσταται με τον 4178/2013 . Το ΣΤΕ τον κρίνει «οριακά» Συνταγματικό, και εδώ ξεκινάει πια η νέα αντιμετώπιση του ΣΤΕ στους Πολεοδομικούς Νόμους. Η Κυβέρνηση Τσίπρα με Υπουργό τον Σκουρλέτη και Υφυπουργό τον Τσιρώνη, αντικαθιστά τον 4178/2013 με τον 4495/2017 που αντιμετωπίζει, λένε «ολιστικά» το θέμα της αυθαίρετης δόμησης, και το ΣΤΕ τον κρίνει «ανεκτά» Συνταγματικό, αν θυμάμαι καλά. Το «περιβαλλοντικό ισοζύγιο»  παίρνει διαζύγιο με το ισοζύγιο αλλά αυτό θεωρείται πια «δευτερεύον»!!! και δεν ενοχλεί!!!  Τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό  τον (ΝΟΚ), που έχει ήδη από το 2012 τεθεί σε ισχύ, δεν τον αγγίζουν, ούτε καν τον διάβασαν, έτσι για την ιστορία, και το 2019 όταν παρουσιάζεται το πρόβλημα με το κτίριο της cocomat κάτω από την Ακρόπολη ο τότε Υπουργός Σταθάκης μας λέει με μπλαζέ ύφος «Θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της οπτικής επαφής με την Ακρόπολη». Για τον ΝΟΚ που τον προκάλεσε κουβέντα!!!  Ο ΝΟΚ είναι «προστατευόμενο» είδος!!! Και αυτό αποδείχθηκε περίτρανα με την απόφαση του ΣΤΕ.

Οι τροποποιήσεις των παραπάνω αναφερόμενων Νόμων  είναι πολλές, και είναι πολλές γιατί σκοπό  έχουν να ικανοποιήσουν νέα «επενδυτικά» συμφέροντα, και όχι να αντιμετωπίσουν τυχόν παραλείψεις και αστοχίες.

Τώρα όμως έχουμε τα Νέα Πολεοδομικά σχέδια που έχει μεγάλη αγωνία να τελειώσει μέσα στο 26 και το ΥΠΕΝ και το ΤΕΕ που τα  έχει αναλάβει με εργολαβία, πολέμιοι και οι δύο του Τρίτση, γιατί οι Νόμοι του βάζουν εμπόδια στις «φιλοπεριβαλλοντικές»  μελέτες των «επενδυτών», πάλι είναι μπροστά τους, και αυτό δεν είναι πια ανεκτό δηλώνουν !!! Πάλι αυτός μπροστά μας!!!

Ξέρεις στο ΥΠΕΝ βγήκε η φωτογραφία του Τρίτση από το γνωστό  «δωμάτιο»  και έχει μπει στον διάδρομο από όπου φεύγουν οι Υπουργοί όταν αποχωρούν. Και βλέπουν τον Τρίτση όρθιο, με το σακάκι στον ώμο να τους κοιτάει, και απορούν γιατί δεν καταλαβαίνουν ή μάλλον δεν θέλουν να καταλάβουν γιατί οι ίδιοι δεν μπορούν να φύγουν με τον ίδιο τρόπο!!!  




 

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2025

Η μεγάλη «τρύπα» στην απόφαση του ΣΤΕ για τον ΝΟΚ είναι η δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΣΤΕ στο Συνέδριο «INVEST IN GREECE» ότι το «το Δικαστήριο βρήκε τρόπο να περιορίσει τα αποτελέσματα της αντισυνταγματικότητας ενώ δεν το επιτρέπει ρητά ο νόμος»

 

Περιβάλλον: Το έμαθες έχουμε νέο Υπουργό στο Περιβάλλοντος.

Αρχιτέκτονας: Το έμαθα.

Περιβάλλον: « Μοντέλο Αριστοτέλη στα θέματα Πολεοδομίας, Χωροταξίας, Περιβάλλοντος»   θα εφαρμόσει, γράφουν,  ο Νέος Υπουργός. Είπε, γράφουν, χαρακτηριστικά : «πριν από 25 αιώνες ο Αριστοτέλης είχε πει ότι: «το ευ ζην εστί το ευ οικείν», σημειώνοντας ότι «αντικειμενικά το ευ ζην για τους περισσότερους πολίτες μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν βελτιώσουμε τις πόλεις μας».

Αρχιτέκτονας: ………..

Περιβάλλον:  Γιατί δεν σχολιάζεις;

Αρχιτέκτονας: Τι να σχολιάσω. Ο Νέος Υπουργός, κατέφυγε στη γνωστή τακτική της παράταξής του, στον ψευτοκλασικισμό, που λέμε. Και όταν μιλάμε για ψευτοκλασικισμό, μιλάμε για μια από τις πιο συντηρητικές μορφές του αστικού ανθρωπισμού. 

Περιβάλλον:  Βλέπω όμως ότι στις συζητήσεις που έχουν ανοίξει μετά την απόφαση του ΣΤΕ για τον ΝΟΚ παίρνουν μέρος και συζητούν Νομικοί, με γνώσεις Πολεοδομίας, γράφουν.  

Αρχιτέκτονας:  Λυπάμαι που θα το πω, αλλά γνώσεις Πολεοδομίας δεν έχουν οι Νομικοί. Γνώσεις Πολεοδομίας έχουν οι Αρχιτέκτονες με εξειδίκευση στην Πολεοδομία. Για να αποκτήσει κάποιος τον τίτλο του  Πολεοδόμου, πρέπει να είναι Αρχιτέκτονας, και πέρα από τις βασικές γνώσεις που περιλαμβάνει η Αρχιτεκτονική στα μαθήματα Πολεοδομίας,  πρέπει  να έχει γνώσεις της Ιστορίας της Πολεοδομίας και ιδίως την ιστορία της Πόλης μετά την βιομηχανική επανάσταση, όπου έχουμε την δημιουργία της ταξικής πόλης, και να είναι βαθύς γνώστης των Πολεοδομικών επιλογών  που εφαρμόστηκαν  από την βιομηχανική επανάσταση και μετά. Και όταν μιλάμε για Πολεοδομικές επιλογές μιλάμε για Πολιτικές-κοινωνικές-οικονομικές επιλογές. Και αν προσέξεις, γιατί από ότι κατάλαβα μιλάς για το συνέδριο «INVEST IN GREECE»   το θέμα που συζητήθηκε είναι  η απόφαση σχετικά με τις άδειες που εκδόθηκαν πριν από τις 11/12/2024 και επειδή  δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη εργασίες, δεν τις προστατεύει ο Νόμος.  «Οι καλύτεροι Μηχανικοί της Χώρας» λένε « δεν μπορούν να βρουν τι σημαίνει η έννοια της «έναρξης εργασιών»!!!  Έναρξη εργασιών σημαίνει σε νέα οικοδομή , έναρξη των εργασιών εκσκαφής. Αυτό αποδεικνύεται:  Αν το οικόπεδο υποχρεούται σε έλεγχο της εκσκαφής από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, τότε κατά την έναρξη της εκσκαφής παρίσταται Αρχαιολόγος, αν διαπιστώσει ότι υπάρχουν στοιχεία Αρχαιολογικού ενδιαφέροντος τότε παύονται οι εργασίες και δεν έχουμε έναρξη εργασιών μέχρι να δώσει η Αρχαιολογική Υπηρεσία την άδεια εκσκαφής, αν δεν υπάρχουν στοιχεία Αρχαιολογικά τότε δίνει εντολή έναρξης εργασιών και συντάσσεται το σχετικό έγγραφο. Αν δεν υποχρεούται τότε υπάρχει το ημερολόγιο της οικοδομής. Και αν το ημερολόγιο αμφισβητείται τότε μια αυτοψία έμπειρων Αρχιτεκτόνων του δημόσιου τομέα μπορεί να το πιστοποιήσει. Μέσα υπάρχουν!!! Έχουν μεγαλοποιήσει ένα πρόβλημα, άνευ ουσίας. Εδώ δεν γνωρίζουμε αν αυτές οι οικοδομικές άδειες, και αυτές που έχουν ξεκινήσει και αυτές που δεν έχουν ξεκινήσει, έχουν εκδοθεί σύμφωνα με τους όρους δόμησης και τις Πολεοδομικές διατάξεις που ισχύουν στις περιοχές για τις οποίες εκδόθηκαν, μήπως να τις ελέγξουμε πρώτα; Έτσι για να δούμε και να εμπλουτίσουμε τη στατιστική μας.

 Το Υπουργείο Περιβάλλοντος  έχει μεγάλη «κλίση» σε νόμους αντισυνταγματικούς, και οι λόγοι είναι Πολιτικοί,  επηρεάζουν την Πολεοδομική Νομοθεσία και την πρακτική εφαρμογής των Πολεοδομικών  Νόμων επί της γης, γιατί στηρίζουν συγκεκριμένα συμφέροντα που λέγονται κατασκευαστικά και ιδιοκτησιακά. Μη ξεχνάς τον Νόμο για την μεταφορά του συντελεστή δόμησης. Θυμάσαι πόσες φορές κρίθηκε αντισυνταγματικός, πόσες φορές τροποποιήθηκε, πόσες φορές διορθώθηκε και ξαναψηφίστηκε; Μέχρι που κτίστηκε με μεταφορά ολόκληρη η Λεωφόρος Κηφισίας!!! Και στο Υπουργείο επικρατεί το «όποιος έχει λεφτά να πάει στο ΣΤΕ να ρίξει τον Νόμο» αυτό αποδεικνύεται και με την δόμηση εκτός σχεδίου, και με τον ΝΟΚ. Και αυτός που δεν έχει ποτέ λεφτά, γιατί έτσι τον κατάντησαν, είναι ο Λαός. Και αυτό το γνωρίζουν όλοι οι Αρχιτέκτονες της Χώρας και οι καλύτεροι και οι καλοί  και οι μέτριοι και οι κάτω από τη βάση. Και το «σλόγκαν» «μέχρι να φτάσει στο Συμβούλιο Επικρατείας και να κριθεί αντισυνταγματικό εμείς θα έχουμε τελειώσει την κατασκευή» είναι το ίδιο,  εδώ και πολλά χρόνια , αυτό μας λέει η πραγματικότητα. Ίσχυσε και στην δόμηση εκτός σχεδίου, ίσχυσε και στον ΝΟΚ.  Και όσοι σήμερα, διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, υποκρίνονται!!!

 Η απόφαση του ΣΤΕ για τον ΝΟΚ δεν εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα, τα εργολαβικά εξυπηρετεί, και δημιούργησαν ένα θέμα ακριβώς για να δώσουν στα ΜΜΕ να ασχολούνται, για να μη φανεί η συνενοχή τους στο Περιβαλλοντικό έγκλημα σε βάρος του λαού που έχει ήδη ξεκινήσει και όσο πάει γίνεται και πιο «ειδεχθές». Γι αυτό και η διάκριση ανάμεσα σε οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν πριν τις 11/12/2024 και ξεκίνησαν εργασίες και σε όσες δεν ξεκίνησαν. Αλλά  η δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΣΤΕ, όπως γράφτηκε στο σχετικό ρεπορτάζ, ότι  «το Δικαστήριο βρήκε τρόπο να περιορίσει τα αποτελέσματα της αντισυνταγματικότητας ενώ δεν το επιτρέπει ρητά ο νόμος» αποκαλύπτει τον πραγματικό σκοπό του ΣΤΕ, γιατί μας λέει ότι το ανώτατο Δικαστήριο να περιορίσει ήθελε την αντισυνταγματικότητα, όχι να την καταργήσει, καταδικάζοντάς την.

Το ΣΤΕ  πρέπει να βρίσκει τρόπους αποκατάστασης της συνταγματικότητας όχι περιορισμούς της αντισυνταγματικότητας, από ότι ξέρω. Έτσι δεν είναι; Ή μήπως πιά δεν είναι;