Σελίδες

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Η απόφαση του ΣτΕ για το «Ελληνικό» : Όταν το «δημόσιο έγκλημα» βαφτίζεται «δημόσιο συμφέρον» τότε το «Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αρπαγής» βαφτίζεται «Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης» και εγκρίνεται



Περιβάλλον: Το έμαθες  η Ολομέλεια του Συμβούλιου Επικρατείας  ενέκρινε το «Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού- Αγίου Κοσμά περιφέρειας Αττικής» και αποφάνθηκε ότι δεν προσκρούει σε συνταγματικές και νομοθετικές διατάξεις, ενώ έκανε νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις.
Αρχιτέκτονας: Ενέκρινε το «Σχέδιο ολοκληρωμένης Αρπαγής του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού- Αγίου Κοσμά» και αποφάνθηκε ότι όταν η «Αρπαγή» γίνεται με  «Σχέδιο ολοκληρωμένο» δεν προσκρούει σε συνταγματικές και νομοθετικές διατάξεις.
Περιβάλλον: Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφορικά με τους προβλεπόμενους ουρανοξύστες οι οποίοι πρόκειται να κατασκευαστούν, επισημαίνουν ότι «οι παρεκκλίσεις από τις πάγιες πολεοδομικές διατάξεις ως προς τους όρους δόμησης και τη δυνατότητα κατασκευής υψηλών κτιρίων, δικαιολογούνται για την εξυπηρέτηση σκοπού δημοσίου συμφέροντος («έντονου» κατά τη διατύπωση του νόμου 4062/2012)».
Αρχιτέκτονας: Μόνο που οι «παρεκκλίσεις από τις πάγιες πολεοδομικές διατάξεις» δίνονται μόνο για την εξυπηρέτηση «σκοπού ιδιωτικού συμφέροντος» που βαφτίζονται «δημόσια». «Παρεκκλίσεις» δόθηκαν για την μεταφορά συντελεστή δόμησης, παρεκκλίσεις δίνονται για το γήπεδο της ΑΕΚ, για το Mall, για την ανέγερση του «Academy Gardens» στην Ακαδημία Πλάτωνος, και θα δοθούν και άλλες όπως άκουσα.
 Περιβάλλον:  Λένε οι Σύμβουλοι: Το δημόσιο συμφέρον «συνίσταται στη δημιουργία μητροπολιτικού πόλου πολλαπλών λειτουργιών εθνικής εμβέλειας και διεθνούς αναφοράς, στην κατασκευή και συντήρηση μητροπολιτικού πάρκου πρασίνου και αναψυχής στην Αττική και στην ίδρυση μητροπολιτικού πόλου ανάπτυξης στην περιοχή, με πολλαπλούς ειδικότερους στόχους που αφορούν, μεταξύ άλλων, στην αντιμετώπιση της οξείας οικονομικής κρίσης, την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, την αύξηση της απασχόλησης και στη μείωση της ανεργίας, στην καταπολέμηση της φτώχειας, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, τη μείωση του δημοσίου χρέους, την ανάδειξη της Αθήνας σε πολιτιστική μητρόπολη, σε τουριστικό πόλο διεθνούς ακτινοβολίας, σε σημαντικό κέντρο οικονομικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας κ.ά.».
Αρχιτέκτονας: Θέλεις να το σχολιάσω;
Περιβάλλον:  Ναι.
Αρχιτέκτονας: Το «δημόσιο συμφέρον» στην χρήση της Πόλης «συνίσταται» στην ποσότητα και την ποιότητα των δημόσιων και ιδιωτικών χώρων της Πόλης, στο στενό περιεχόμενο της Πολεοδομίας. Το «δημόσιο συμφέρον» λοιπόν απαιτεί  η «ποσότητα και η ποιότητα» των δημόσιων και ιδιωτικών χώρων της Πόλης να εξασφαλίζουν την «περιβαλλοντική» ποιότητα ζωής των κατοίκων σε όλη την πόλη. Όταν για να «εξασφαλιστεί»  η «περιβαλλοντική  ποιότητα» σε ένα τμήμα της Πόλης, οδηγούνται σε «περιβαλλοντική ασφυξία» οι υπόλοιπες περιοχές της Πόλης τότε δεν πρόκειται για «δημόσιο συμφέρον» αλλά για «δημόσιο έγκλημα».


Δεν υπάρχουν σχόλια: