Σελίδες

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Το ««πόρισμα σοφών» για την πυρκαγιά στο Μάτι» δεν είναι «πόρισμα» «Ανεξάρτητης Επιτροπής» αλλά «πόρισμα» «Εξαρτημένης Επιτροπής»


Περιβάλλον: Βγήκε το «πόρισμα» των «σοφών» για την πυρκαγιά στο Μάτι. Το διάβασες;
Αρχιτέκτονας: Το διάβασα.
Περιβάλλον: Τι έχεις να πεις;.
Αρχιτέκτονας: Τίποτε  
 Περιβάλλον: Μα είναι το «πόρισμα» της «Ανεξάρτητης Επιτροπής για την διερεύνηση των αιτιών των πυρκαγιών» 
Αρχιτέκτονας: Πρώτα –πρώτα να διαβάζεις προσεχτικά. Είναι το «πόρισμα» της Επιτροπής που ονομάστηκε «Ανεξάρτητη». - Απόφαση Πρωθυπουργού  Αριθμ.Υ60/2018 (ΦΕΚ 3937/Β/10-9-2018) – Σύσταση Επιτροπής με την ονομασία «Ανεξάρτητη Επιτροπή για τη διερεύνηση των αιτιών των πυρκαγιών» - και στο άρθρο 1 αναφέρονται και τα ονόματα των μελών της Επιτροπής. Εδώ είναι η Απόφαση διάβασέ την https://www.e-nomothesia.gr/kat-pyrkagies-emprismoi-purosbestiko-soma/apophase-prothupourgou-u60-2018.html
Περιβάλλον: Τι θες να πεις;
Αρχιτέκτονας: Το «Ανεξάρτητη» δεν ισχύει. Είναι «εξαρτημένη». Όλα τα υπόλοιπα είναι «κουραφέξαλα» όπως λέμε στη γλώσσα μας. Ξέρεις κάθε φορά που «θάβουμε  νεκρούς» το ίδιο γίνεται. Η Κυβέρνηση Συγκροτεί μια «Επιτροπή», προσεκτικά επιλεγμένη, της αναθέτει την «διερεύνηση των αιτιών»,  η «Επιτροπή» «μελετά σε βάθος το πρόβλημα» και βγάζει το «πόρισμα». που τυπώνεται σε χαρτί πολυτελείας σαν το σημερινό, με χρώματα επιλεγμένα με μεγάλη προσοχή –πράσινο και πορτοκαλί - στην περίπτωση μας, με περιθώρια μεγάλα για να πιάσει περισσότερες σελίδες, παραδίδεται στους αρμόδιους, οι οποίοι πάντα δηλώνουν ότι «θα λάβουν νομοθετικές πρωτοβουλίες». Όταν οι «νεκροί» είναι λίγοι «κάτω από 100», τα «πορίσματα» ανατίθενται στους «ντόπιους εξαρτημένους», αυτή τη φορά όμως που ξεπέρασαν τους 100 φέραμε και «ξένους εξαρτημένους».
Περιβάλλον: Τι εννοείς;
Αρχιτέκτονας: Τι εννοώ; Γεμίσανε τα νεκροταφεία μας με «διανομείς» που σκοτώνονται γιατί τρέχουν να προλάβουν την παράδοση, ανθρώπους που σκοτώνονται στους χώρους εργασίας γιατί δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες ασφαλείας, ανθρώπους που σε κάθε νεροποντή πνίγεται το βιός του και πνίγονται και οι ίδιοι, σε κάθε πυρκαγιά καίγεται το βιός του και καίγονται και οι ίδιοι, ανθρώπους που πεθαίνουν από τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας που επιβάλλει η εργοδοσία, νεκροί …..νεκροί ……νεκροί. Και συ μου μιλάς για το  «πόρισμα» μιας «Εξαρτημένης Επιτροπής», και μου ζητάς να το σχολιάσω. Τι να σχολιάσω. Τα «αίτια του προβλήματος» ή τις «προτάσεις για την διαχείριση των πυρκαγιών». Οι τεχνικές ελλείψεις που αναφέρονται, είναι γνωστές, όπως είναι γνωστό πως θα εκλείψουν. Ξέρεις πόσα τέτοια «πορίσματα» έχουμε στη χώρα μας; Έχουμε τον μεγαλύτερο χώρο σε εμβαδόν και όγκο φύλαξης «πορισμάτων». Έχουν όλα το ίδιο περιεχόμενο. Λείπουν απ’ όλα  τα «πολιτικά-κοινωνικά-οικονομικά αίτια» και η «πολιτική-κοινωνική-οικονομική πρόταση».
Περιβάλλον: Γι αυτό είπες ότι είναι «εξαρτημένη»
Αρχιτέκτονας: Ναι. Τα «πολιτικά-κοινωνικά-οικονομικά αίτια» θέλουν οι Κυβερνήσεις να λείπουν από τα «πορίσματα» που αναθέτουν και να λείπει η «πολιτική-κοινωνική-οικονομική πρόταση» και αυτή η «Επιτροπή» με το περιεχόμενο της «Έκθεσής» της νομίζω ότι την ικανοποίησε.
 Κοίταξε οι «πολιτικές-κοινωνικές-οικονομικές επιλογές» των Κυβερνήσεων, οι «πολιτικές επιλογές» που λέμε χάριν συντομίας,  καθορίζουν  την «ποιότητα των σχέσεων εργασίας» «την ποιότητα του περιβάλλοντος» την «ποιότητα της ζωής του Λαού». Τα «τεχνικά χαρακτηριστικά» των «σχέσεων εργασίας» της «ποιότητας του περιβάλλοντος» της «ποιότητας ζωής του Λαού» πηγάζουν από τις «πολιτικές επιλογές» που καθορίζουν οι Κυβερνήσεις, για να αλλάξουν λοιπόν, πρέπει να αλλάξουν οι «πολιτικές επιλογές».
Για το «Μάτι» όλες οι κατηγορίες πέσανε στην «αυθαίρετη δόμηση» της δεκαετίας του 70. Κανείς όμως δεν αναρωτήθηκε: 1. Γιατί ο νόμος 1337/83 ο Νόμος του Τρίτση, όπως λέμε, δεν εφαρμόστηκε παρά μόνο η πρώτη και δεύτερη φάση του, μετά ο Ανδρέας Παπανδρέου τον «κατέβασε από το τραίνο». Ποιοι ήταν οι «πραγματικοί λόγοι» της αποπομπής του Τρίτση; 2. Γιατί εφ’ όσον στην περιοχή υπήρχε ήδη περιοχή «επιβαρυμένη πολεοδομικά» εντάχθηκαν όμορες περιοχές στο σχέδιο –π.χ Βουτζάς- πάνω από την περιοχή του Ματιού. Με ποιες προϋποθέσεις εντάχθηκαν αυτές οι περιοχές στο σχέδιο; Δεν ήταν φανερό ότι η ένταξη όμορων περιοχών στο σχέδιο, χωρίς να αντιμετωπιστεί το θέμα της ένταξης στο σχέδιο της περιοχής «Μάτι» θα προκαλούσε  «εγκλωβισμό» της περιοχής αυτής, και αδυναμία «αντιμετώπισης» επικίνδυνων καιρικών φαινομένων; 3. Γιατί απ’ όλες τις περιοχές που εντάχθηκαν στο σχέδιο λείπει το «αποχετευτικό δίκτυο»; Ο βασικός αυτός παράγοντας γιατί αγνοήθηκε; Γιατί οι στατιστικές δεν ασχολούνται καθόλου με το θέμα αυτό;  Δεν είναι βασική προϋπόθεση να υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο προκειμένου μια περιοχή να ενταχθεί στο σχέδιο;. 4. Γιατί σε όλες τις περιοχές που εντάχθηκαν στο σχέδιο εξακολουθεί να ισχύει η νέα μορφή  «κατάτμησης μείζονος εκτάσεως» με την νέα ονομασία «σύσταση καθέτου συνιδιοκτησίας». 5. Γιατί έχουμε «άνθηση» της «αυθαίρετης δόμησης καθ’ υπέρβαση της οικοδομικής αδείας» στις περιοχές αυτές; 6. Γιατί όλες οι οικοδομές από το 85 και μετά έχουν «προσωρινή σύνδεση με τα δίκτυα» και όχι οριστική; Με ποιο σκεπτικό επικράτησε η «προσωρινή σύνδεση» χωρίς αυτοψία από τις αρμόδιες Πολεοδομίες; Ποιους εξυπηρέτησε;
 Και σ' αυτά τα ερωτήματα κανένα «πόρισμα» μέχρι σήμερα δεν έχει «απαντήσει».  Όχι γιατί «δεν γνωρίζει», αλλά γιατί «θέλει να αποπροσανατολίσει».    
Η «αυθαίρετη δόμηση» στη χώρα μας ήταν «πολιτική επιλογή» των Κυβερνήσεων της χώρας μας, την πριμοδοτούσε γιατί εξυπηρετούσε συγκεκριμένους σκοπούς, και αυτό αποδεικνύεται και από τις διαφορετικές μορφές «αυθαιρέτων» που είχαμε. Η «πάταξη» της «αυθαίρετης δόμησης» κυριαρχούσε στις διάφορες «κυβερνητικές» ανακοινώσεις. Ξέρεις πόσα «πορίσματα» έχουμε για την «αυθαίρετη δόμηση», αν δεις τον χώρο που φυλάσσονται θα μείνεις έκπληκτος, αλλά  παρ’ όλα τα «πορίσματα» η «αυθαίρετη δόμηση» στη χώρα μας με τις προηγούμενες μορφές σταμάτησε όταν η «κυρίαρχη τάξη» του τόπου μας αντιλήφθηκε ότι η «μορφή αυτή της αυθαίρετης δόμησης» δεν είναι πια «κερδοφόρα γι αυτή, ούτε οικονομικά ούτε πολιτικά» και «έκλεισε τον κύκλο της». Οι προηγούμενες μορφές «αυθαιρέτων» σήμερα πληρώνουν «πρόστιμο» για τις «αυθαιρεσίες» που όταν πραγματοποιήθηκαν, πραγματοποιήθηκαν σαν «δικαίωμα»,  σήμερα όμως  μετατράπηκαν σε «ποινή», και μετατράπηκαν σε «ποινή» γιατί η Κυβέρνηση στηρίζει τις νέες επιλογές της κυρίαρχης τάξης στην «διαχείριση» της πόλης και του περιβάλλοντος.   
 Μια από τις «πολιτικές επιλογές» της είναι η στήριξη του - «airbnb»- της «βραχυχρόνιας  μίσθωσης ακινήτων» που λέμε. Είναι η «νέα μορφή πολεοδομικής αυθαιρεσίας» που σήμερα πριμοδοτείται σαν «δικαίωμα», γιατί αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης.  Όλοι γνωρίζουν τις «επιπτώσεις». Βλέπουμε όμως ότι η Κυβέρνηση δεν «παίρνει κανένα μέτρο». Γιατί; Γιατί ακόμη δεν «ολοκληρώθηκε ικανοποιητικά» ο «σκοπός» της κυρίαρχης τάξης ντόπιας και ξένης, που δεν είναι άλλος παρά να περάσουν συγκεκριμένες περιοχές των πόλεων στην ιδιοκτησία της, για να εφαρμόσει τις νέες μορφές ποιότητας ζωής που θέλει να καλλιεργήσει στου λαούς.
Η «Κυβέρνηση» λοιπόν «πριμοδοτεί», έχει κάνει δηλαδή την «πολιτική επιλογή» να στηρίξει τα συμφέροντα της ντόπιας και ξένης κυρίαρχης τάξης  στη «νέα μορφή ποιότητας ζωής» που θέλει να επιβάλλει στις «εκμεταλλευόμενες» τάξεις, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα οικονομικά και πολιτικά της συμφέροντα. Οι «τεχνικές» που χρησιμοποιούνται για να πετύχει τον «σκοπό» της η κυρίαρχη τάξη πηγάζουν από τις «πολιτικές επιλογές» της Κυβέρνησης. η οποία παρ’ όλο που γνωρίζει ότι «πρόκειται για αυθαίρετη αλλαγή χρήσης χώρου κατοικίας σε χώρο παροχής ξενοδοχειακών υπηρεσιών», «υποκρίνεται» και αφήνει να συνεχίζεται η «αυθαιρεσία». Και θα την αφήσει μέχρι να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης.  Όπως έκανε και με το «πρόβλημα» που παρουσιάστηκε με τα ψηλά κτίρια στην περιοχή κάτω από την Ακρόπολη. Το περιόρισε στην «οπτική επαφή» και το έκλεισε. Ούτε λόγος για τον ΝΟΚ/2012.

Υστ: Το κείμενο συμπληρώθηκε μετά από ερώτημα αναγνώστη   



Δεν υπάρχουν σχόλια: