Σελίδες

Κυριακή 19 Απριλίου 2020

Η δήλωση του Υπουργού ΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη : «Το Νέο Περιβαλλοντικό σ/ν είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά» και η Blackrock


Περιβάλλον: Τα έμαθες; Η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει στη Βουλή τον «Εκσυγχρονισμό  της Περιβαλλοντικής  Νομοθεσίας». Και ο Υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης  δήλωσε μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις : «Δεν υπήρξα ποτέ εραστής της ακινησίας. Ούτε έχω ξεχάσει όσα έμαθα 13 χρόνια στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο. Είμαι βέβαιος ότι τελικά κάθε καλόπιστος κριτής θα συμφωνήσει ότι ο νόμος, που θα ψηφιστεί θα είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά»[1] Εγώ  όμως αυτό το « βήμα μπροστά» δεν το βλέπω,
Αρχιτέκτονας: Δεν το βλέπεις γιατί δεν διάβασες τα τελευταία νέα. Πριν από λίγες μέρες στην Ιταλική εφημερίδα « il Fatto Quotidiano»[2] δημοσιεύθηκε η παρακάτω είδηση: «Περιβάλλον, η Blackrock σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις βιώσιμες επενδύσεις. Αλλά είναι συνεταίρος των  μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου που μολύνουν το περιβάλλον ».
Ο ρόλος της λέει στο άρθρο είναι  «Να επιτηρεί  για την σωστή ένταξη των κριτηρίων της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας στις στρατηγικές του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος». «Και όλα αυτά γίνανε», τονίζεται στην  εφημερίδα,  «στην διάρκεια της πιο σοβαρής υγειονομικής και οικονομικής κρίσης στην ιστορία. Η Επιτροπή της ΕΕ θυμήθηκε ότι υπάρχει ένας πλανήτης που πρέπει να σωθεί, αλλά μέσα στην «ίσως» δικαιολογημένη  βιασύνη της» -γιατί τόση βιασύνη  αναρωτιέμαι- « ανέθεσε το καθήκον αυτό στην Blackrock, την αμερικανική  εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, η οποία έχει σημαντικές μετοχές σε όλες τις μεγάλες εταιρείες  του κόσμου που μολύνουν το περιβάλλον και σχεδόν πάντα καταψηφίζει τις αποφάσεις υπέρ του περιβάλλοντος» .
Τώρα κατάλαβες σε τι είναι «μπροστά» ο κ. Υπουργός; Κατάφερε, μέσα στη σημερινή υγειονομική και οικονομική κρίση, να είναι ο πρώτος Υπουργός Περιβάλλοντος Ευρωπαϊκής χώρας που  έχει έτοιμο για ψήφιση ένα Νόμο που  Εκσυγχρονίζει την Πολεοδομική μας Νομοθεσία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του «Υψηλού Συμβούλου» της  ΕΕ που λέγεται Blackrock. Γι αυτό περηφανεύεται ότι είναι «μπροστά».
Περιβάλλον: Τώρα κατάλαβα.
Αρχιτέκτονας: Να  σε ρωτήσω, εσύ πήγες στη τηλεδιάσκεψη;
Περιβάλλον: Πήγα. Αλλά μου είπαν ότι δεν έχω δικαίωμα να πάρω μέρος σ’ αυτή γιατί δεν είμαι κατάλληλα «τηλεκαταρτισμένος».


Δεν υπάρχουν σχόλια: