Σελίδες

Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Ας μιλήσουμε για το «Κυβερνητικό πάρκο» στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ και την ομιλία του Πρωθυπουργού


Περιβάλλον: Το έμαθες ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε χθες τις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό και δήλωσε ότι στο χώρο170 στρέμματα θα γίνει  ένα τμήμα «Κυβερνητικό Πάρκο» και ένα τμήμα χώρος πράσινου για τους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο.  Θα μεταφερθούν, είπε, στο χώρο 9 Υπουργεία, και οι Υπηρεσίες του Μεγάρου Μαξίμου.

Αρχιτέκτονας: Σωστό οι Κυβερνήσεις θέλουν «άπλα» δεν μπορούν να στριμωχτούν σε «Πάρκα Τσέπης».

Περιβάλλον: Το θέμα είναι σοβαρό, μη μου απαντάς έτσι σε παρακαλώ.

Αρχιτέκτονας: Το ξέρω ότι είναι σοβαρό. Γι αυτό κάνω την σύγκριση με τα «Πάρκα τσέπης». Θα «απλώσουν» τα Υπουργεία στον χώρο, θα «απλώσουν» τις προδιαγραφές ασφάλειας του κάθε Υπουργείου  και του περιβάλλοντα χώρου του, θα «απλώσουν» τις προδιαγραφές ασφάλειας του συνολικού χώρου -«Κυβερνητικό Πάρκο»-, θα «απλώσουν» τις προδιαγραφές για την «ασφαλή» πρόσβαση  Υπουργών και Υψηλών Προσώπων, θα «απλώσουν» την ασφάλεια της «περιφρούρησης» του χώρου από «ανεπιθύμητες επισκέψεις», θα δεσμεύσουν  κάποιους χώρους για μελλοντικές εγκαταστάσεις «απλώνοντας» πράσινο μη επισκέψιμο  για λόγους «ασφαλείας» των Υπουργικών κτιρίων,  και στον λαό της περιοχής θα δώσουν ένα «Πάρκο τσέπης» να γεμίσει την  «άδεια τσέπη» του.

Η απομάκρυνση των Υπουργείων από το κέντρο της Αθήνας, δεν είναι κάτι καινούργιο, είναι παλιό.  Χρονολογείται από την εποχή που ξεκίνησε η «προγραμματισμένη» από τα κυρίαρχα συμφέροντα «Υποβάθμιση» του κέντρου  της Αθήνας, αρχές της δεκαετίας του 1990. Έχουμε μιλήσει σε παλαιότερες συζητήσεις μας για το θέμα αυτό, και δεν θέλω να επαναλαμβάνομαι.

Περιβάλλον: Διάβασα πολύ προσεκτικά την ομιλία του Πρωθυπουργού, και έχω κάποιες απορίες. Λέει  ότι πρόκειται για ένα χώρο περίκλειστο 170 στρεμμάτων ο οποίος «Προσφέρεται,  στη λογική της δημιουργίας αυτού του νέου κυβερνητικού πάρκου, μια μοναδική ευκαιρία μιας σημαντικής αστικής ανάπλασης η οποία από τη μια θα αλλάξει ουσιαστικά την όψη της πόλης και από την άλλη θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για να λειτουργήσει καλύτερα η δημόσια διοίκηση σε καινούργια κτίρια, φιλικά προς το περιβάλλον και φυσικά πολύ πιο φιλικά προς τους εργαζόμενους». Έχω μια ερώτηση.: Με ποια «λογική» προσφέρεται η περιοχή για την δημιουργία του Κυβερνητικού Πάρκου;

Αρχιτέκτονας: Στο λέει παρακάτω: «Η δυνατότητα του χώρου αυτού να φιλοξενήσει 9 Υπουργεία…….. Ταυτόχρονα, θα απελευθερωθούν πολλά ακίνητα στο κέντρο της πόλης, τα οποία θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν για άλλους σκοπούς, τονώνοντας με αυτόν τον τρόπο συνολικά και την κτηματαγορά της Αττικής. Αρκεί να δείτε το παράδειγμα του παλιού Υπουργείου Παιδείας, το οποίο όταν έφυγε από το κτίριο της Μητροπόλεως, μετετράπη σε ένα υπερσύγχρονο ξενοδοχείο. Το ίδιο ακριβώς θα μπορέσει να συμβεί και με μια σειρά από σημαντικά εμβληματικά κτίρια στο κέντρο της πόλης: αυτά τα κτίρια τα οποία είναι ιδιόκτητα κτίρια του Δημοσίου θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν προς όφελος του Δημοσίου, ενώ τα κτίρια τα οποία είναι νοικιασμένα θα μπορέσουν να αποδοθούν σε άλλες χρήσεις.»

Κοίταξε, το σχέδιο «Ο Μεγάλος Περίπατος» καταργήθηκε μόνο στο κομμάτι της πραγματοποίησης του «Περιπάτου». Δεν καταργήθηκε στην ουσία. Ο σκοπός των κυρίαρχων συμφερόντων που δρουν στο κέντρο και όχι μόνο σ’ αυτό, εξακολουθεί να παραμένει ο ίδιος. Απλά, έγινε μια μικρή αναστολή στην πραγματοποίηση των επιδιώξεών τους, γιατί ο Δήμαρχος της Αθήνας με τον υπερβολικό ζήλο που έδειξε προκειμένου να πραγματοποιήσει τις επιδιώξεις τους, κινδύνευαν να αποκαλυφθεί ο πραγματικός σκοπός τους σε όλο του το μεγαλείο. Η ομιλία του Πρωθυπουργού στην ΠΥΡΚΑΛ ένα σκοπό είχε, να στείλει το μήνυμα στήριξης στα σχέδιά τους. Για το λόγο αυτό και παρακάτω λέει: «η Κυβέρνηση έχει δρομολογήσει μια σειρά από σημαντικές αστικές αναπλάσεις, ξεκινώντας προφανώς με το σημαντικότατο έργο του Ελληνικού……».

Περιβάλλον: Μη συνεχίζεις, κατάλαβα. Αλλά πριν φύγω θέλω να μου σχολιάσεις το παρακάτω που είπε ο Πρωθυπουργός. Είπε  ότι η δημιουργία του «Κυβερνητικού Πάρκου»  «θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για να λειτουργήσει καλύτερα η δημόσια διοίκηση σε καινούργια κτίρια, φιλικά προς το περιβάλλον και φυσικά πολύ πιο φιλικά προς τους εργαζόμενους».

Αρχιτέκτονας: Αυτό δεν χρειάζεται σχολιασμό, σχολιάζεται από μόνο του. 

Η ομιλία του Πρωθυπουργού

Δεν υπάρχουν σχόλια: