Σελίδες

Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

Τι κρύβεται κάτω από τη νέα «Αρχιτεκτονική τάση» που μιλάει για «έξυπνες πόλεις»- «έξυπνα σπίτια» - κτίρια με «οικοσυναισθηματική νοημοσύνη»

Περιβάλλον: Καλή χρονιά.

Αρχιτέκτονας: Και σε σένα.

Περιβάλλον: Διάβασα αυτές τις μέρες αρκετά άρθρα που λένε ότι η «Αθήνα αλλάζει». Κτίζονται ή πρόκειται να κτιστούν νέα κτίρια,  «πράσινα», λένε, που θα αλλάξουν την «αισθητική» της πόλης. Η «Αρχιτεκτονική», λένε, θα «μεταμορφώσει» την Πόλη. Κάποιοι μάλιστα μιλούν για «Αρχιτεκτονική Αναγέννηση»

Αρχιτέκτονας: Την Πόλη την «μεταμορφώνουν» οι άνθρωποι, δεν την «μεταμορφώνουν» τα κτίρια.  Την «αισθητική» της Πόλης προς το καλύτερο ή το χειρότερο  την αλλάζει η καλυτέρευση ή χειροτέρευση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων, δεν την αλλάζει η «αισθητική» κάποιων κτιρίων. Και όταν μιλάμε για ποιότητα ζωής μιλάμε για κοινωνική- οικονομική- πολιτιστική ποιότητα. Μη ξεχνάς ότι η Πόλη είναι ταξική. Κυρίαρχη και κυριαρχημένες τάξεις ζουν στην ίδια Πόλη αλλά σε διαφορετικές περιοχές  ταξικά καθορισμένες. Και στην ταξική Πόλη οι «μεταμορφώσεις» όποτε και όταν πραγματοποιούνται, πραγματοποιούνται γιατί εξυπηρετούν συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης. η οποία πάντα τις συνδέει με δήθεν προβλήματα των κυριαρχημένων τάξεων, για να τις αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά προβλήματά τους και να τις προσανατολίσει σε επιλογές υποστηρικτικές στις επιδιώξεις της. Γι' αυτό και δίνει μεγάλη προσοχή στην πολιτική του αποπροσανατολισμού.

Περιβάλλον: Γι' αυτό γράφονται όλα αυτά; Σήμερα μάλιστα διάβασα και για κτίρια με «οικοσυναισθηματική νοημοοσύνη»[1] .Τι σημαίνει αυτό;

Αρχιτέκτονας: Τίποτε. Μην εντυπωσιάζεσαι όμως γιατί θα ακούσεις και άλλα πολλά ακόμη. Είμαστε ακόμη στην αρχή. Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Δεν διάβασες για «έξυπνα σπίτια» και «έξυπνες πόλεις»; Μη νομίζεις ότι αυτά λέγονται έτσι, για να περάσει η ώρα. Έχουν στόχο.

Περιβάλλον: Ποιος είναι αυτός; Θα μου τον πεις;

Αρχιτέκτονας: Δεν σε παραξενεύει το γεγονός ότι «άψυχα αντικείμενα» στολίζονται με ανθρώπινα χαρακτηριστικά;. Ένα κτίριο δεν μπορεί να έχει «οικοσυναισθηματική νοημοσύνη» ούτε ένα σπίτι  ή μια πόλη να είναι «έξυπνα». .

Βλέπουμε λοιπόν ότι θέλουν να μας οδηγήσουν  σε μια κοινωνία όπου κυρίαρχος πια δεν θα είναι ο Άνθρωπος ,  αλλά το «έξυπνο σπίτι» η «έξυπνη Πόλη» το κτίριο με «οικοσυναισθηματική νοημοσύνη»…………

Αυτός, κατά την άποψή μου είναι ο σκοπός σήμερα της κυρίαρχης τάξης. Θέλει να οδηγήσει τις κυριαρχημένες τάξεις σε μια κοινωνία, όπου οι Άνθρωποι που ανήκουν σ’ αυτές να λειτουργούν με τις προδιαγραφές που θα έχει ορίσει η  ίδια σαν κυρίαρχη,  για την «έξυπνη πόλη» και το «έξυπνο σπίτι» που θα μπορεί πολύ εύκολα να τα αλλάξει όταν το χρειαστεί και να τα κάνει   «ανόητα», και τα «κτίρια με την οικοσυναισθηματική νοημοσύνη» να τα «εμπλουτίζει» με όποιο «συναίσθημα» την εξυπηρετεί.  



Δεν υπάρχουν σχόλια: