Σελίδες

Κυριακή 3 Ιουλίου 2022

Υπηρεσίες Δόμησης (Υ.ΔΟΜ) και το άρθρο 156 του Νέου Νόμου

 

Περιβάλλον: Το διάβασες; Οι οικοδομικές άδειες με το νέο Νομοσχέδιο θα εκδίδονται «αυτόματα» με «ευθύνη» Μηχανικού. Και στο άρθρο 156 λέει: «. Η αρµόδια Υ.ΔΟΜ. διενεργεί υποχρεωτικά δειγµατοληπτικό έλεγχο της νοµιµότητας των υποβαλλόµενων µελετών και στοιχείων, σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) τουλάχιστον των οικοδοµικών αδειών που χορηγούνται µε την ανωτέρω διαδικασία. Ο υποχρεωτικός δειγµατοληπτικός έλεγχος διενεργείται ανά εξάµηνο για τις άδειες του παρελθόντος εξαµήνου.»Σελίδα 106 του pdf  .Στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή μίλησαν  ο Πρόεδρος του ΤΕΕ και ο Πρόεδρος της ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ. Να σου πω τι είπαν;.

Αρχιτέκτονας : Δεν χρειάζεται, τις διάβασα. Ο πρώτος μας είπε ότι είναι «αναγκαίο» για να «ενισχυθεί η ανάπτυξη της Χώρας» και ο δεύτερος μας είπε ότι «θα οδηγηθούμε σε μια νέα γενιά αυθαιρέτων»

Περιβάλλον: Μα έχω κάποιες απορίες γι' αυτά που είπαν στις παρεμβάσεις τους, και θέλω την άποψή σου.

Αρχιτέκτονας : Να πας στο ΤΕΕ και στην ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ να δεις τους Προέδρους και να ζητήσεις να σου λύσουν τις απορίες σου.

Περιβάλλον: Μα εδώ και 10 χρόνια εσύ μου λύνεις τις απορίες. Γιατί τώρα αρνείσαι;

Αρχιτέκτονας : Δεν αρνούμαι. Κοίταξε από τον Πρόεδρο του ΤΕΕ δεν περίμενα κάτι διαφορετικό, «πάροχος ηλεκτρονικών υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ» είναι το ΤΕΕ, και στηρίζει κάθε ενέργεια του ΥΠΕΝ που φέρνει χρήματα στο ταμείο του. Μου έκανε όμως εντύπωση η θέση του Προέδρου της  ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ. Και να σου εξηγήσω γιατί. Εδώ και δέκα χρόνια οι Υ.ΔΟΜ χάνουν αρμοδιότητες, κάθε φορά που το ΥΠΕΝ νομοθετεί. Με τον Νόμο όμως που ψηφίστηκε προχθές στη Βουλή, όχι μόνο καταργεί όσες απέμειναν στις Υ.ΔΟΜ, αλλά τις γελοιοποιεί, τις ξεφτιλίζει ξεδιάντροπα, με την «γελοία και εξευτελιστική μοναδική αρμοδιότητα» που  παραχωρεί με το άρθρο 156. Και αυτό δεν το έθιξε  καθόλου ο Πρόεδρος της ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ. Και αναρωτιέμαι γιατί; Δεν θέλω όμως να συνεχίσω. Απλώς αν πας από κει να ρωτήσεις.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: