Σελίδες

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

Στους Νόμους «τακτοποίησης αυθαιρέτων» « δικαιώνεται» η αυθαίρετη δόμηση και «εμπαίζεται» η νόμιμη - Ο ρόλος μιάς σημαντικής μερίδας Μηχανικών που ανέλαβε την «δικαίωση της αυθαιρεσίας» αλλά αδιαφόρησε για τον «εμπαιγμό»

 

Περιβάλλον: Στη προηγούμενη συζήτησή μας, δεν μου απάντησες, υπάρχουν ή δεν υπάρχουν κατά την άποψή σου δηλώσεις Μηχανικών ελλείπεις ή ψευδείς.

Αρχιτέκτονας: Υπάρχουν γιατί οι Νόμοι επιτρέπουν να υπάρχουν. Το  2011, που ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος  είπα σε κάποιον συνάδελφο που συμμετείχε με περηφάνια  στη σύναξη των Νόμων. « Με τους Νόμους που φτιάχνετε πρέπει να δημιουργήσετε και «απόθεμα»  Μηχανικών που θα κάνουν δήλωση «τακτοποίησης» και για την Ακρόπολη προκειμένου να πουληθεί» Και  μου απάντησε: « Θα έχουμε τέτοιο «απόθεμα», που θα κάνουν ουρά για να πάρουν την ανάθεση. Μη ξεχνάς ότι έχουμε ήδη έναν ικανοποιητικό αριθμό Μηχανικών που προέρχονται από την αυθαίρετη δόμηση των προηγούμενων χρόνων».

Περιβάλλον: Μα η απάντηση αυτή ήταν «ξεδιάντροπη». Δεν σε ενόχλησε;

Αρχιτέκτονας: Όχι. Γιατί να με ενοχλήσει. Ήταν ένας ειλικρινής διάλογος ανάμεσα σε δυό Μηχανικούς με διαφορετικές πολιτικές θέσεις. Εγώ του «αποκάλυψα» έναν από τους κρυφούς σκοπούς του νόμου και εκείνος μου απάντησε ότι η επιτυχία του συγκεκριμένου  σκοπού είναι εξασφαλισμένη..

  Σκοπός των Νόμων «τακτοποίησης αυθαιρέτων» δεν ήταν  η πάταξη της αυθαίρετης δόμησης από το 2010 και μετά, ήταν η «πάταξη» της μέχρι τότε «μορφής» αυθαίρετης δόμησης. Κοίταξε, στο έχω πει και άλλη φορά, η αυθαίρετη δόμηση είναι πολιτική απόφαση, η μορφή και η διάρκειά της  καθορίζεται από την Πολιτική ηγεσία του τόπου.  Το  ΥΠΕΝ, το 2010. την σταμάτησε γιατί αυτή είχε πια εκτελέσει  το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε. Και με πανηγυρικές δηλώσεις, ότι πατάσσεται η «αυθαίρετη δόμηση» από δω και πέρα, ξεκίνησε   το 2010 με τον Νόμο 3843 την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.  Ο Νόμος έχει δύο σκέλη τις διατάξεις για την «τακτοποίηση» των αυθαίρετων κατασκευών και τις διατάξεις της αποκατάστασης του περιβαλλοντικού ισοζυγίου που διατάραξε η αυθαίρετη δόμηση. Το πρώτο  το αναθέτουν  για  διεκπεραίωση στους Μηχανικούς της χώρας, και το δεύτερο την αποκατάσταση δηλαδή του περιβαλλοντικού ισοζυγίου την αναλαμβάνει το Κράτος. Έτσι ξεκινά μια δεκαετία «τακτοποίησης αυθαιρέτων» από Μηχανικούς της Χώρας, που αναλαμβάνουν και αγωνίζονται να «τακτοποιήσουν» κάθε είδους αυθαιρεσία, αναλαμβάνουν δηλαδή να πάρει η «αυθαίρετη κατασκευή» χαρακτηριστικά νόμιμης, αλλά δεν αναρωτιούνται ούτε μια φορά σ΄ αυτά τα δεκατρία  χρόνια αν οι Νόμοι που «διεκπεραιώνουν» εξασφαλίζουν τα δικαιώματα των πολιτών με νόμιμη δόμηση. Συμπεριφέρονται σαν στη χώρα να υπάρχει μόνο αυθαίρετη δόμηση.

Ας δούμε τώρα το δεύτερο σκέλος των Νόμων αυθαιρέτων. Οι  Νόμοι από τον 3843/2010 μέχρι και τον 4495/2017 για να κριθούν συνταγματικοί έπρεπε να εξασφαλίσουν την «ισονομία των πολιτών» στη χρήση του περιβάλλοντος. Έπρεπε δηλαδή να περιλαμβάνουν διατάξεις που να περιγράφουν με ποιο τρόπο το Κράτος θα αποκαταστήσει το «περιβαλλοντικό ισοζύγιο» των περιοχών που πραγματοποιήθηκε αυθαίρετη δόμηση, ώστε να επανέλθει η «ισονομία των πολιτών» στη χρήση του περιβάλλοντος. Και εδώ βλέπουμε ήδη από τον πρώτο Νόμο τον 3843/2010 ότι η «αποκατάσταση της ισονομίας» που περιγράφεται στο άρθρο 7 του Νόμου, είναι στην ουσία «εμπαιγμός» των πολιτών με νόμιμη δόμηση. Το είχαμε συζητήσει τότε. Οι μετέπειτα, δεν το συζητώ, ξεπέρασαν τα όρια του «εμπαιγμού». Οι Νόμοι «τακτοποίησης»  από τον 3843/2010 μέχρι και τον 4495/2017 είναι όλοι «αντισυνταγματικοί» επί της ουσίας, γιατί η αποκατάσταση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου, που λένε ότι θα γίνει για να εξασφαλιστεί η ισονομία των πολιτών, είναι ξεκάθαρα μη πραγματοποιήσιμη  στην πράξη, το «έλλειμμα γης» που δημιούργησε η αυθαίρετη δόμηση, θα παραμείνει «έλλειμμα», η γη που λείπει, λόγω της αύξησης της δόμησης πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια, θα λείπει για πάντα. Η γη δεν είναι λάστιχο να την τεντώσουμε και να αυξήσουμε την επιφάνειά της. Αλλά αυτό αγνοήθηκε, από τους Μηχανικούς εκείνους  που προτίμησαν να «διεκπεραιώσουν» μόνο την «τακτοποίηση της αυθαιρεσίας». Προτίμησαν δηλαδή να δικαιωθεί η «αυθαιρεσία» με επιβολή χρηματικού προστίμου, και να καταδικαστεί η νομιμότητα εφόρου ζωής να πληρώνει το «βαρύ» περιβαλλοντικό έγκλημα της «αυθαιρεσίας», και το κάνουν χωρίς ενδοιασμούς.

Δεν είναι όμως έτσι. Επέλεξαν να στηρίξουν Νόμους που δικαιώνουν την «αυθαίρετη δόμηση» και «εμπαίζουν τη νόμιμη». Επέλεξαν να στηρίξουν την πολιτική του ΥΠΕΝ που σε συνεργασία με το ΤΕΕ θέλουν να κρατήσουν το δεύτερο σκέλος των Νόμων εκτός κριτικής, γιατί δεν θέλουν να φανεί ότι οι Νόμοι «δικαιώνουν την αυθαίρετη δόμηση και εμπαίζουν τη νόμιμη» Και αφού έχουν στηρίξει όλα αυτά, ζητούν σήμερα να τηρηθεί η «νομιμότητα» στη διαδικασία της «τακτοποίησης αυθαιρέτων». Είναι γελοίο, δεν είναι;

Κατάλαβες τώρα το νόημα της συζήτησης που είχα το 2011 με τον συνάδελφο;.  .

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: