Σελίδες

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Βραβεία "Ξανασκέψου την Αθήνα" Τα μηνύματα της εξουσίας


Περιβάλλον : Είδες δόθηκαν τα βραβεία για τον διαγωνισμό «Ξανασκέψου την Αθήνα»  με   μεγαλοπρέπεια  στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών,  και ήταν όλοι εκεί.
Αρχιτέκτονας :  Δεν ήταν όλοι. Έλειπε ο λαός.
Περιβάλλον : Μα για τον λαό υπάρχει σχετική έκθεση όπου εκτίθενται όλες οι μελέτες. Μπορεί να πάει να τις δει. Θα εντυπωσιαστεί.
 Αρχιτέκτονας : Κοίτα ο λαός έχει τόσα προβλήματα, για τα οποία περιμένει λύσεις, και αυτοί ασχολούνται με προγράμματα «αναβάθμισης δήθεν της Αθήνας». Οι πόλεις αναβαθμίζονται όταν η ποιότητα ζωής του λαού που ζει στην πόλη είναι αναβαθμισμένη. Η άνοδος της  ποιότητας ζωής των ανθρώπων αναβαθμίζει τις πόλεις. Με υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, αναβάθμιση της πόλης δεν γίνεται. Η πόλη υπάρχει γιατί ζουν άνθρωποι σ’ αυτήν, δεν ζουν οι άνθρωποι επειδή υπάρχει η πόλη. Όταν υποβαθμίζεται καθημερινά η ζωή των ανθρώπων που ζουν στην πόλη, όσο και να την στολίσεις την πόλη, υποβαθμισμένη μένει. Όσο και να στολίσεις έναν τάφο, τάφος μένει.
Περιβάλλον : Τι εννοείς με αυτό το τελευταίο;
Αρχιτέκτονας : Εννοώ ότι όσο και να στολίσεις την πόλη, όσο σ’ αυτήν υπάρχουν άστεγοι, άνεργοι, παιδιά που πηγαίνουν νηστικά στο σχολείο, άνθρωποι που αυτοκτονούν γιατί δεν έχουν να ζήσουν και συνθλίβεται η αξιοπρέπειά τους, άνθρωποι που ψάχνουν τροφή στα σκουπίδια, νέοι χωρίς όνειρα, γέροι χωρίς γηρατειά, πολίτες φοβισμένοι, ………. Υποβαθμισμένη μένει.   
Περιβάλλον : Να σου πω τι είπανε στην εκδήλωση;
Αρχιτέκτονας : Να μου πεις.
 Περιβάλλον: Ότι με το έργο αυτό αναβαθμίζεται το κέντρο της Αθήνας, όπου όλοι οι Αθηναίοι θα μπορούν να απολαύσουν την Αθήνα, να περπατήσουν, να θυμηθούν τα παλιά. Και ο Πρωθυπουργός που παρέστη στην εκδήλωση δήλωσε ότι το έργο «δείχνει ότι υπάρχουν ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας που μέσα στον ζόφο της κρίσης οραματίζονται την Ελλάδα αλλιώς. Οραματίζονται την Αθήνα μας αλλιώς».
 Αρχιτέκτονας : Ποιοι Αθηναίοι; Ποιοι όλοι; Και τι να θυμηθούν; Θέλεις να σου απαντήσω και στο δεύτερο;
Περιβάλλον: Αν θες;
Αρχιτέκτονας : Κοίτα για αυτή την πόλη πάντα η τάξη που κυβερνούσε τον τόπο χρησιμοποιούσε βαρύγδουπα συνθήματα. Όταν η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα του Κράτους η  βασιλεία ανέθεσε τον σχεδιασμό τότε της πόλης  με το εντυπωσιακό  «το σχέδιον πρέπει να είναι εφάμιλλον της αρχαίας δόξης και  λαμπρότητος της πόλεως ταύτης, και άξιον του αιώνος εις τον οποίον ζώμεν». Και τελικά το σχέδιο έγινε εφάμιλλον της αντιδραστικής πολιτικής σε βάρος του λαού, της αποπροσανατολιστικής πολιτικής προπαγάνδας για να μην ξυπνήσει ο λαός, και η άρχουσα τάξη εξασφάλισε με λαμπρότητα να διατηρηθεί στην εξουσία, παραπλανώντας τον λαό καλλιεργώντας του ψεύτικα παραπλανητικά ιδανικά. Από τότε έβαλε τις ρίζες και μέχρι σήμερα αυτές εφαρμόζει. Το σύνθημα «ο Ελληνικός λαός θα τα καταφέρει, και άλλες φορές βρέθηκε στην ίδια κατάσταση και τα κατάφερε» το ακούμε και σήμερα, αλλά  στην ουσία θέλει να πει ότι  «Η αντιδραστική άρχουσα τάξη θα τα καταφέρει για άλλη μια φορά να συνεχίσει να κυβερνά εις βάρος του λαού, και άλλη φορά βρέθηκε στην ίδια θέση και τα κατάφερε» τότε πρωτοεμφανίστηκε. Αν διαβάσεις την ιστορία θα καταλάβεις, το σύνθημα το σημερινό. Θέλει να πει «ότι οι ζωντανές δυνάμεις της εξουσίας μέσα στον ζόφο της κρίσης που δημιούργησαν για να συνεχίσουν να κυβερνούν θέλουν την Ελλάδα αλλιώς, μια Ελλάδα  όπου οι ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας θα είναι ζωντανά υποταγμένες στην  εκμετάλλευση και νεκρές στη διεκδίκηση».
Περιβάλλον: Δεν μου απάντησες σε όλο. Είπε: «Οραματίζονται την Αθήνα μας αλλιώς».
 Αρχιτέκτονας: Σωστά το είπε, το «μας» απευθυνόταν στους παριστάμενους στην εκδήλωση. Όλες οι «ζωντανές δυνάμεις της εξουσίας» ήταν παρούσες.
 Περιβάλλον: Θα μου πεις τι «οραματίζονται»;
 Αρχιτέκτονας:  Θα σου πω σύντομα. Θέλουν το κέντρο της Αθήνας, να το μετατρέψουν σε ένα φαντάσου «Μέγαρο Μουσικής» ανοιχτό, όπου οι χορηγοί θα προβάλλονται σε περιωπή  θέση, η άνεση και ο εξοπλισμός του χώρου θα εξασφαλίζει υψηλές προδιαγραφές για  υψηλούς κατοίκους και επισκέπτες, η security θα είναι υψηλού επιπέδου και δεν θα επιτρέπει την είσοδο σε στοιχεία «περιθωριακά» όπως άστεγοι…….., και όπου δεν θα  επιτρέπονται  «συμπεριφορές» που δεν ταιριάζουν με τον χώρο όπως διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες, καταλήψεις, συγκεντρώσεις αγανακτισμένων…… και κάθε Κυριακή φιλάνθρωπες κυρίες συνοδευόμενες από γνωστούς φιλάνθρωπους δημοσιογράφους, πολιτικούς, δεσποτάδες, καλλιτέχνες  …..θα διοργανώνουν φιλανθρωπικές εκδηλώσεις. Και επειδή φιλανθρωπικές εκδηλώσεις χωρίς «κοινό που απλώνει τα χέρια να πάρει ….» δεν έχουν νόημα ούτε μπορούν να προβληθούν στα ΜΜΕ, θα επιτρέπεται  η είσοδος μόνο σε «συμμορφωμένους πολίτες».
Περιβάλλον: Μα τι μου λες;
 Αρχιτέκτονας : Τι να σου πω; Την άποψή μου ζήτησες και σου την είπα, και μάλιστα και σύντομα. Σου είχα πει πριν τις εκλογές όταν μου είπες ότι ο λαός είναι θυμωμένος «ότι η τάξη που κυβερνά τον τόπο θέλει να μετατρέψει τον «θυμό» σε «νέο συμβιβασμό» στις εκλογές». Και ότι αν κερδίσει η «υποταγή θα έρθει μετά τις εκλογές».
Περιβάλλον: Ναι μου το είχες πει.
Αρχιτέκτονας : Τώρα λοιπόν ξεκινά το πρόγραμμα «υποταγής» και όπως κάθε πρόγραμμα έχει θεωρητικό περιεχόμενο και πρακτική εφαρμογή. Αυτή είναι η πρώτη φάση της πρακτικής εφαρμογής.  
Περιβάλλον: Είπανε στην εκδήλωση και κάτι άλλο, ότι : «Σε λίγα χρόνια, και πιο συγκεκριμένα το 2016 το κέντρο της Αθήνας δεν θα έχει καμιά απολύτως σχέση με τη σημερινή εικόνα εγκατάλειψης, ερήμωσης και εξαθλίωσης του κέντρου της πόλης».  
Αρχιτέκτονας : Ναι, θα φύγει θα πάει αλλού. Αυτοί που την δημιουργήσανε θα την στείλουνε τώρα αλλού, γιατί ο χώρος τους χρειάζεται. Αν θυμάσαι όταν ήρθες να συζητήσουμε για το νέο ΓΟΚ σου είχα πει κάποια πράγματα  για το πρόγραμμα «υποβάθμιση-αναβάθμιση». 
Περιβάλλον: Ναι το θυμάμαι. Ήταν ξέρεις και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ  στην εκδήλωση ο οποίος όπως έγραψε  η «Αυγή» χαρακτήρισε την πρόταση ανθρώπινη αρκεί να μη μείνει μακέτα.
Αρχιτέκτονας : Κάποιος καθηγητής που είχα στην Αρχιτεκτονική Σχολή, το μάθημα της Πολεοδομίας έκανε,  έλεγε: «όταν κάποιος σου κάνει ακόμη και μια ανόητη ερώτηση εσύ να απαντήσεις σοβαρά, γιατί την άσχημη εντύπωση θα την κάνει αυτός που σου έκανε την ερώτηση και όχι εσύ, αν δεν ξέρεις όμως το θέμα καλά, καλύτερα να πεις δεν το ξέρω ή να μη μιλήσεις  καθόλου, γιατί αν η απάντησή σου δεν είναι τεκμηριωμένη τότε την άσχημη εντύπωση θα την κάνεις εσύ και ο ανόητος θα εντυπωσιάσει». Αλλά μια που τον θυμήθηκα να σου πω και κάτι άλλο. Όταν γινόταν μελέτες για επεμβάσεις στην πόλη έλεγε: «είναι ώρα να βγει το φοιτηταριό έξω από τη Σχολή, να βγει στην πόλη, να ερευνήσει, να αφουγκραστεί την πραγματική κοινωνία, να σκύψει στα προβλήματά της, να πάρει εμπειρίες για τη ζωή μέσα στη κοινωνική ζωή, να κάνει την θεωρία πράξη, και από την πράξη να διδαχτεί, για να μπορεί σαν επιστήμονας να συμβάλλει δημιουργικά στην πρόοδο του λαού». Φαντάζομαι  και τι θέμα θα μας έδινε σήμερα για την Αθήνα.
 Περιβάλλον: Τι θέμα;
 Αρχιτέκτονας : «Από την «Νεοκλασική Αθήνα» στο «Ξανασκέψου την Αθήνα» διαφορές και ομοιότητες. Κοινωνικό-πολιτική-οικονομική ανάλυση. Άρχουσα τάξη και λαός».
Περιβάλλον: Ενδιαφέρον θέμα. Μπορώ να επιστρέψω να το συζητήσουμε;
Αρχιτέκτονας : Όποτε θέλεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: