Σελίδες

Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

Η απόφαση του ΣΤΕ για τη δόμηση εκτός σχεδίου, και οι «φωνασκίες» του Προέδρου του ΤΕΕ

 

Περιβάλλον: Γίνεται μεγάλη συζήτηση για την εκτός σχεδίου δόμηση μετά την απόφαση του ΣΤΕ ότι πρέπει οι ιδιοκτησίες να έχουν πρόσωπο σε δρόμο για να είναι οικοδομήσιμες.

Αρχιτέκτονας: Καιρός ήταν. Το θέμα είναι ότι με αυτή την απόφαση ρεζιλεύονται όσοι όλα αυτά τα χρόνια, κρύβονταν πίσω από ένα Νόμο, που ενώ γνώριζαν ότι, παραβίαζε ξεκάθαρα βασικούς  Πολεοδομικούς και Χωροταξικούς κανόνες, προώθησαν την δόμηση σε εκτός σχεδίου οικόπεδα χωρίς πρόσωπο σε δρόμο,  Και μη μου πεις ότι ο Κυβερνητικός Νομοθέτης και  το ΤΕΕ  δεν το γνώριζαν;. Το γνώριζαν αλλά το απέκρυβαν, γιατί αυτό εξυπηρετούσε το τμήμα εκείνο του κατασκευαστικού και  τεχνικού κόσμου που κέρδιζε από τη δόμηση αυτή.

Περιβάλλον: Μα ο Πρόεδρος του ΤΕΕ μίλησε για μια πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί και πρέπει να λυθεί. Πάνω από το 90%, είπε, των ακινήτων εκτός σχεδίου δεν θα μπορούν να φτιάξουν πια τίποτε.

Αρχιτέκτονας: Γιατί το ΤΕΕ δεν ήξερε ότι η δόμηση ενός οικοπέδου χωρίς πρόσωπο σε δρόμο παραβιάζει βασικούς Πολεοδομικούς και Χωροταξικούς κανόνες; Το ήξερε και σιώπησε. Το γιατί «σιώπησε» θέλει να καλύψει σήμερα και «διαρρηγνύει τα ιμάτιά του».  

Περιβάλλον: Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ έθεσε στην Πολιτεία το παρακάτω ερώτημα: «Δηλαδή σήμερα στη Ελλάδα μπορεί κάποιος να δώσει μία περιουσία για ένα ακίνητο που έχτιζε επί δεκαετίες συγκεκριμένα τετραγωνικά και την επόμενη μέρα, λόγω μιας απόφασης του ΣΤΕ για άσχετο ακίνητο, η αξία του ακινήτου να εκμηδενιστεί! Και αυτό να το αποδέχεται παθητικά η Ελληνική Πολιτεία

Αρχιτέκτονας: Το ΤΕΕ ήξερε, ο ρόλος του το υποχρεώνει να ξέρει, ότι η συγκεκριμένη διάταξη , να οικοδομούνται δηλαδή οικόπεδα σε περιοχές εκτός σχεδίου χωρίς πρόσωπο σε δρόμο, κινδύνευε ανά πάσα στιγμή να κηρυχτεί αντισυνταγματική. Και έχει ευθύνη για την δημιουργία της σημερινής κατάστασης. Την δική του «ευθύνη» θέλει να καλύψει.  Και επειδή του λείπουν τα επιχειρήματα «φωνασκεί»  

Περιβάλλον: Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ σε άρθρο του στην Καθημερινή έγραψε μεταξύ άλλων: «Επειδή και οι δικαστές κρίνονται, πρέπει να αναληφθεί πρωτοβουλία ώστε οι πολίτες να προστατευτούν από κοντόφθαλμες και αντιεπιστημονικές δικαστικές αποφάσεις»

Αρχιτέκτονας: Και πάλι θα στο πω. Την δική του «ευθύνη» θέλει να κρύψει. Γιατί χρόνια τώρα στηρίζει έναν νόμο που αντίκειται στους επιστημονικούς κανόνες Πολεοδομίας και Χωροταξίας, που λένε ότι τα οικόπεδα για να είναι οικοδομήσιμα πρέπει να έχουν άμεση προσβασιμότητα σε οδικό δίκτυο γιατί μόνον έτσι εξασφαλίζεται η προστασία του μελλοντικού κτιρίου  από κάθε είδους φυσικούς ή ανθρωπογενείς κινδύνους . Και αυτό εξασφαλίζεται μόνο όταν το οικόπεδο έχει πρόσωπο σε δρόμο. Που είναι το « κοντόφθαλμο και αντιεπιστημονικό» της δικαστικής απόφασης;

Περιβάλλον: Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ αναφερόμενος  και στο ΝΕΟ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ 2012 (ΝΟΚ)  τόνισε ότι : «τα πολεοδομικά κίνητρα που προβλέπει είναι υπέρ του περιβάλλοντος, μειώνοντας την κάλυψη προκειμένου να έχουμε περισσότερο ελεύθερο χώρο, περισσότερες πράσινες επιφάνειες και κτίρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, δίνοντας ως αντάλλαγμα ύψος και δόμηση. Οι κανόνες δόμησης που έχουν τεθεί από την Πολιτεία και είναι υπέρ του περιβάλλοντος δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με οριζόντιες ρυθμίσεις, δεν μπορούν να γίνονται αντικείμενο μικροπολιτικής και “show” δημάρχων, ούτε μπορεί ο καθένας που θεωρεί ότι έχει πρόσβαση στην εξουσία να παρεμβαίνει ή να πατάει ένα κουμπί και χωρίς καμία αιτιολόγηση και κανέναν σχεδιασμό να επιβάλλει ποιός θα σταματάει και ποιός θα συνεχίζει να χτίζει»

Αρχιτέκτονας: Οι επιπτώσεις του ΝΟΚ του 2012 έχουν αρχίσει να γίνονται  ορατές και η αντισυνταγματικότητά του πια αρχίζει να γίνεται κραυγαλέα. Γίνεται πια κραυγαλέο ότι ο ΝΟΚ αύξησε άμεσα τον συντελεστή δόμησης σε όλη τη χώρα, με τη μη προσμέτρηση του κεντρικού κλιμακοστασίου στον συντελεστή δόμησης, και αύξηση του συντελεστή δόμησης σημαίνει επιβάρυνση των περιβαλλοντικών συνθηκών, αύξησε τον όγκο των οικοδομών με την επαναφορά των παταριών και τις σοφίτες …..κ.α. που σημαίνει περαιτέρω επιβάρυνση του περιβάλλοντος. .Το έχουμε συζητήσει  σε παλαιότερη συνάντησή μας.  Και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ μας μιλάει για μείωση της κάλυψης κατά 10%, αλλά σιωπά για την αύξηση του συντελεστή δόμησης , για την αύξηση του όγκου των οικοδομών.

Και αναρωτιέμαι είναι τακτική η «σιωπή» μέχρι να διαμορφωθεί μια «πραγματικότητα»;  

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: