Σελίδες

Δευτέρα 1 Μαΐου 2023

Στη Θεατρική Παράσταση υπό την «αιγίδα» του ΥΠΕΝ χορηγό το «μεγαλοκατασκευαστικό κλάδο» και τίτλο «Αν πέσει ο ΝΟΚ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΑΣ κινδυνεύει. Ζητούνται ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ» , το ΤΕΕ κατοχυρώνει το ρόλο «ΔΕΚΑΝΙΚΙ Νο1» και ο ΣΑΔΑΣ-Αττικής το ρόλο «ΔΕΚΑΝΙΚΙ Νο2»


Περιβάλλον: Μεγάλη συζήτηση γίνεται για θέματα Πολεοδομικού ενδιαφέροντος. Αυτό όμως που είναι έντονο αφορά πρόβλημα  του ύψους των νέων κτιρίων σύμφωνα με τον ΝΟΚ.

Αρχιτέκτονας: Μόνο που η επιστήμη της Αρχιτεκτονικής και της  Πολεοδομίας λείπει από αυτή τη συζήτηση.  

Περιβάλλον: Γιατί το λες αυτό;

Αρχιτέκτονας: Γιατί η επιστήμη της Αρχιτεκτονικής και της  Πολεοδομίας που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της έχει πλούσιο πολιτικό-κοινωνικό-οικονομικό περιεχόμενο, και αυτό το περιεχόμενο καθορίζει και τον προσανατολισμό της, συντηρητικό ή προοδευτικό.. Εδώ έχουμε έναν «αχταρμά», που λέει και ο Λαός μας, όπου συνειδητά κάποιοι επέλεξαν να στηρίξουν την καταστροφική για το Λαό  Πολεοδομική πολιτική, που  νομοθέτησαν  οι Κυβερνήσεις της χώρας μας, της οποίας οι επιπτώσεις είναι πια ορατές με γυμνό μάτι,  ο Λαός άρχισε να αντιλαμβάνεται  το έγκλημα  που γίνεται σε βάρος του, και ανησυχούν γιατί βλέπουν ότι τα σχέδιά τους κινδυνεύουν να αποτύχουν, αλλά  τους λείπουν τα επιχειρήματα,  και καταφεύγουν στο ψέμα στη συκοφαντία …….. 

 Αν έχεις κάποια ερωτήματα να σου απαντήσω, αν και νομίζω ότι στις συζητήσεις που κάνουμε πάνω από δέκα χρόνια τώρα υπάρχουν οι απαντήσεις στα ερωτήματά σου, αλλά είμαι έτοιμη να σου φρεσκάρω τη μνήμη. Ακούω.

Περιβάλλον:  Πριν αρχίσουμε όμως να συζητάμε για το ΝΟΚ, θέλω να σε ρωτήσω κάτι που διάβασα τελευταία, και με παραξένεψε έντονα. Στο blog Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών  δημοσιεύθηκε στις  25 Μάρτη –αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Καθημερινή»- άρθρο  με τίτλο «Μύκονος: Τσιλιαδόροι, παράγοντες και οικοδομή τη νύχτα» όπου Μηχανικός που εμπλέκεται στην αυθαίρετη δόμηση δηλώνει «Εννοείται ότι έχουμε βάλει τσιλιαδόρους. Δύο εργάτες που έχουν τα μάτια τους ανοιχτά». Και συμπληρώνει : «Υπάρχουν τσιλιαδόροι, όπως υπήρχαν στη Δραπετσώνα τη δεκαετία του 1960». Τι θέλει να μας πει με το τελευταίο, το οποίο στην εφημερίδα, αν θυμάμαι καλά, είναι γραμμένο και με έντονα γράμματα;

Αρχιτέκτονας: Είναι σαν το τραγούδι που λέει «όλοι το ίδιο είμαστε σε τούτο τον κοσμάκη λαός και Κολωνάκι…»  Κοίτα εδώ παραχαράσσεται χωρίς ντροπή η ιστορία, και επειδή η παραχάραξη είναι  «συνειδητή» νομίζουν, ο συντάκτης του άρθρου και ο αρχισυντάκτης που  ενέκρινε να δημοσιευθεί, ότι τα έντονα γράμματα, έντονα ή απλά δεν αλλάζουν τη ντροπή, θα σβήσουν την ξεδιαντροπιά  τους, και ίσως να βρεθούν και κάποιοι επιπόλαιοι και οκνηροί στη σκέψη να το αναδημοσιεύσουν ατόφιο. Συστήνω  την ταινία «Συνοικία το όνειρο» στους πρώτους, για να τους επισημάνω ότι η «ντροπή» τους δεν ξεπλένεται με έντονα γράμματα, και στους δεύτερους για να καταλάβουν ότι «αναδημοσίευση» δεν είναι «copy-paste» μόνο. Στη Δραπετσώνα το 60  δεν περίσσευε κανείς να κάνει τον τσιλιαδόρο γιατί όλοι από μικρά παιδιά ξυπόλυτα μέχρι γέροι με ροζιασμένα χέρια και σακατεμένη μέση  δουλεύανε να κτίσουν το δωμάτιο να κοιμάται η οικογένεια κάτω από μία στέγη.  Έχουμε μιλήσει για την αυθαίρετη δόμηση εκείνης της εποχής τον Ιούνη του 2011, σου θυμίζω ότι αυτά είναι τα «αυθαίρετα του φόβου της υποταγής του τζάμπα μεροκάματο».

Περιβάλλον: Κατάλαβα. Ας έρθουμε τώρα στο Νέο Οικοδομικό Κανονισμό  2012 (ΝΟΚ/2012) και το πρόβλημα που προέκυψε με τα ύψη των νέων κτιρίων. Μας είπε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ για τον ΝΟΚ/2012 «τα πολεοδομικά κίνητρα που προβλέπει είναι υπέρ του περιβάλλοντος, μειώνοντας την κάλυψη προκειμένου να έχουμε περισσότερο ελεύθερο χώρο, περισσότερες πράσινες επιφάνειες και κτίρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, δίνοντας ως αντάλλαγμα ύψος και δόμηση»….. ««Οι κανόνες δόμησης που έχουν τεθεί από την Πολιτεία και είναι υπέρ του περιβάλλοντος δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με οριζόντιες ρυθμίσεις, δεν μπορούν να γίνονται αντικείμενο μικροπολιτικής και “show” δημάρχων, ούτε μπορεί ο καθένας που θεωρεί ότι έχει πρόσβαση στην εξουσία να παρεμβαίνει ή να πατάει ένα κουμπί και χωρίς καμία αιτιολόγηση και κανέναν σχεδιασμό να επιβάλλει ποιός θα σταματάει και ποιός θα συνεχίζει να χτίζει».

Αρχιτέκτονας: Ο Πρόεδρος δεν τον διάβασε καλά τον ΝΟΚ

·         Η μείωση της κάλυψης κατά 10% έγινε μόνο στα οικόπεδα που ίσχυε η μεγαλύτερη επιτρεπόμενη κάλυψη 70% (άρθρο 12 παρ. 1 Ν4067/2012). Εκεί που ίσχυε μικρότερη κάλυψη δεν έγινε καμιά μείωση.

·         Η αύξηση της δόμησης δόθηκε με το άρθρο 11  όχι μόνο σ αυτά που μειώθηκε η κάλυψη, αλλά και σ αυτά που δεν μειώθηκε. Η μη «προσμέτρηση του κεντρικού κλιμακοστασίου» στον Συντελεστή Δόμησης (Σ.Δ), που προσμετρούσε σε όλους τους προηγούμενους Οικοδομικούς Κανονισμούς – κατά 25,00τ.μ στους ορόφους και 40,00 στο ισόγειο και έγινε με μεταγενέστερο νόμο 30,00τ.μ στους ορόφους- απελευθέρωσε Σ.Δ. και έδωσε στις νέες οικοδομές πριμ  πραγματοποίησης μεγαλύτερου Σ.Δ. (πρώτη υπέρβαση), η επαναφορά των παταριών όχι μόνο στα ισόγεια καταστήματα μέχρι 50% του εμβαδού του καταστήματος, αλλά και στους ορόφους με εμβαδόν ίσο με το 10% της δόμησης του κτιρίου επιτρέπει την πραγματοποίηση μεγαλύτερου όγκου της οικοδομής (δεύτερη υπέρβαση), οι σοφίτες που μπορούν να πραγματοποιηθούν πια νόμιμα αυξάνουν τον ήδη με τα προηγούμενα αυξημένο όγκο (Τρίτη υπέρβαση).

.

Τα παραπάνω ισχύουν για όλες τις νέες οικοδομές που  πραγματοποιούνται από το 2012 και μετά, σε όλη τη Χώρα.  Έχουμε αύξηση του Σ.Δ και αύξηση του όγκου. Για το λόγο αυτό όλες οι νέες οικοδομές πραγματοποιούνται σε μεγαλύτερο ύψος. Στα οικόπεδα που η κάλυψη μειώθηκε, και μόνο σ’ αυτά, αυξάνεται κατά 10%  ο ελεύθερος χώρος του οικοπέδου, στα υπόλοιπα παραμένει ο ίδιος. Αυτό όμως έχει σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, γιατί πραγματοποιούνται νέες οικοδομές με μεγαλύτερη δόμηση, μεγαλύτερο ύψος, μεγαλύτερο όγκο, από τις υφιστάμενες. Το τρικ να δοθεί η αύξηση του Σ.Δ. έμμεσα και όχι άμεσα με αύξηση του αριθμητικού συντελεστή δεν σημαίνει ότι δεν έγινε αύξηση, σημαίνει ότι δόθηκε αύξηση εκ του πονηρού, για να μην υπολογιστεί η επιβάρυνση στο Περιβαλλοντικό ισοζύγιο που καθορίζουν οι όροι δόμησης σε κάθε περιοχή, και κριθεί ο Νόμος από το ΣΤΕ αντισυνταγματικός. Έχουμε δηλαδή ένα ΝΟΚ αντισυνταγματικό στην ουσία, οριακά συνταγματικό στο «φαίνεσται». Το έχουμε αναλύσει εδώ

Και σαν να μην έφταναν οι αυξήσεις του άρθρου 11 με το άρθρο 10 του ΝΟΚ δίνει και σε όσους μειώσουν περαιτέρω κατά 10%  την κάλυψη, αύξηση του Σ.Δ 10%,με μείωση κάλυψης 15% και  «απόσυρση κτιρίου» (κατεδάφιση υφιστάμενου εννοεί, αλλά επειδή η κατεδάφιση δεν πριμοδοτήθηκε ποτέ, τη βάφτισαν «απόσυρση» και την πριμοδοτούν) αύξηση του Σ.Δ 15%, κ.α  Δες εδώ

Οι κανόνες δόμησης λοιπόν που έχουν «τεθεί από την Πολιτεία» δεν είναι όπως ισχυρίζεται ο Πρόεδρος του ΤΕΕ «υπέρ του Περιβάλλοντος», γιατί η πολιτεία νομοθέτησε στην ουσία «κατά του Περιβάλλοντος» αλλά φρόντισε να το κρύψει πίσω από «απαράδεκτους υπολογισμούς και ισχυρισμούς», που προσβάλουν την επιστήμη Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας, και με ψέματα προσπαθεί για άλλη μια φορά να ξεγελάσει  το Λαό, και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, σ΄  αυτή τη  θεατρική παράσταση , υπό την «αιγίδα» του  ΥΠΕΝ,  χορηγό τον «μεγαλοκατασκευαστικό κλάδο» και τίτλο «Αν πέσει ο ΝΟΚ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΑΣ κινδυνεύει. Ζητούνται ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ», μετά το «show» αναδείχθηκε άξιος να πάρει το ρόλο « ΔΕΚΑΝΙΚΙ Νο

Να μη κριθεί ο ΝΟΚ επί της ουσίας από το ΣΤΕ θέλουν να αποφύγουν.

Περιβάλλον: Ξέρεις χθες ο ΣΑΔΑΣ Αττικής με ψήφισμά του ζητάει την αποσαφήνιση από το ΥΠΕΝ  του Άρθρου 1παρ.5β  σχετικά με τα ύψη κτιρίων του ΝΟΚ/2012

Αρχιτέκτονας: Το διάβασα. Νά, ποιος είναι ο φόβος του ΣΑΔΑΣ Αττικής για την διατύπωση που έδωσε το ΥΠΕΝ:  «Η διατύπωση όμως αυτή δημιουργεί και επιτείνει τα ήδη μεγάλα προβλήματα ερμηνείας και εφαρμογής των σχετικών διατάξεων και επεκτείνει το πρόβλημα αυτό και σε περιοχές εκτός της Αθήνας και σε άλλα πεδία του ΝΟΚ εκτός των υψών (πχ κάλυψη)».Να μην πάρουν διαστάσεις τα προβλήματα που δημιουργεί ο ΝΟΚ, φοβάται. Και προειδοποιεί το ΥΠΕΝ, κάντε κάτι για «να μην επεκταθεί και σε άλλα πεδία του ΝΟΚ…..»  Και αν προσέξεις παρακάτω λέει: «Η ασάφεια αυτή, που επιτείνεται με την συγκεκριμένη απόφαση με αναφορές σε «σιωπηρώς καταργημένες διατάξεις νόμων», δημιουργεί «ανασφάλεια δικαίου» και οδηγεί σε δικαιολογημένη αδυναμία των αδειοδοτικών υπηρεσιών να αποφασίσουν ή να εγκρίνουν αιτήματα όρων δόμησης και τελικά σε αδιέξοδο των «μοναδικά» υπεύθυνων ελεύθερων επαγγελματιών στην άσκηση του επαγγέλματός τους». Επισημαίνει δηλαδή στο ΥΠΕΝ, αυτή είναι η ουσία, ότι πρέπει να προστατευθούν οι Υπηρεσίες και  «ελεύθεροι επαγγελματίες» - που στηρίζουν τον ΝΟΚ/2012  και που στηρίζουμε κι εμείς, εννοεί -, αλλά το τελευταίο αποφεύγει να το πει,  γιατί δεν θέλει να εκτεθεί. Η κατάρα του «ψευτοπροοδευτισμού»!!!

Περιβάλλον: Τι θα πει «ψευτοπροοδευτισμός»

Αρχιτέκτονας: Είναι ο συντηρητικά  προοδευτικός. Συντηρητικός στην ουσία και στην πράξη, που «φτιασιδιώνεται»  με προοδευτικά στολίσματα για να κρύψει την συντηρητικότητά του. Και ο ΣΑΔΑΣ με εξαίρεση  μικρά χρονικά διαστήματα έχει μεγάλη παράδοση στο «ψευτοπροοδευτισμό». Και με το ψήφισμά του για τον ΝΟΚ ο ψευτοπροοδευτισμός του επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά.  Και αυτό είναι πολύ  λυπηρό, για τον καθ’ ύλη αρμόδιο Σύλλογο. Η φιλοδοξία του να  παίξει το ρόλο «ΔΕΚΑΝΙΚΙ Νο μόνο  βαθιά θλίψη προκαλεί. .........


Δεν υπάρχουν σχόλια: