Σελίδες

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΧΩΡΩΝ ΠΟΥ ΔΗΛΩΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΝ Ν- 3843/2010

Περιβάλλον: όσοι λέει δηλώσανε τους χώρους με τον Ν-3843/2010 ημιυπαίθριους κλπ θα πρέπει να τους συμπεριλάβουν στις δηλώσεις του 2012 και θα φορολογηθούν γι αυτά. Θα πληρώσουν λέει επί πλέον χαράτσια. Και οι πολίτες διαμαρτύρονται.
Αρχιτέκτονας : Για το συγκεκριμένο θέμα διαμαρτύρεται μία μερίδα πολιτών και όχι όλοι. Είναι σωστό να πληρώσουνε γιατί αυτοί οι χώροι «τακτοποιήθηκαν ως χώροι κύριας χρήσης» και πρέπει να φορολογηθούν. Οι υπόλοιποι πολίτες δηλαδή που πληρώνουν γιατί δεν διαμαρτύρονται.
Περιβάλλον: πληρώσανε λένε για την «τακτοποίηση», να φορολογηθούν κιόλας είναι το κόστος δυσβάστακτο. Γι αυτό διαμαρτύρονται λένε. 
 Αρχιτέκτονας : Διαμαρτύρονται   γιατί η  συγκεκριμένη μερίδα των πολιτών πίστεψε στην  παραπλανητική λογική, που καλλιεργήθηκε  από συγκεκριμένα οικονομικά  μεγαλοσυμφέροντα, και έλεγε  ότι: «Η αυθαίρετη δόμηση γίνεται με την ανοχή της Πολιτείας, γιατί η Πολιτεία δεν έχει τα μέσα να την αντιμετωπίσει. Και αφού η Πολιτεία ανέχεται  την κατάσταση αυτή,  όποιος την εκμεταλλευτεί θα κερδίσει, έστω και αν στο τέλος κληθεί να πληρώσει κάτι. Θα είναι πάντα  ο ευνοημένος δηλαδή κερδισμένος».   
  Και ποτέ δεν άκουσαν εκείνους που χωρίς κέρδος φώναζαν όλα αυτά τα χρόνια ότι: «Η αυθαίρετη δόμηση  δεν γίνεται  ποτέ με την ανοχή της Πολιτείας, αλλά είναι  πάντα επιλογή της Πολιτείας, για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα  οικονομικά μεγαλοσυμφέροντα, και να κερδίσουν.   Και διαρκεί  όσο αυτά τα συμφέροντα κερδίζουν. Το δε «αυθαίρετο πωλείται πάντα υπερτιμημένο».   Όταν ο κύκλος του κέρδους για τα συγκεκριμένα συμφέροντα κλείσει, τότε η Πολιτεία θα σας καλέσει   να πληρώσετε το δικό της τίμημα για την «αυθαιρεσία». Ποτέ δεν θα νομιμοποιηθείτε γιατί δεν επιτρέπεται νομιμοποίηση αυθαιρέτων που κτίστηκαν μετά το 1983. θα είστε πάντα δέσμιοι της αυθαιρεσίας σας. Και θα συμβάλλεται  στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος».   
Ας δούμε πως εξελίχθηκε η  ιστορία.     
Οι Η/Χ ξεκίνησαν με την ισχύ του ΓΟΚ/1985  αφού εκεί εμφανίζεται για πρώτη φορά ο όρος Η/Χ. Ο ΓΟΚ/85 επίσης κατήργησε τα πατάρια.  Την ίδια εποχή  στις μεγάλες Πόλεις, στα πλαίσια της καλυτέρευσης των όρων διαβίωσης έγινε σε αρκετές περιοχές μείωση του Συντελεστή δόμησης των οικοπέδων.  Οι νέες περιοχές δε  που εντάσσονταν στο σχέδιο είχαν χαμηλό Σ.Δ. από 0,4 έως 0,8. Επίσης, στα πλαίσια της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης η Πολιτεία όρισε  ότι, για να συνδεθεί οριστικά  μία νέα οικοδομή με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας θα πρέπει να διενεργηθεί πρώτα  «αυτοψία» από την αρμόδια Πολεοδομία και να διαπιστωθεί ότι  η οικοδομή κατασκευάστηκε σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες.
Αυτό ενόχλησε τα μεγαλοϊδιοκτησιακά και μεγαλοκατασκευαστικά συμφέροντα που έβλεπαν να μειώνονται τα υπερκέρδη τους  λόγω της χαμηλής κατασκευαστικής εκμετάλλευσης των οικοπέδων, όπως έλεγαν.    
Τότε  η Πολιτεία έδωσε ένα δώρο στους μεγαλοϊδιοκτήτες και μεγαλοεργολάβους. Επειδή δεν μπορούσε να αυξήσει τον  Σ.Δ των οικοπέδων, διότι κάτι τέτοιο  σήμαινε επιβάρυνση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών, και δεν θα γινόταν αποδεκτό ούτε από το Συμβούλιο Επικρατείας, ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, βρήκε έναν άλλο τρόπο. Καθιέρωσε την «προσωρινή  σύνδεση των οικοδομών με τα δίκτυα» και κατήργησε στην πραγματικότητα την «οριστική σύνδεση» δηλαδή την αυτοψία της Πολεοδομίας. Κατήργησε  δηλαδή στην ουσία τον «όρο» που είχε βάλει η ίδια για να καταπολεμήσει την αυθαίρετη δόμηση. Ξεκίνησε δε μία προγραμματισμένη υποβάθμιση και  δυσφήμιση της Υπηρεσίας της Πολεοδομίας, αλλά ποτέ δεν είπανε ότι επίορκοι ήταν οι υπάλληλοι που εξυπηρετούσαν τα συγκεκριμένα συμφέροντα και όχι όλοι. 
Έτσι ξεκίνησε η αυθαίρετη δόμηση μετά το 1985.  Όλες οι οικοδομές μετά το 85 έχουν «προσωρινή σύνδεση» Και δεν ήταν μόνο οι Η/Χ. Η αυθαιρεσία ξεπέρασε κάθε όριο. Ας δούμε τι έγινε στον χώρο της  «κατασκευής κατοικίας».
Για να πραγματοποιηθούν  τα υπερκέρδη των μεγαλοεργολάβων και μεγαλοϊδιοκτητών  έπρεπε σε αυτή τη διαδικασία να «εγκλωβιστεί» ο επίδοξος αγοραστής.






Έτσι άρχισε μία άνευ προηγουμένου διαφήμιση των Η/Χ  για τα διαμερίσματα των πολυκατοικιών, ώστε να πιστέψει ο αγοραστής ότι ο μόνος κερδισμένος είναι αυτός. «Όποιος δεν αγοράζει διαμέρισμα με Η/Χ δεν γνωρίζει το συμφέρον του» ήταν το σύνθημα των εργολάβων.  Έγινε  «μόδα» η μεζονέτα η οποία στην ουσία ήταν ισόγειο διαμέρισμα αλλά με το υπόγειο και την σοφίτα γινότανε τριώροφη κατοικία.
  Στις νέες περιοχές δε  που εντάσσονταν στο σχέδιο,  η μεγαλοϊδιοκτησία τεμάχιζε οικόπεδα στα όρια της αρτιότητας, και κάτω από αυτά, με σύσταση καθέτου συνιδιοκτησίας, και διαλαλούσε για να προσελκύσει τους επίδοξους αγοραστές  ότι, μπορεί ο Σ.Δ να είναι μικρός αλλά με το υπόγειο την σοφίτα και τους Η/Χ , το κέρδος για τον αγοραστή είναι μεγάλο. Και τον έπειθε ότι το κέρδος είναι διπλό αφού αποφεύγει την πολυκατοικία, κτίζει το δικό του σπίτι όπως το θέλει, και τα παιδιά του θα ζουν σε ένα περιβάλλον με καθαρό αέρα.  Έτσι ανέβασε  τις τιμές των οικοπέδων. Στις περιοχές αυτές πραγματοποιήθηκε τελικά διπλάσιος και τριπλάσιος Σ.Δ στα οικόπεδα, γιατί καλλιεργήθηκε και ένας ανταγωνισμός νεοπλουτίστικου περιεχομένου, που ανέβασε στα ύψη το κόστος κατασκευής, αλλά κατέβασε την ποιότητα του περιβάλλοντος σ’ αυτές τις περιοχές. Οι μόνες κερδισμένες είναι οι Τράπεζες που «κατανοούσαν» τις ανάγκες  του «πελάτη» και χορηγούσαν δάνεια στεγαστικά – καταναλωτικά κ.α. για να «ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του».      
  Χάρισαν δε  το «δικαίωμα της αυθαιρεσίας»  με μέτρο βέβαια, και γιατί κέρδιζαν από αυτό,  στους μικροϊδιοκτήτες και μικροεργολάβους  για να μην διαμαρτύρονται αλλά να είναι συνένοχοι και συνήγοροι υπεράσπισης αργότερα.
Με τον τρόπο αυτό πείστηκε ο πολίτης ότι αγοράζοντας τον Η/Χ είναι κερδισμένος, αγοράζοντας την τριώροφη μεζονέτα, ας είναι και αυθαίρετη, αναβαθμίζεται κοινωνικά. Και ικανοποιήθηκε  ο μικροϊδιοκτήτης  και  ο μικροεργολάβος αφού  «Μπορούσε και αυτός να αυθαιρετεί χωρίς επιπτώσεις», και να κερδίζει.
 Καλλιεργήθηκε δε και μία άλλη νοοτροπία. Όσο ποιο πολύ αυθαιρετεί κανείς, τόσο ποιο «έξυπνος» είναι, τόσο πιο κερδισμένος. Έτσι ο Μηχανικός που επιλέγανε έπρεπε να έχει τα εξής βασικά προσόντα: καλές διασυνδέσεις  με την αρμόδια Πολεοδομία, και να είναι «εξπέρ» στην αυθαιρεσία. Και  οι  Μηχανικοί  που «είχαν τα συγκεκριμένα προσόντα» ανακάλυψαν τα λεγόμενα «σχέδια εφαρμογής», τα «σχέδια της αυθαιρεσίας» δηλαδή και τα χρεώνανε χωριστά, μαζί με την σχετική «ταρίφα» για να  «περάσει η άδεια»  στην Πολεοδομία. Και ο ιδιοκτήτης ικανοποιημένος, διαλαλούσε για να το ακούσουν οι όμοροι, που θίγονταν από την αυθαιρεσία του, ότι «έχει τέτοιο μέσον στην Πολεοδομία που ότι και να κάνουν δεν θα τον πειράξει κανείς, γιατί αυτός πληρώνει!». Τι ικανοποίηση ! Στις Πολεοδομίες δε της χώρας εξελίσσονταν σκηνές απείρου κάλους. Το θράσος του  «προστατευόμενου αυθαίρετου» ξεπερνούσε κάθε όριο.
Και αυτή η διαδικασία διήρκησε 25 ολόκληρα χρόνια. Αναβαθμίστηκε η αυθαιρεσία  και υποβαθμίστηκε η νομιμότητα. Επί 25 χρόνια δε οι  Κυβερνήσεις της χώρας δηλώνανε «αδυναμία» στην αντιμετώπιση του «φαινομένου». Τα μεγαλοκατασκευαστικά συμφέροντα όμως κερδίζανε, πουλώντας «αυθαίρετα» με τιμές  «νόμιμου». Τα μεγαλοϊδιοκτησιακά συμφέροντα δε κερδίζανε πουλώντας  οικόπεδα και ακίνητα  με  τιμές πολλαπλάσιες  πάνω από την πραγματική τους αξία.  
Η «ρύθμιση» του Ν-3843/2010 δεν έγινε ούτε για να σταματήσει η αυθαίρετη δόμηση από εδώ και πέρα, ούτε γιατί το Κράτος έπρεπε να «τακτοποιήσει» ένα αίτημα των πολιτών. Έγινε γιατί  αυτός ο κύκλος του κέρδους για τα μεγαλοκατασκευαστικά και μεγαλοϊδιοκτησιακά  συμφέροντα  έκλεισε, έδωσε ότι ήταν να δώσει.  Και αφού ο κύκλος αυτός του κέρδους  έκλεισε, σταμάτησε και η «προστασία»  της συγκεκριμένης μερίδας των πολιτών που τροφοδοτούσε αυτό το κέρδος. Έτσι ήρθε η ώρα του Κράτους να αντιμετωπίσει το «φαινόμενο», δηλαδή η ώρα να στείλει τον δικό του «λογαριασμό».     
Με την «ρύθμιση» του 3843/2010 το Υπουργείο πρώτα «έστειλε τον λογαριασμό» της  «τακτοποίησης» στην συγκεκριμένη μερίδα των πολιτών. Και ο λογαριασμός ήρθε σε εποχή  οικονομικής δυσκολίας.  Και τώρα «στέλνει» και τον  δεύτερο λογαριασμό. Ακόμα όμως δεν έχουν καταλάβει τι σημαίνει «τακτοποίηση» και όχι «νομιμοποίηση». Τις συνέπειες αυτές θα τις δούνε αργότερα.
Περιβάλλον: Ποιες είναι αυτές οι συνέπειες.
Αρχιτέκτονας: Απρόβλεπτες.
Περιβάλλον: Γιατί απρόβλεπτες;
Αρχιτέκτονας : Γιατί, εκτός των άλλων, υπάρχει θέμα «αντισυνταγματικότητας» του Ν-3843/2010.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: