Σελίδες

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

Ο Νέος Νόμος του ΥΠΕΝ , ή ποιο σωστά, Ο Νέος Νόμος Blackrock –ΥΠΕΝ «Εκσυγχρονισμός της Πολεοδομικής και Χωροταξικής Νομοθεσίας»

 

Περιβάλλον: Διάβασες τον Νέο Νόμο για τον «Εκσυγχρονισμό της Πολεοδομικής και Χωροταξικής Νομοθεσίας» του ΥΠΕΝ;.

Αρχιτέκτονας: Όχι δεν τον διάβασα.

Περιβάλλον: Μα γιατί, νομίζω ότι σε ενδιαφέρει.

Αρχιτέκτονας: Διάβασα την Αιτιολογική Έκθεση του Νόμου και την ομιλία του Υπουργού στη Βουλή. Άμα διαβάσεις αυτά, δεν χρειάζεται να διαβάσεις τον Νόμο, αρκούν για να καταλάβεις ποιος είναι ο σκοπός του Νόμου. Στην ομιλία του ο Υπουργός το είπε ξεκάθαρα, πιο ξεκάθαρα δεν γίνεται:

 «Το νομοσχέδιο αυτό πράγματι είναι φιλικότερο στις επενδύσεις που είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει μπροστά η χώρα, δεν γίνεται με ευχές και προσευχές. Είναι φιλικότερο προς τις επενδύσεις, γιατί εκσυγχρονίζει το καθεστώς των χρήσεων γης, μας απαλλάσσει από ένα σοβιετικό μοντέλο υπερ-ρύθμισης που δεν επιτρέπει σε ιδιοκτήτες και επενδυτές να κάνουν τη δουλειά τους! Κάνει τα πράγματα πιο ευέλικταΠιο σαφή. Συνδέει αυτά που ισχύουν στην πολεοδομία και την χωροταξία με αυτά που ΨΑΧΝΕΙ το Υπουργείο Οικονομικών. Μιλάμε πια με την ίδια γλώσσα. Θα μιλάνε όλες οι υπηρεσίες με την ίδια γλώσσα». [1]

Αν θυμάσαι όταν ψηφίστηκε ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ) το 2012 με Υπουργό τότε Περιβάλλοντος τον Παπακωνσταντίνου και Υφυπουργό τον Σηφουνάκη με ρώτησες γιατί οι Υπουργοί και το Υπουργείο «πανηγυρίζει » για  την ψήφιση  ΝΟΚ. Να τι σου είχα απαντήσει τότε:

 « Το Υπουργείο πανηγυρίζει λέγοντας ότι : Με την πρόταση δίνεται η δυνατότητα αναμόρφωσης ολόκληρων περιοχών  και εφαρμογής νέων προτύπων ανάπτυξης.  Στο βωμό όμως της αναμόρφωσης της περιοχής θυσιάστηκαν τα  δικαιώματα του λαού της περιοχής, θυσιάστηκε η περιουσία  του λαού στην περιοχή, και τώρα θα θυσιαστεί και ο ίδιος ο λαός της περιοχής. Αυτές τις θυσίες απαίτησαν οι «επενδυτές» και το Υπουργείο τις ικανοποίησε με μεγάλη χαρά, απέδειξε στους «επενδυτές» ότι είναι «πιστό στο δόγμα τους», πήρε τα συγχαρητήριά τους, οι Υπουργοί  ανακηρύχτηκαν «άξια τέκνα των επενδυτών» και γι αυτό πανηγυρίζουν» [2]  

Η διαφορά ανάμεσα στο τότε και στο τώρα είναι ότι τότε οι «επενδυτές» δεν είχαν όνομα ενώ σήμερα έχουν και είναι  Blackrock, η οποία από τον Απρίλη του 2020 είναι σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να «επιτηρεί  για την σωστή ένταξη των κριτηρίων της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας στις στρατηγικές του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος»[3].

Γι αυτό και ο Υπουργός στην ομιλία του είπε ότι «η πολεοδομία και η χωροταξία, με το νέο νομοσχέδιο, συνδέεται με αυτά που ΨΑΧΝΕΙ το Υπουργείο Οικονομικών»

Δεν υπάρχουν σχόλια: