Σελίδες

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

«Μπετοσυμμορία» :Εύστοχος - άστοχος χαρακτηρισμός, ή …………..

 

Περιβάλλον: Δεκαέξι καθηγητές της Αρχιτεκτονικής με ένα κείμενο με τίτλο: «Μπετοσυμμορία» εξέφρασαν την στήριξή τους στους Δήμους που προσπαθούν να  «προστατεύσουν τις πόλεις από την καταχρηστική δόμηση και τα απαράδεκτα ψηλά κτήρια, που προκύπτουν μέσα από την (κατά)χρηση διατάξεων του ΝΟΚ (Νέος Οικοδομικός Κανονισμός)».

Αρχιτέκτονας : Το διάβασα. Μόνο που δεν κατάλαβα τι εννοούν όταν λένε: «Τα δήθεν «περιβαλλοντικά μπόνους» είναι η πρόφαση της νέας «μπετοσυμμορίας» προκειμένου να τσιμεντώσει κάθε σπιθαμή των γειτονιών μας». Μας λένε δηλαδή ότι υπάρχει μια « Νέα συμμορία»  -«συμμορία» είναι μια οργανωμένη ομάδα κακοποιών που λειτουργεί με βίαια μέσα για να πετύχει τους παράνομους σκοπούς της- που λειτουργεί πέρα και πάνω από τους Νόμους και «τσιμεντώνει» τις γειτονιές!!! Είναι όμως «συμμορία»; Η «συμμορία», από όσο τουλάχιστον γνωρίζω,  δεν έχει ΟΝΟΜΑ ,ΕΠΙΘΕΤΟ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ.  Εδώ όμως ο ΝΟΚ έχει ΟΝΟΜΑ, ΕΠΙΘΕΤΟ,ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ, ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ  και είναι ΝΙΚΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ ―  2009-2012: Αναπληρωτής Υπουργός ΥΠΕΚΑ και ΥΠΕΧΩΔΕ, συντάχθηκαν και ψηφίστηκαν οι Νόμοι:- ‘’Νέος  τρόπος  έκδοσης οικοδομικών αδειών’’ (Ν.4030/2011),  (άλλαξε μετά από 80 χρόνια)-‘’Νέος Οικοδομικός Κανονισμός- ΝΟΚ’’ -(Ν. 4014/2012). – και ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Υπουργός ΥΠΕΚΑ και ΥΠΕΧΩΔΕ την ίδια εποχή. Και οι μετέπειτα Υπουργοί Περιβάλλοντος ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ, ΣΤΑΘΑΚΗΣ, ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ, ΣΚΡΕΚΑΣ τον διατήρησαν και τον «εμπλούτισαν» με νέα «μπόνους». Το ΤΕΕ έγινε ο θερμός υποστηρικτής του,  ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ ο σιωπηλός οπαδός του, και οι Αρχιτεκτονικές Σχολές αφοσιωμένες στο υψηλό επιστημονικό τους έργο, για 12 χρόνια δεν τον έβλεπαν, ούτε καν τον άκουσαν. Και ξαφνικά είδαν ότι οι Πόλεις «τσιμεντώνονται» άκουσαν τους Δημάρχους να διαμαρτύρονται και αποφάσισαν να μιλήσουν. Και «μίλησαν» με ένα «εντυπωσιακό χαρακτηρισμό» : «Μπετοσυμμορία» Επιστημονικός όρος με πλατύ και βαθύ νόημα.

 Είναι η νέα «ετικέτα» που θα απαλλάσσει από δω και πέρα τον «ηθικό αυτουργό» και οι Αρχιτεκτονικές Σχολές της Χώρας μας πάντα ιστορικά έχουν συμβάλλει στην «προστασία των ηθικών  αυτουργών» των Πολεοδομικών εγκλημάτων. Σου θυμίζω τις παλαιότερες  «ετικέτες» που έλεγαν  :  «Η Αθήνα αναπτύχθηκε άναρχα Πολεοδομικά από την ίδρυσή της» , «η αντιπαροχή κατέστρεψε τις πόλεις μας μεταπολεμικά» . Και οι δύο δημιούργημα των Αρχιτεκτονικών Σχολών της Χώρας μας είναι!!! Τους ηθικούς αυτουργούς απάλλασσαν και οι δύο. Τώρα μας ήρθε και η τρίτη η οποία μέσα στο πνεύμα της εποχής πρέπει να είναι και λίγο ……….

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: