Σελίδες

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Δελτίο τύπου του Τ.Ε.Ε. της 17/2/2012 "Οι διπλωματούχοι Μηχανικοί συνεχίζουμε τον αγώνα μας " Σχόλια & Ερωτηματικά


Το ΤΕΕ εξέδωσε ανακοίνωση για κινητοποιήσεις , με σύνθημα «Η αλληλεγγύη και οι κοινοί αγώνες  των υγειών  παραγωγικών δυνάμεων της χώρας θα είναι η απάντηση».
Καλό το σύνθημα, καλές οι πρωτοβουλίες, αλλά έχω κάποια ερωτήματα.
 1. «Συνεχίζουμε, οι Μηχανικοί εννοεί, τον αγώνα με δράσεις και πρωτοβουλίες που προστατεύουν και επιδιώκουν το κράτος δικαίου» .
Το δίκαιο αφορά τους Μηχανικούς , και ο επιστημονικός φορέας τους, το ΤΕΕ,  έχει την υποχρέωση να στηρίξει τα δίκαια αιτήματά τους.
Και εδώ παρουσιάζεται το παράδοξο: οι αμοιβές των Μηχανικών με την «απελευθέρωση» του επαγγέλματος διαμορφώνονται δήθεν «ελεύθερα» αλλά προς τα κάτω. Η ηγεσία του ΤΕΕ δηλώνει ότι αγωνίστηκε ενάντια στην «απελευθέρωση του επαγγέλματος» αλλά δεν τα κατάφερε. Δεκτό. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι πως με ευκολία κατάφερε σε συνεννόηση με το Υπουργείο να ορίσει  «νόμιμη αμοιβή» προς τα πάνω, η οποία είναι εικονική, και βάσει αυτής της εικονικής αμοιβής , ο Μηχανικός, να επιβαρύνεται με επί πλέον εισφορές. Γιατί όλοι γνωρίζουμε, ότι οι εισφορές στο ΤΕΕ  το ΤΣΜΕΔΕ και το ΕΜΠ επιβαρύνουν τον Μηχανικό, σύμφωνα με τον κώδικα αμοιβών των Μηχανικών. Έχουμε την εφαρμογή ενός δικαίου που δημιουργεί ερωτηματικά: ο Μηχανικός να πληρώνεται με μικρότερες αμοιβές αλλά να πληρώνει μεγαλύτερες εισφορές, για να διατηρηθούν σταθερά και να μη θιγούν τα έσοδα του ΤΕΕ του ΤΣΜΕΔΕ και του ΕΜΠ. Αυτό οραματίστηκε να εξασφαλίσει το ΤΕΕ; Τα δικαιώματά του; Συγνώμη αλλά αυτό το δίκαιο μου θυμίζει δίκαιο σκληρής εργοδοσίας.
2. «Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια σε μια πολιτική ισοπέδωσης των επιστημόνων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα».
Η ισοπέδωση των επιστημόνων δεν ξεκίνησε ούτε έγινε χθες, απλώς τώρα έφτασε τόσο κάτω που δεν πάει άλλο. Ξεκίνησε από τα μέσα της δεκαετίας του 80. Η ηγεσία του ΤΕΕ δεν το γνώριζε, τώρα το ανακάλυψε;
 Ας δούμε πως  ξεκίνησε η πολιτική  ισοπέδωσης των επιστημόνων «στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα»
Μετά το 1985  και  σύμφωνα με το άρθρο 337 του Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας  για να γίνει «η οριστική σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας πρέπει να πραγματοποιηθεί η αυτοψία που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 335 και διαπιστωθεί ότι η οικοδομή κατασκευάστηκε σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες». Και τότε ανακαλύφθηκε η «προσωρινή σύνδεση». Είναι το δώρο της Πολιτείας στους εργολάβους μαζί με τους ημιυπαίθριους και όλα τα υπόλοιπα.  Και όπως λένε «ουδέν μονιμότερο  του προσωρινού» όλες οι κατασκευές μετά το 1985 στην Χώρα μας έχουν «προσωρινή σύνδεση» με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας. Και οι τεχνικές εκθέσεις και οι  δηλώσεις των Μηχανικών όπως  και η δήλωση του ιδιοκτήτη είχαν τυπικό χαρακτήρα, και μόνο για να χορηγηθεί η «προσωρινή σύνδεση».
 Έτσι λοιπόν άρχισε η αυθαίρετη δόμηση μετά το 1985. Αναβαθμίστηκε το αυθαίρετο, υποβαθμίστηκε το περιεχόμενο των οικοδομικών αδειών, αναβαθμίστηκε η συναλλαγή και η διαφθορά.  Αναβαθμίστηκαν οι Μηχανικοί του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που στήριξαν την διαφθορά και τη συναλλαγή,  αγνοήθηκαν και υποβαθμίστηκαν όσοι δεν την στήριξαν.   
«Η αυθαίρετη δόμηση εξυπηρετεί πάντα συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές, και χρησιμοποιείται σαν μέσο εφαρμογής των επιλογών αυτών». Αυτό το γνωρίζουν όλοι οι Μηχανικοί που τιμούν το επάγγελμά τους.  Η ηγεσία  ΤΕΕ δεν το γνώριζε; Το ανακάλυψε τώρα που έφτασε στον πάτο;
3. Επιβάλλονται πολιτικές που ουσιαστικά και σημειολογικά οδηγούν σε: χτύπημα της οποιασδήποτε ανεξάρτητης φωνής και οποιουδήποτε θεσμού διαμορφώνει απόψεις μέσα από μια δημοκρατική διαδικασία (οι προβλέψεις για ακύρωση του ρόλου και της λειτουργίας του ΤΕΕ…)
«Η ανεξάρτητη φωνή» δεν μπορεί να είναι «ανεξάρτητη» κατ επιλογή. Η ηγεσία του ΤΕΕ  δεν μπορεί να είναι « φωνή ανεξάρτητη στο λόγο, αλλά με την δράση της ή την αδράνειά της  να στηρίζει όλες τις απαράδεκτες πολιτικές  επιλογές της ηγεσίας του Υ.Π.Ε.Κ.Α.». Η Κυβέρνηση γνωρίζουμε ότι θέλει ένα ΤΕΕ με ρόλο διακοσμητικό, η ηγεσία του ΤΕΕ τι θέλει; Γιατί αν συνεχίσει  να είναι «ανεξάρτητη στα λόγια και εξαρτημένη στην πράξη» «ακυρώνει» από  μόνη της  τον ρόλο του ΤΕΕ.
4. Επιβάλλονται πολιτικές που ουσιαστικά και σημειολογικά οδηγούν σε: χτύπημα των επιστημόνων και του ασφαλιστικού συστήματος ( οι προβλέψεις για αύξηση των πάγιων εισφορών, για κατάργηση των αναλογικών εισφορών και η αποσύνδεση τους από  νόμιμες αμοιβές είναι η κορύφωση της πολιτικής εξυπηρέτησης συμφερόντων)
Χτύπημα των επιστημόνων είναι η αύξηση των πάγιων εισφορών, χτύπημα όμως είναι και η σύνδεση των αναλογικών εισφορών με αμοιβές εικονικές που επειδή ονομάστηκαν «νόμιμες» από την ηγεσία του ΤΕΕ  δεν θίγονται. Αυτό θυμίζει εργοδότη που  ζητά από τους εργαζόμενους, να διαδηλώσουν υπέρ της εργοδοσίας.    
Τα προβλήματα των Μηχανικών είναι πολλά και σοβαρά. Ας σοβαρευτεί λοιπόν η ηγεσία του ΤΕΕ. Τα «επικοινωνιακά παιχνίδια» και οι «θεατρινισμοί»  δεν πείθουν πια κανένα.


Υστερόγραφο: Το «περιβάλλον» ζητάει συγνώμη που δεν εμφανίστηκε να κάνει το ίδιο τα ερωτήματα, αλλά πέρα από τα αναπνευστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω «χημικών, δακρυγόνων κλπ», το κυνηγάει   και ένα  «νέο περιβάλλον» που λέει ότι «εκπροσωπεί το Υ.Π.Ε.Κ.Α.»  Γι αυτό  προσέχει..

Δεν υπάρχουν σχόλια: