Σελίδες

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Το «Πόρισμα» του ΣΑΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ για το Συνέδριο «ΑΤΤΙΚΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ» και η «ημικαθαρεύουσα»

Περιβάλλον: Καλημέρα. Βλέπω ότι άλλαξες το όνομά σου στο blog και το έκανες όπως σου είχα πει  « Architetto» (Αρχιτέκτονας).
Αρχιτέκτονας: Σου έκανα το χατήρι.
Περιβάλλον: Χάθηκα γιατί ήμουν στο συνέδριο του ΣΑΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ.
Αρχιτέκτονας: Καλά έκανες.
Περιβάλλον: Βγήκε και "Πόρισμα" του Συνεδρίου. Αυτό ήρθα να συζητήσουμε. Το διάβασες;
 Αρχιτέκτονας: Το διάβασα.
Περιβάλλον: Τι έχεις να πεις;
Αρχιτέκτονας: Τίποτε.
Περιβάλλον: Πως τίποτε.
Αρχιτέκτονας: Κοίταξε, θα σου πω μιά ιστορία. Το κτίριο της Αμερικάνικης Πρεσβείας στην Αθήνα στα 1957, δύσκολα χρόνια για τον λαό της Χώρας μας, το σχεδίασε ο Walter Gropius.  Υπάρχουν από τους Αρχιτέκτονες δύο ερμηνείες για τον συμβολισμό του, η μία λέει ότι ο Gropius εμπνεύστηκε από τον Παρθενώνα και γι αυτό σχεδίασε την περιμετρική κιονοστοιχία,  και η άλλη λέει ότι το εσωτερικό σώμα του κτιρίου συμβολίζει την Ελλάδα και η περιμετρική κιονοστοιχία και το στέγαστρο συμβολίζουν την «υποταγή» της Ελλάδας στον Αμερικάνικο Ιμπεριαλισμό. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι  η δεύτερη ερμηνεία είναι η πιο σωστή.  Οι δύο αυτές ερμηνείες είναι ξεκάθαρες. Η πρώτη ανήκει στην κυρίαρχη τάξη της χώρας μας και εκπροσωπείται από τους Αρχιτέκτονες που στηρίζουν τα συμφέροντα της τάξης αυτής, ενώ η δεύτερη ανήκει στον Λαό και εκπροσωπείται από τους Αρχιτέκτονες που στηρίζουν τα συμφέροντα του Λαού. Η πρώτη περιέχει το κούφιο «Είμαστε απόγονοι ενδόξων προγόνων», ενώ η δεύτερη περιέχει «Ιστορική Αλήθεια». Εγώ είμαι με την δεύτερη ερμηνεία.
Ανάμεσα σ’ αυτές τις δύο ξεκάθαρες ερμηνείες, υπάρχουν και μερικές άλλες διατυπωμένες με σχολαστικό και ακαδημαϊκό τρόπο από Αρχιτέκτονες, που αν τις διαβάσεις προσεκτικά διακρίνεις  ανοχή στην πρώτη ερμηνεία  και  πλήρη απόρριψη της δεύτερης ερμηνείας. Είναι οι λεγόμενοι «ημί» Ξέρεις παλαιότερα στον τόπο μας είχαμε τους «καθαρευουσιάνους» και τους «δημοτικιστές». Οι πρώτοι στήριζαν  την κυρίαρχη τάξη της χώρας μας, και οι δεύτεροι τον Λαό. Οι «καθαρευουσιάνοι» δεν θέλανε να μάθει ο λαός γράμματα για να μη μπορεί να διεκδικεί τα δικαιώματά του, οι  «δημοτικιστές» θέλανε να μάθει ο λαός γράμματα για να μπορεί να διεκδικεί  τα δικαιώματά του. Τότε δημιουργήθηκε και μία τρίτη παράταξη η παράταξη της «ημικαθαρεύουσας». Πολύ καθαρεύουσα λίγη δημοτική, ώστε ο λαός να είναι σε σύγχυση. Είναι η παράταξη που καλλιέργησε στον λαό την «ημιμάθεια».
Περιβάλλον: Πάω να ξαναδιαβάσω προσεκτικά το Πόρισμα 

Δεν υπάρχουν σχόλια: