Σελίδες

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019

Δημήτρης Γληνός: Πέθανε σαν σήμερα 26/12/1943. Ας τον τιμήσουμε μελετώντας ένα κείμενό του, που δείχνει τον δρόμο του «πως» η «αριστερά» απαντάει στην «δεξιά». Θα μας βοηθήσει να χαράξουμε το δρόμο του δικού μας σήμερα «πως»


Περιβάλλον: Βλέπω ότι το θέμα που δημιουργήθηκε στο Κουκάκι, απασχολεί ακόμη, είναι ακόμη έντονες οι αντιδράσεις για την «επέμβαση» των δυνάμεων καταστολής με σκοπό την «εκκένωση της κατάληψης» σε κτίριο της περιοχής.
Αρχιτέκτονας: Άρα η «δεξιά» πέτυχε στο σκοπό της. Ασχολούμαστε με το Κουκάκι όπου ποδοπατήθηκαν «ατομικά» δικαιώματα, και δεν ασχολούμαστε με τα Εξάρχεια όπου ποδοπατήθηκαν «κοινωνικά» δικαιώματα. Για τα παιδιά  των προσφύγων που ξεριζώθηκαν από την περιοχή των Εξαρχείων, που  διαμαρτυρήθηκαν οι δάσκαλοι της περιοχής, οι συμμαθητές τους, οι γονείς, που θα έπρεπε να βρίσκεται κάθε μέρα στην επικαιρότητα, με έρευνες για το τι έχουν γίνει, πως και που ζούνε, αν πηγαίνουν σχολείο ή όχι, αν έχουν να φάνε, να ζεσταθούν, να παίξουν, να γελάσουν, κανείς δεν ασχολείται. Ξέρεις, η ζωή είναι χαρά στη γη, δεν είναι τιμωρία στη γη, για να βρεις τη  χαρά στον άλλο κόσμο. Αυτό μόνο ο αστικός ανθρωπισμός το καλλιεργεί στις κατώτερες τάξεις, με το ιδανικό της «λιτότητας». Τα παιδιά αυτά τα καταδικάσαμε με την «σιωπή» μας, να ζήσουν «ζωή τιμωρίας στη γη» και να μη βρουν ποτέ τη χαρά της ζωής.  
Περιβάλλον: Τι θες να πεις;
Αρχιτέκτονας: Θέλω να πω ότι η «δεξιά» δημιούργησε σήμερα ένα «επικοινωνιακό πακέτο Κουκάκι», το έβαλε σε ένα ωραίο «κουτί με φιόγκο» και το έστειλε στην «αριστερά» δώρο. Και η «αριστερά» το δέχτηκε, πιστεύοντας ότι η «δεξιά» έκανε πάλι ένα χοντροκομμένο λάθος, και αυτό είναι το μεγάλο «λάθος» της σημερινής «αριστεράς»,γιατί δεν είναι «χοντροκομμένο λάθος» της «δεξιάς» είναι «επιλογή» της «δεξιάς»,   και ότι της δίνεται σήμερα η ευκαιρία να το «αποδείξει» για μια άλλη φορά. Και όσο αγωνίζεται η «αριστερά» να το αποδείξει αυτό, τόσο η «δεξιά» την τροφοδοτεί με νέα «δώρα». Και φτάσαμε στο σημείο, να πετύχει η «δεξιά», να ασχολείται η «αριστερά», μόνο με το «πακέτο Κουκάκι».
Περιβάλλον: Λες δηλαδή ότι δεν έπρεπε να ασχοληθεί;
Αρχιτέκτονας: Το θέμα είναι «πως» πρέπει να ασχοληθεί. Κοίταξε η «αριστερά» έχει βάλει σε «κάδρα» τιμής τους Γληνό, Σωτηρίου, Παπαμαύρο, Βάρναλη, Ρίτσο, ……. τους τιμά στις επετείους, αλλά δεν τους μελετά. Σαν σήμερα, 26/12/1943, πέθανε ο Δημήτρης Γληνός. Ας διαβάσουμε με προσοχή  πώς «απαντά» το 1929 στα τότε «Εκπαιδευτικά Νομοσχέδια» της τότε «δεξιάς»  Κυβέρνησης. Δείχνει τον δρόμο του «πως».
Ας το μελετήσουμε :  Δημοσιεύθηκε στο Αρχείο του παιδαγωγού Κώστα Σωτηρίου και μπορούν όλοι να το διαβάσουν στον  παρακάτω σύνδεσμο:
       

Δεν υπάρχουν σχόλια: