Σελίδες

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Ο «Μεγάλος Περίπατος» και τα Εξάρχεια


Περιβάλλον: Γράφονται πολλά άρθρα τώρα τελευταία για τον «Μεγάλο Περίπατο», και  είναι όλα επικριτικά, μιλούν για «τουριστικοποίηση» του κέντρου, μιλούν για τα συγκοινωνιακά  προβλήματα που δημιουργεί, μιλούν ότι είναι ένα έργο για το οποίο δεν έγινε ούτε η απαραίτητη διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς και τις οργανώσεις των πολιτών, μιλούν για έλλειψη Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, μιλούν…..
Αρχιτέκτονας: Φτάνει. Τα διαβάζω.  
Περιβάλλον: Και τι έχεις να πεις;
Αρχιτέκτονας: Τι  να πω.  Προχθές  (5/7) είχαμε νέα «εκκαθάριση» στα Εξάρχεια, χθες τα ΜΑΤ καθάρισαν την πλατεία Βικτωρίας από πρόσφυγες και συνέλαβαν αλληλέγγυους πολίτες, και εμείς ασχολούμαστε με το συγκοινωνιακό, με την «τουριστικοποίηση», με την έλλειψη  δημόσιας διαβούλευσης, με την έλλειψη Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, με …… 
Περιβάλλον: Γιατί το λες αυτό;
Αρχιτέκτονας: Κοίταξε, ξεκινάμε από το τι έπρεπε να γίνει για να ωφεληθεί ο λαός, ενώ πρέπει να ξεκινήσουμε από το ποιος είναι ο πραγματικός σκοπός της κυρίαρχης τάξης στην περιοχή. Γιατί είναι φανερό, φωνάζει από παντού, ότι το σχέδιο δεν ενδιαφέρεται να ικανοποιήσει λαϊκά συμφέροντα, ενδιαφέρεται να ικανοποιήσει κυρίαρχα συμφέροντα. Πρέπει λοιπόν να δούμε ποιος είναι ο  στόχος των κυρίαρχων συμφερόντων στην περιοχή, και αυτός δεν είναι η «τουριστικοποίηση», και δεν είναι η «τουριστικοποίηση» γιατί ο όρος δημιουργήθηκε από την κυρίαρχη τάξη για να κρύψει τους πραγματικούς της σκοπούς, και ο πραγματικός της σκοπός είναι η «ανακατάταξη» των λαϊκών στρωμάτων της κοινωνίας στην πόλη να περάσει στον πλήρη έλεγχό της, να γίνεται δηλαδή αυτόματα, χωρίς διαμαρτυρίες και διεκδικήσεις. Το «εφήμερο» έχει αξία σήμερα και όχι το «μόνιμο» είναι το δόγμα που καλλιεργεί στα λαϊκά στρώματα χρόνια τώρα. Και δεν το καλλιεργεί χωρίς σκοπό. Καλλιεργούν στους λαούς την αξία του «εφήμερου» για να εξασφαλίσουν την δική τους «μονιμότητα».
Το έργο απευθύνεται στον λαό της πόλης βασικά, γιατί χωρίς αυτόν σε καμιά πόλη δεν μπορεί να πετύχει, και το ξέρει αυτό η κυρίαρχη τάξη, ας μη γελιόμαστε. Ξέρει επίσης ότι θα πρέπει να κάνει και «τροποποιήσεις» και τις έχει ήδη υπολογισμένες, προκειμένου να πετύχει. Δεν την ενδιαφέρει να το ασπαστεί  όλος ο λαός, την ενδιαφέρει να το ασπαστεί ένα τμήμα αριθμητικά ικανοποιητικό. Ας μη ψάχνουμε λοιπόν να δούμε τα λάθη της κυρίαρχης τάξης, και ας δούμε τα δικά μας λάθη. Δεν έχουμε καταλάβει ακόμη ότι η κριτική που περιορίζεται  μόνο στην «τουριστικοποίηση», στις «ζαρντινιέρες», στο συγκοινωνιακό, στο …… δεν την ενοχλεί, αντίθετα την εξυπηρετεί γιατί δεν ξεσκεπάζεται ο πραγματικός της σκοπός, γι αυτό και απαντά  με περισσή ξεδιαντροπιά; 
Φαίνεται ότι δεν έχουμε καταλάβει ακόμη ότι οι συνεχείς επιθέσεις στα Εξάρχεια των δυνάμεων καταστολής γίνονται γιατί στα Εξάρχεια ο λαός διεκδικεί το «μόνιμο», αυτό είναι που εξοργίζει τα κυρίαρχα συμφέροντα, και τα εξοργίζει γιατί στα Εξάρχεια κινδυνεύει να ξεσκεπαστεί σε όλο του το «μεγαλείο» ο πραγματικός τους σκοπός, και αυτό πάντα φόβιζε και πάντα θα φοβίζει την κυρίαρχη τάξη.
Αν δεν το έχουμε καταλάβει ακόμη, μήπως είναι καιρός  να το  καταλάβουμε και να αλλάξουμε «ρότα»; 

Για το όρο "τουριστικοποίηση" δες εδώ:  Τι κρύβεται κάτω από τον όρο «Τουριστικοποίηση της πόλης»

Δεν υπάρχουν σχόλια: