Σελίδες

Κυριακή 2 Απριλίου 2023

Για τη «Μύκονο» - «ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί»

 Περιβάλλον: Διάβασες για την επίθεση και τον τραυματισμό του αρχαιολόγου της Μυκόνου;

Αρχιτέκτονας: Το διάβασα

Περιβάλλον: Και τι έχεις να πεις;

Αρχιτέκτονας: Τίποτε. Εξ άλλου έχουν μιλήσει πολλοί. Οι ΥΔΟΜ δεν είναι πια «εμπόδιο» στις «ορέξεις» τους, αφού η Κυβέρνηση νομοθέτησε «έλεγχο» του 30% των  οικοδομικών αδειών έξι μήνες μετά την έκδοσή τους, όταν  οι ΥΔΟΜ μπορέσουν….,  η αρχαιολογία ακόμη αποτελεί «εμπόδιο» και για να «πάψει» πρέπει να ………

Περιβάλλον: Η «παράνομη οικοδομική δραστηριότητα» όμως,  λένε στη Μύκονο, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο!!!

Αρχιτέκτονας: Καλά. Αυτό είναι μια «παραδοχή» των ανιστόρητων. Το ακούω εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Επαναλαμβάνεται κάθε φορά που η «οικοδομική αυθαιρεσία» δημιουργεί είδηση και κρατάει όσο η «είδηση» εξυπηρετεί.

Περιβάλλον: Ποιους εξυπηρετεί;

Αρχιτέκτονας: Στη συγκεκριμένη περίπτωση εξυπηρετεί την Κυβέρνηση, η οποία «έπεσε από τα σύννεφα» , «ποτέ δεν φανταζόταν ότι κάτι τέτοιο ήταν δυνατόν», και αποφάσισε «άμεσα» να το «αντιμετωπίσει» στέλνοντας «ράμπο περιβάλλοντος» «εισαγγελείς» αποφάσισε «άμεση αναστολή οικοδομικών αδειών»…….. Μετά τα «ΤΕΜΠΗ» έπρεπε να δείξει «αποφασιστικότητα» στην πάταξη τέτοιων «φαινομένων». Και έκανε την απαραίτητη κίνηση «εντυπωσιασμού».

Περιβάλλον: Γιατί μιλάς για κίνηση «εντυπωσιασμού»;

Αρχιτέκτονας: Γιατί τους νόμους που εξυπηρετούν την «αυθαιρεσία» στη διαχείριση του περιβάλλοντος δομημένου και αδόμητου δεν πρόκειται να τους θίξει.   

Περιβάλλον: Μα εδώ υπάρχουν διαμαρτυρίες των Μηχανικών της περιοχής που λένε ότι «τιμωρούνται οι νόμιμοι», οι Μηχανικοί δηλαδή που θέλουν να κάνουν «νόμιμα» την δουλειά τους.

 Αρχιτέκτονας: Οι Μηχανικοί που θέλουν να κάνουν νόμιμα την δουλειά τους τιμωρούνται εδώ και πολλά χρόνια. Και τιμωρούνται γιατί οι νόμοι που ψηφίζουν οι Κυβερνήσεις τους τιμωρούν. Επί 25 χρόνια (1985-2010) τιμωρούνταν οι Μηχανικοί που δεν επέτρεπαν κατά την εκτέλεση του έργου  υπερβάσεις κάλυψης και δόμησης και επιβραβεύονταν όσοι τις προωθούσαν. Ξέρεις πόσοι Μηχανικοί τότε χάσανε τη δουλειά τους γιατί ακολουθούσαν την νομιμότητα στην επίβλεψη των έργων; Ξέρεις πόσοι Υπάλληλοι Πολεοδομίας, που ακολουθούσαν την νομιμότητα εκείνη την εποχή, μετατέθηκαν σε θέσεις «ψυγείο» που λέγαμε ή χαρακτηρίστηκαν τροχοπέδη στην λειτουργία της Υπηρεσίας και υποβαθμίστηκαν ή πήραν δυσμενείς μεταθέσεις, ή…… Θυμάσαι που ο Σηφουνάκης χαρακτήρισε το 2011 τις Πολεοδομίες «καρκίνωμα» ; τους υπαλλήλους που ακολουθούσαν την νομιμότητα εννοούσε. Το είχαμε συζητήσει τότε   Τώρα περάσαμε σε άλλη φάση. Τιμωρούνται όσοι προσπαθούν να ακολουθήσουν νόμιμες διαδικασίες  στην έκδοση των οικοδομικών αδειών και επιβραβεύονται όσοι δεν τις ακολουθούν. Και στην πρώτη περίπτωση και στην δεύτερη το περιεχόμενο της πολεοδομικής νομοθεσίας ευθύνεται.  Το περιεχόμενο όμως το καθορίζει η  εκάστοτε Κυβέρνηση Στην πρώτη περίπτωση ήταν η επικράτηση της «Προσωρινής σύνδεσης με τα δίκτυα» χωρίς αυτοψία,  αντί της «οριστικής» με αυτοψία- και όλες οι Κυβερνήσεις από το 1985 μέχρι το 2010 την διατήρησαν- . Τώρα είναι ο «μεταγενέστερος έλεγχος οικοδομικών αδειών σε ποσοστό 30%», το 70% θα μείνει ανεξέλεγκτο, και θα ξαναδούμε να παίζονται στις ΥΔΟΜ, όταν  αρχίσουν οι έλεγχοι,   εκείνες τις σκηνές απείρου κάλους, που παίζονταν παλαιότερα στις Πολεοδομίες όταν το ΥΠΕΧΩΔΕ τότε καθόρισε να ελέγχονται με αυτοψία οι άδειες που κατέληγαν σε τρία νούμερα που καθόριζε το ίδιο.  Και το πρώτο κι το δεύτερο  οι Κυβερνήσεις της χώρας το νομοθέτησαν.

Αν το έχεις ξεχάσει, στο θυμίζω. Η  σημερινή Κυβέρνηση, όταν ανέλαβε , μέσω του  τότε  Υπουργού Περιβάλλοντος Χατζηδάκη δήλωνε  ότι : «τα περιβαλλοντικά νομοσχέδια θα είναι φιλικότερα στις επενδύσεις ….. απαλλαγμένα από ένα σοβιετικό μοντέλο υπέρ-ρύθμισης που που δεν επιτρέπει σε ιδιοκτήτες και επενδυτές να κάνουν τη δουλειά τους ».

Την «αυθαίρετη δόμηση» στη χώρα μας την «πριμοδότησαν και την πριμοδοτούν» οι Κυβερνήσεις του τόπου μας, και «πριμοδοτούν»  όσους την στηρίζουν, είτε είναι ιδιώτες Μηχανικοί είτε Υπάλληλοι Υπηρεσιών- είναι τα απαραίτητα «αναλώσιμα» σαν τον σταθμάρχη των Τεμπών- όταν κάτι «ξεφεύγει», και τιμωρούν όσους δεν προσαρμόζονται. Τον «τρόπο» τον «αναλαμβάνουν» οι «θιγόμενοι».

Αν θέλουμε λοιπόν να αλλάξουν τα πράγματα πρέπει να καταδικάσουμε τους «ηθικούς αυτουργούς» γιατί μόνον έτσι θα εκλείψουν οι «φυσικοί αυτουργοί». Και οι εκλογές που έρχονται είναι μια ευκαιρία.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: