Σελίδες

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

Οι «Διευκρινήσεις» του ΥΠΕΝ για την εφαρμογή του ΝΟΚ : Το ΥΠΕΝ στηρίζει τα «αναφαίρετα δικαιώματα της Εργοληψίας»

 

Περιβάλλον: Διάβασες, το ΥΠΕΝ έβγαλε ανακοίνωση: Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων περί κινήτρων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ)

Αρχιτέκτονας: Τις διάβασα. 

Περιβάλλον: Να δούμε μας λέει το ΥΠΕΝ;

Αρχιτέκτονας: Σου είπα ότι τις διάβασα. Το ΥΠΕΝ σαν «Υπουργείο Περιβαλλοντικής Εργοληπτικής Νοοτροπίας» σωστά μιλάει.

Μας λέει ότι εργάζεται «απρόσκοπτα» για την «υλοποίηση των δεσμεύσεων» που έχει αναλάβει μετά το 2010. Από τότε έχει αρχίσει να νομοθετεί με τη νέα «Εργοληπτική Νοοτροπία». Αρχές του 2011 νομίζω ότι αρχίσαμε τις συζητήσεις μας και μιλήσαμε για τα θέματα αυτά.

Μας λέει  ότι για την «επανεξέταση» των  κινήτρων που δίνει ό ΝΟΚ έχει συστήσει ΕΠΙΤΡΟΠΗ η οποία «η οποία έχει εισηγητικό ρόλο προς την πολιτική ηγεσία και σε κάθε περίπτωση όχι αποφασιστικό». Δηλαδή «κανένα».

Μας λέει  ότι «Οι δε εκπρόσωποι φορέων που συμμετέχουν σε αυτήν ως μέλη οφείλουν να εκφράζουν τους πολίτες που εκπροσωπούν συνεισφέροντας στον δημόσιο διάλογο και να αποφεύγουν τη μεταφορά στο κοινό προσωπικών κρίσεων που τυχόν διατυπώνουν στο πλαίσιο της συμμετοχής τους ως θέσφατων». Εμπνευσμένη διατύπωση !!! Μετά από έμενα το χάος!!!

Μας λέει ότι «Έχει καταθέσει αναλυτικά υπομνήματα για την σκοπιμότητα των εν λόγω διατάξεων και την ενεργειακή και περιβαλλοντική ένταξη στο δομημένο περιβάλλον των κτιρίων που προβλέπει ο ΝΟΚ, ενώ παράλληλα έχει επικοινωνήσει τις διεθνείς πρακτικές και τα νέα δεδομένα που επικρατούν στους κανόνες της πολεοδομικής επιστήμης και πρακτικής» . Λες και οι «κανόνες της Πολεοδομικής Επιστήμης και Πρακτικής» έπεσαν από τον ουρανό σαν τις Δέκα Εντολές, και δεν έχουν ταξικό πρόσημο. Εργολήπτες και Λαός έχουν τις ίδιες ανάγκες, τα ίδια συμφέροντα, τα ίδια οφέλη ,τα ίδια……….

Και αφού μας κάνει την παραπάνω «ανάλυση» μας ενημερώνει ότι :«Δεν έχει στις άμεσες προθέσεις του, πριν από την έκδοση της σχετικής απόφασης, ανάληψη σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας. Στο πλαίσιο αυτό διευκρινίζεται ότι εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι διατάξεις του ΝΟΚ, ως ισχύουν»

Και επειδή αυτό δεν φτάνει για να καθησυχαστούν οι «Εργολήπτες» λέει στο τέλος :

«Ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους πολίτες ότι οποιαδήποτε άλλη απόφαση,  προερχόμενη, για παράδειγμα, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν έχει καμία θεσμική ισχύ. Οι αιρετοί εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών οφείλουν να είναι χρήσιμοι αρωγοί της Πολιτείας όπως και των συμφερόντων των συμπολιτών τους. Οφείλουν να μην κινδυνολογούν και να μην προβαίνουν σε αυθαίρετες αποφάσεις που πλήττουν εν τέλει το αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας.».

Μας λέει δηλαδή: «Ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους Εργολήπτες ότι τίποτε δεν θα σας σταματήσει. Το ΥΠΕΝ στηρίζει  τα αναφαίρετα δικαιώματα της Εργοληψίας»

Αν θυμάσαι όταν νομοθετήθηκε ο ΝΟΚ η συζήτηση που κάναμε είχε τίτλο: ΝΕΟΣ ΓΟΚ : Επενδυτές παρόντες - Λαός απών

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: