Σελίδες

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024

Ο ΝΟΚ πριμοδοτεί «αγοραία» τα νέα κτίρια επιβαρύνοντας ανεπανόρθωτα τα υφιστάμενα. Αυτή είναι μια πραγματικότητα ορατή πια, πιο ορατή δεν γίνεται. Όσοι δεν το βλέπουν……….

 

Περιβάλλον: Διάβασες βγήκε και ο ΣΑΔΑΣ μέσω του προέδρου του δηλώνει: «διαπιστώνεται ότι έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα φόβου….»

Αρχιτέκτονας: Μη συνεχίζεις, τη διάβασα. Κοίταξε, νομίζω ότι καλό θα είναι να θυμίσουμε λίγο πως γεννήθηκε ο ΝΟΚ. Η ιστορία πάντα βοηθάει να κατανοήσουμε κάποια προβλήματα που παρουσιάζονται. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

Ο ΝΟΚ γεννιέται το 2012, από το δίδυμο Σηφουνάκη –Παπακωνσταντίνου.

Ο ΝΟΚ λοιπόν μειώνει την κάλυψη στα οικόπεδα όπου αυτή ήταν 70% σε 60% την αφήνει όμως ίδια στα οικόπεδα που ήταν 40%. Αλλά δεν μειώνει τον Συντελεστή Δόμησης, αντίθετα βγάζει εκτός συντελεστή  δόμησης τα κοινόχρηστα κλιμακοστάσια, που προσμετρούσαν σε όλους τους προηγούμενους οικοδομικούς κανονισμούς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του ύψους των οικοδομών, διότι ο Συντελεστής δόμησης που μένει ελεύθερος από τη μη προσμέτρηση του κεντρικού κλιμακοστασίου για να εξαντληθεί πρέπει η οικοδομή να πραγματοποιηθεί σε μεγαλύτερο ύψος. Να θυμίσω εδώ ότι όταν ό ΓΟΚ του 85 μείωσε την κάλυψη από 80 σε 70% και από 50 σε 40% μείωσε αντίστοιχα και τους συντελεστές δόμησης, ακριβώς για να μη πάρουν ύψος οι νέες οικοδομές και κατήργησε τα πατάρια και τα erker για να μη αυξηθεί ο όγκος των νέων κτιρίων. Με το ΝΟΚ επαναφέρουν τα πατάρια με πιο ευνοϊκούς όρους  και τα erker που είχαν καταργηθεί με τον ΓΟΚ/85 και προσθέτουν και τις σοφίτες που δεν προβλεπόταν σε κανένα προγενέστερο οικοδομικό κανονισμό. Όλα τα παραπάνω αναφέρονται στο άρθρο 11 «Συντελεστής Δόμησης» και άρθρο 12 «Ποσοστό κάλυψης» . Να θυμίσω ότι ο ΝΟΚ ισχύει για όλα τα οικόπεδα της χώρας που βρίσκονται εντός σχεδίου. Ο ΝΟΚ λοιπόν με τις διατάξεις του επιτρέπει σήμερα να πραγματοποιούνται οικοδομές με μεγαλύτερη δόμηση και με μεγαλύτερο όγκο από τις υφιστάμενες στα οικόπεδα εντός σχεδίου σε ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ.. Αυτό όμως σημαίνει ότι αυξάνεται η αναλογία τ.μ οικοδομής/τ.μ οικοπέδου και  κ.μ όγκου οικοδομής/τ.μ  οικοπέδου, δηλαδή αυξάνεται η επιβάρυνση της γης, και μειώνονται  οι δίαυλοι  φωτισμού, αερισμού και ηλιασμού των υφιστάμενων κτιρίων   Αυτό σημαίνει ότι  επιβαρύνονται αρνητικά οι συντελεστές ποσοτικοί και ποιοτικοί  που προέβλεπε ο πολεοδομικός σχεδιασμός για κάθε περιοχή εντός σχεδίου. Με τα άρθρα 19 «κατασκευές πάνω από το κτίριο» με την  παρ. 2 επιτρέπει κάποιες κατασκευές πάνω από το «μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής»  και άρθρο 25 «Κίνητρα για τη δημιουργία κτιρίων ελάχιστης ενεργειακής κατανάλωσης» δίνει «bonus» αύξησης του συντελεστή δόμησης . Με το άρθρο 10 «Κίνητρα για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και βελτίωση της ποιότητας ζωής σε πυκνοδομημένες και αστικές περιοχές» πέραν αυτών του άρθρου 11, 19 και 25 δίνει επιπλέον  νέα «bonus» δόμησης και όγκου  στις νέες οικοδομές που θα πραγματοποιηθούν σε συγκεκριμένες περιοχές.

Ο ΝΟΚ λοιπόν δίνει απλόχερα στις νέες οικοδομές που θα πραγματοποιηθούν μετά τις 9/4/2012 «bonus» δόμησης και όγκου. Παραβλέπει το γεγονός ότι στις περιοχές αυτές υπάρχει ήδη υφιστάμενη δόμηση η οποία έχει καθοριστεί με τον Πολεοδομικό σχεδιασμό της περιοχής που προέβλεπε μικρότερη δόμηση και μικρότερο όγκο οικοδομών, και μικρότερες  αναλογίες τ.μ οικοδομής/τ.μ οικοπέδου, κ.μ όγκου οικοδομής/τ.μ οικοπέδου κ.α. Αυτό σημαίνει επιβάρυνση ποσοτική και ποιοτική  του οικιστικού περιβάλλοντος  της περιοχής,

Και αυτό το γνωρίζουμε εμείς οι Αρχιτέκτονες τουλάχιστον, η επιστήμη της Αρχιτεκτονικής  μας υποχρεώνει να το γνωρίζουμε,  από το 2012. Και εδώ γεννιέται ένα ερώτημα: Γιατί οι επιστημονικοί φορείς των Αρχιτεκτόνων το αγνόησαν; Ο ΝΟΚ από το 2012 κραυγάζει ότι είναι αντισυνταγματικός. Και το κραυγάζει με υπέρμετρο «κομπασμό». Ο όγκος και το ύψος των νέων κτιρίων  που επιτρέπει  αφαιρεί  από  τους πολίτες που κατοικούν στα υφιστάμενα κτίρια,  βασικά  ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία που προέβλεπε ο Πολεοδομικός σχεδιασμός της περιοχής. Και την πραγματικότητα αυτή την έχει δημιουργήσει ο ΝΟΚ.

Ο ΝΟΚ πριμοδοτεί «αγοραία» τα νέα κτίρια επιβαρύνοντας ανεπανόρθωτα τα υφιστάμενα . Αυτή είναι  μια πραγματικότητα ορατή πια, πιο ορατή δεν γίνεται. Όσοι δεν το βλέπουν……….    

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: