Σελίδες

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

5 Ιούνη 2021 «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος»


Περιβάλλον: Αύριο 5 του Ιούνη είναι η «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος» και θυμήθηκα τη συζήτηση που κάναμε πριν δέκα χρόνια, τον Ιούνη του 2011. Να την θυμηθούμε, νομίζω ότι είναι  ακόμη επίκαιρη.

Αρχιτέκτονας:  Αν το λες εσύ, ας την θυμηθούμε

                   

             "Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος" 5 Ιουνίου 2011 

 

Περιβάλλον: Διάβασα ότι η 5 Ιουνίου, έχει οριστεί  «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος». Τι πάει να πει αυτό; δεν το καταλαβαίνω.

Αρχιτέκτονας: Είναι η ημέρα ευαισθητοποίησης των πολιτών  για την προστασία του περιβάλλοντος.

Περιβάλλον: Και τον υπόλοιπο χρόνο τι κάνουν;

Αρχιτέκτονας: Οι πολίτες παραμένουν ευαισθητοποιημένοι και όταν θίγεται το περιβάλλον οργανώνονται, διαμαρτύρονται και διεκδικούν.  

Περιβάλλον: Και το Κράτος τι κάνει;

 Αρχιτέκτονας: Στέλνει τα ΜΑΤ. 

 Περιβάλλον: Γιατί ;

 Αρχιτέκτονας: Γιατί το  ο πολίτης πρέπει να ευαισθητοποιείται όπως ορίζει το «πρόγραμμα ευαισθησίας» του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Αυτή είναι η άποψη  του Υπουργείου. Κάθε  ευαισθητοποίηση εκτός προγράμματος δεν είναι αποδεκτή, και γι αυτό στέλνει τα ΜΑΤ, που είναι ευαισθητοποιημένα στην καταστολή, να ρυθμίσουν την κατάσταση.

Περιβάλλον: Μα εγώ βλέπω ότι σε πολλά πράγματα οι πολίτες έχουν δίκαιο. Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος στην χώρα σας είναι ήδη μεγάλη και επιδεινώνεται συνεχώς. Το Υπουργείο δε με τους Νόμους που ψήφισε και αυτούς που λέει ότι πρόκειται να ψηφίσει θα επιδεινώσει  περισσότερο  την κατάσταση.  

Αρχιτέκτονας: Η πραγματική υποβάθμιση του περιβάλλοντος στην χώρα μας είναι μεγάλη, και επιδεινώνεται συνεχώς. Υπεύθυνο γι αυτό είναι  το Υπουργείο, γιατί οι δικές του πολιτικές  επιλογές καθορίζουν την ποιότητα του περιβάλλοντος στην χώρα μας. Και οι  πολιτικές επιλογές του δείχνουν ότι στο υπουργείο έχει θρονιαστεί το «περιβάλλον» του κέρδους των μεγαλοϊδιοκτητών και των μεγαλοεργολάβων και αυτό νομοθετεί σύμφωνα με τα συμφέροντά του. Αυτό επιλέγει ποιες περιοχές θα υποβαθμιστούν και σε ποιο βαθμό, για να τις αναβαθμίσει με μεγαλύτερο κέρδος, αυτό επέλεξε μαζί με τους «ημιυπαίθριους» να μπουν στην «ρύθμιση» ότι άλλο αυθαίρετο είχαν για τακτοποίηση, αυτό επιλέγει να τακτοποιηθούν τώρα τα αυθαίρετα με νέα «ρύθμιση» και χαμηλά πρόστιμα, αυτό καθορίζει τις χρήσεις γης, τις περιοχές «natura», την δόμηση εκτός σχεδίου  και πολλά άλλα. Και οι δήθεν αντιρρήσεις της Υπουργού δεν είναι τίποτε άλλο παρά προγραμματισμένοι πολιτικοί ελιγμοί.

Αυτή την αλήθεια θέλει να κρύψει από τον πολίτη το Υπουργείο. Και για αυτό έχει φτιάξει ένα ολόκληρο πρόγραμμα παραπλάνησης του πολίτη, με χορηγούς τα συμφέροντα που εξυπηρετεί. «Πράσινη ανάπτυξη» χωρίς πράσινο, «πράσινοι ημιυπαίθριοι» δεν έχουν καμία σχέση με το πράσινο αλλά ο χαρακτηρισμός βοηθάει και καλύπτει την ασχήμια του,  «πράσινες ταράτσες» φτιάξτε πράσινο στις ταράτσες γιατί στην γη δεν θα υπάρχει πια, «περιβαλλοντικό ισοζύγιο» χωρίς ισοζύγιο, και στα σκαριά έχουν και νέο  «πράσινο ΓΟΚ», αφού ο προηγούμενος, λένε, καταστρατηγήθηκε επειδή δεν ήταν «πράσινος». Και για όλα αυτά οργανώνει εκδηλώσεις «περιβαλλοντικές δράσεις» τις έχει ονομάσει, τυπώνει αφίσες, κάνει ψηφιακές προβολές, διαφημίζει τις  εκδηλώσεις στα ΜΜΕ, έχει επιλεγμένους Αρχιτέκτονες, Περιβαλλοντολόγους, Δημοσιογράφους που  στηρίζουν τις δικές του επιλογές. Ο λαός πρέπει να πιστέψει ότι για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, δεν ευθύνεται το Υπουργείο.

Φέτος λοιπόν στα πλαίσια του «εορτασμού» έχει διοργανώσει δύο εκδηλώσεις. Η πρώτη είναι «καθαρίζουμε Δάση, Παραλίες, Πόλεις» και η δεύτερη απευθύνεται στα παιδιά και έχει θέμα «μαθαίνουμε και δημιουργούμε για το περιβάλλον». Αυτά έχει το πρόγραμμα. Μπες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου  να διαβάσεις το πλήρες πρόγραμμα.

Περιβάλλον: Τα διάβασα. Έχω όμως κάποιες απορίες. Την ευθύνη της καθαριότητας και της συντήρησης των δασών, της πόλης, της παραλίας την έχει το Κράτος. Γιατί λοιπόν καλεί τους πολίτες να καθαρίσουν τους χώρους αυτούς; Τόσα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι πολίτες στο καθημερινό τους περιβάλλον. Γιατί δεν συζητά γι αυτά;  Αλλά αυτό που με παραξένεψε περισσότερο είναι αυτό το πρόγραμμα για τα παιδιά. Οι εκδηλώσεις «δράσεις» όπως τις  λέει θα πραγματοποιηθούν σε μουσεία, κέντρα πολιτισμού και σε βιβλιοπωλεία. Το Υπουργείο ξεχνά βασικά πράγματα. Το περιβάλλον του σπιτιού, το περιβάλλον της γειτονιάς, το περιβάλλον της περιοχής ,το σχολικό περιβάλλον, το περιβάλλον  της πόλης δεν είναι ίδιο για όλα τα παιδιά. Τα παιδιά λοιπόν έχουν διαφορετικούς προβληματισμούς , που απορρέουν από την διαφορετικότητα του περιβάλλοντος που ζουν και δραστηριοποιούνται, και για αυτό το περιβάλλον έχουν συγκεκριμένες απορίες και ζητούν απαντήσεις. Το πρόγραμμα λοιπόν αυτό έπρεπε να είναι: Το Υπουργείο του Περιβάλλοντος απαντά στις απορίες των παιδιών για το περιβάλλον. Και οι δράσεις  να πραγματοποιηθούν σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σχολείο, σε κάθε πόλη.

Αρχιτέκτονας: Αυτά δεν είναι μέσα στο πρόγραμμα «ευαισθητοποίησης των πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος» του Υπουργείου. Κοίταξε τι λέει για το πρώτο : «Η Πολιτεία ανταποκρίνεται στους δραστήριους και ευαισθητοποιημένους πολίτες. Υποστηρίζει και αναδεικνύει κάθε πρωτοβουλία. Στόχος: μία δράση σε κάθε γωνιά της χώρας!» απευθύνεται στους «δραστήριους και ευαισθητοποιημένους σύμφωνα με τους στόχους που ορίζει το Υπουργείο» και όχι «δραστήριους και ευαισθητοποιημένους στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους». Όσον αφορά το πρόγραμμα «δράσης» για τα παιδιά. Κοίταξε το Υπουργείο έχει ετοιμάσει ένα πρόγραμμα με συγκεκριμένα θέματα  που περιέχει και τις ερωτήσεις των παιδιών και τις δικές του  απαντήσεις. Γιατί επενδύει και στο μέλλον. Πρέπει τα παιδιά να μάθουν από μικρά ότι οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις είναι έτοιμες γι αυτά. Δεν χρειάζεται να σκέφτονται και να προβληματίζονται. Άλλοι φροντίζουν γι αυτό. Και μέσα από αυτά τα προγράμματα θα αναδειχθούν και οι αυριανοί Αρχιτέκτονες, Περιβαλλοντολόγοι, Δημοσιογράφοι που θα στηρίζουν την πολιτική τους. Το πρόγραμμα λοιπόν απευθύνεται σε όλα τα παιδιά, αλλά δεν είναι για όλα τα παιδιά. 

Περιβάλλον: Τότε όμως την 5 Ιουνίου δεν γιορτάζεται η δική μου «Ημέρα Περιβάλλοντος».

Αρχιτέκτονας: Όχι γιορτάζεται το «περιβάλλον»  που έχει «θρονιαστεί» στο Υπουργείο.

 

Περιβάλλον: Αυτή ήταν η κουβέντα μας πριν δέκα χρόνια. Τι έχεις να πεις;

Αρχιτέκτονας: Τι να πω. Από τότε έχουν περάσει και δέκα χρόνια και τα πράγματα σήμερα έχουν φτάσει στον πάτο. Το «δικό τους Περιβάλλον προστατεύεται» και το «δικό μας Περιβάλλον καταστρέφεται». Τι να πρωτοθυμηθώ, τους νόμους περί αυθαιρέτων, τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, το γήπεδο της ΑΕΚ, τις Σκουριές, τη Βίλα Αμαλία, τα Εξάρχεια, το «Ξανασκέψου την Αθήνα», το airbnb, το «Ελληνικό», …..

Ο κατάλογος είναι μακρύς και ζαλίστηκα.

Το θέμα είναι τι πρέπει να κάνουμε εμείς. Αλλά για να δούμε τι πρέπει να κάνουμε πρέπει να δούμε την αλήθεια και να μην παρασυρόμαστε από μισές αλήθειες που εξυπηρετούν προσωπικές μας επιδιώξεις.

Ξέρεις πριν μερικά χρόνια όταν κυκλοφόρησε το video  για την «Επένδυση στο Ελληνικό» βρέθηκα σε μια συζήτηση με θέμα την «Επένδυση». Ήταν κάποιοι πολύ ενθουσιασμένοι, κάποιο ικανοποιημένοι γιατί όπως λέγανε θα ανοίγανε δουλειές, κάποιοι συγκρατημένα αισιόδοξοι γιατί όπως λέγανε η τότε Κυβέρνηση θα έπαιρνε μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, και κάποιοι  αντίθετοι.  Όταν λοιπόν ήρθε και η σειρά μου να πω την άποψή μου, και επειδή είχα ήδη κουραστεί διατύπωσα μια συγκεκριμένη ερώτηση, την παρακάτω: «Στο video μας λένε ότι «θα αποξηλωθούν 3.000.000 τετραγωνικά μέτρα τσιμέντο». Αν υπολογίσουμε ελάχιστο ύψος τσιμέντου 10 εκατοστά, και βάζω το ελάχιστο, σημαίνει ότι θα αποξηλωθούν 300.000 κυβικά μέτρα τσιμέντου, δηλαδή ένας όγκος  μπάζα τσιμέντου, που αντιστοιχεί σε ένα κτίριο με μήκος 100 μέτρα, πλάτος 100 μέτρα και ύψος 30 μέτρα. Αυτά τα μπάζα που θα πάνε; Ποιες περιοχές θα επιβαρύνουν; Ποια μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος που θα επιβαρυνθεί, θα ληφθούν; Δεν νομίζεται ότι είμαστε υποχρεωμένοι σαν Αρχιτέκτονες να υποβάλλουμε το συγκεκριμένο ερώτημα στο Υπουργείο;» Η απάντηση που πήρα σχεδόν από όλους ήταν, τώρα είναι αργά, να το δούμε μια άλλη φορά.

Αλλά έχουν περάσει  χρόνια και αυτή η «άλλη φορά» δεν έχει έρθει ακόμη. Και αναρωτιέμαι γιατί, αφού όλοι ξέρουμε ότι τα μπάζα αυτά περιέχουν και τοξικές ουσίες. Αυτό και μόνο θα έπρεπε να μας κάνει πιο σκεφτικούς.

Με την ευκαιρία λοιπόν της σημερινής μας συζήτησης, θέλω να ζητήσω από αυτούς που πριν λίγες μέρες υπέγραψαν «ΙΔΙΩΤΙΚΟ» συμφωνητικό με τον Λάτση να απαντήσουν που  πάνε τα μπάζα; Ποια ή ποιές περιοχές  μπαζώνουν; Πόσο επιβαρύνουν; Ποια μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος από τις επιπτώσεις του μπαζώματος έχουν πάρει;

Περιβάλλον: Πιστεύεις ότι θα πάρεις απάντηση; Ποιος θα σου απαντήσει το ΥΠΕΝ;

Αρχιτέκτονας: Εγώ υποβάλλω το ερώτημα. Η απάντηση δεν εξαρτάται από εμένα. Αν δεν απαντήσουν, αυτοί θα πρέπει να μας πουν γιατί δεν απαντούν. Αλλά μια που αναφέρθηκες στο ΥΠΕΝ που μαζί με τον «πάροχο του» το  ΤΕΕ, πανηγυρίζουν καθημερινά για τις επιτυχίες τους, να μας πουν γιατί ακόμη μέχρι σήμερα, ενώ οι δηλώσεις αυθαιρέτων έχουν ολοκληρωθεί από τον προηγούμενο Σεπτέμβρη, δεν μας έχουν δώσει ακόμη τα στοιχεία του «ελλείμματος γης» που δημιουργήθηκε με την αυθαίρετη δόμηση. Δεν μας έχουν πει ακόμη : πόση γη λείπει από κάθε πόλη μας σε οικόπεδα και κοινόχρηστους χώρους. Και μη μου πουν ότι είναι δύσκολο, ένα κλικ, φτάνει. Και τα στοιχεία τα θέλουμε αναλυτικά, τοποθετημένα επάνω σε αναλυτικούς Πολεοδομικούς χάρτες, με συγκεντρωτικούς πίνακες για κάθε Δήμο, κάθε περιοχή, κάθε γειτονιά, όπου θα αναφέρονται και τα χρήματα που εισπράχθηκαν από το Δημόσιο και πρέπει να αποδοθούν για την αποκατάσταση του «Περιβαλλοντικού ισοζυγίου» των περιοχών που πραγματοποιήθηκε η αυθαίρετη δόμηση.

Περιβάλλον: Γιατί το ζητάς αυτό;

Αρχιτέκτονας: Γιατί αυτό το στοιχείο θα μας δώσει την πραγματική επιβάρυνση του περιβάλλοντος στη χώρα μας, και θα τινάξει στον αέρα Νόμους και «Επενδύσεις» που έχουν στηριχθεί σε «Εικονικά Περιβαλλοντικά Ισοζύγια», όπως είναι η Μεταφορά του Συντελεστή Δόμησης, ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός,  ο Νόμος για τον εκσυγχρονισμό της Πολεοδομικής και Χωροταξικής Νομοθεσίας, η «Επένδυση Ελληνικό». το γήπεδο της ΑΕΚ, κ.α.