Σελίδες

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022

Η Αρχιτεκτονική μιλάει για «κοινωνικό ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό» και για «ατομικιστικό ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό» Ο «ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας» της έχει προσανατολισμό. Δεν είναι γενικός και αόριστος.

 

Περιβάλλον: Eχω λίγο μπερδευτεί.

Αρχιτέκτονας: Δεν έχεις μπερδευτεί εσύ. Το «περιβάλλον» που σε «περιβάλλει»  είναι μπερδεμένο.

Περιβάλλον: Τώρα με μπέρδεψες περισσότερο. Τι εννοείς;.

Αρχιτέκτονας: Τι εννοώ; Έχεις γίνει σαν την Αρχιτεκτονική. Η Αρχιτεκτονική έχει γίνει μια λέξη που κολλάει παντού. Δεν ακούς η «Αρχιτεκτονική του Νόμου», η «Αρχιτεκτονική του νέου project για τη φτώχεια» ……..έχει γίνει της «μόδας» που λένε. Πουλιέται στο παζάρι, τη βρίσκεις σε όλες τις τιμές. Έτσι έγινες και εσύ. Δεν ακούς το «Περιβάλλον του Πρωθυπουργού» το «Περιβάλλον των υποκλοπών» το «Περιβάλλον της/του …. ……..» Κολλάς παντού!!!

Περιβάλλον: Μα εγώ δεν έχω καμιά σχέση με τα παραπάνω.

Αρχιτέκτονας: Και η Αρχιτεκτονική δεν έχει.

Περιβάλλον: Τότε, γιατί γίνεται;

Αρχιτέκτονας: Γιατί η  «Αρχιτεκτονική» είναι λέξη «βαριά»  

Περιβάλλον: Και τι σημαίνει αυτό

Αρχιτέκτονας: Τίποτε. Απλά βοηθάει αυτούς που θέλουν να «αποπροσανατολίσουν»

Περιβάλλον:  Να «αποπροσανατολίσουν» ποιούς;

Αρχιτέκτονας: Τους Αρχιτέκτονες πρώτα-πρώτα. Σήμερα  π.χ πολλοί Αρχιτέκτονες όταν μιλάνε για τον «Ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα» της Αρχιτεκτονικής μιλάνε για τον «ατομικιστικό ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό». Η Αρχιτεκτονική όμως μιλά και για τον «κοινωνικό ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό». Και είναι μεγάλη η διαφορά ανάμεσα στον «ατομικιστικό σχεδιασμό » και τον «κοινωνικό σχεδιασμό». Γιατί ο «ατομικιστικός σχεδιασμός» βασίζεται στις απαιτήσεις του ατόμου, και ας γίνονται σε βάρος άλλων, ενώ ο «κοινωνικός σχεδιασμός» βασίζεται στις κοινωνικές ανάγκες του συνόλου και αυτές ικανοποιεί, γιατί πιστεύει ότι  είναι η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών του συνόλου εκείνη η οποία εξασφαλίζει και την ικανοποίηση των ατομικών αναγκών, και όχι το αντίθετο. Ο «ατομικιστικός σχεδιασμός» για να επικρατήσει δημιουργεί και «επίπλαστες» ανάγκες , κάτι που είναι εύκολο γιατί απευθύνεται σε άτομα, ενώ ο «κοινωνικός σχεδιασμός» βασίζεται στις «πραγματικές» κοινωνικές ανάγκες της κοινωνίας και αυτές ικανοποιεί. Ο «ατομικιστικός ανθρωποκεντρικός σχεδιασμός» απαιτεί σχεδιαστικές ικανότητες μόνο του Αρχιτέκτονα, την «κοινωνική κάλυψη» την παίρνει έτοιμη από τον «εντολέα»,  ενώ ο «κοινωνικός ανθρωποκεντρικός σχεδιασμός» δεν αρκείται μόνο στις σχεδιαστικές ικανότητες του Αρχιτέκτονα, αλλά  απαιτεί πρώτα και πάνω απ’ όλα συνειδητό  ταξικό κοινωνικό προσανατολισμό του Αρχιτέκτονα.

Να σου φέρω ένα παράδειγμα για να καταλάβεις: Αν θυμάσαι πριν από μερικά χρόνια, το 2013 συγκεκριμένα, είχαμε μιλήσει για την Πολεοδομική εξέλιξη της Αθήνας. Τότε μιλήσαμε και για την «μόδα» της μεζονέτας, που στήριξαν οι οπαδοί του  «ατομικιστικού σχεδιασμού», και «άνθιζε» τότε. Να τι σου είχα πει:  «Και τέλος δημιούργησε την ανάγκη της «μεζονέτας» μακριά από το νέφος, μακριά από την πόλη, μακριά από τους ανθρώπους, μακριά από την κοινωνία, μακριά από το δημόσιο σχολείο, μακριά από τα πάρκα και τις παιδικές χαρές, μακριά από την αστική συγκοινωνία, μακριά…. μακριά….» https://angelmois.blogspot.com/2013/04/blog-post.html Είναι οι περιοχές όπου ο «ατομικιστικός σχεδιασμός» δημιούργησε «επίπλαστες ατομικές ανάγκες» εξωφρενικές, και  τα   «αντικοινωνικά ανθρωπιστικά χαρακτηριστικά»  βαφτίστηκαν «κοινωνικά». Αν θυμάσαι τότε υπήρξε η «Θεοποίηση» της προστασίας της «privacy». Η δίμετρη  μάντρα από μπετόν  ανάμεσα στις ιδιοκτησίες ήταν απαραίτητη για την προστασία της «privacy», κι ας έκοβε τον αερισμό και τον ηλιασμό της διπλανής ιδιοκτησίας.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σήμερα με άλλη μορφή. Και αυτό γίνεται γιατί ο «εντολέας» έχει στολίσει με νέα «κοινωνικά κριτήρια» τις «αντικοινωνικές απαιτήσεις» του, τις σέρβιρε στους οκνηρούς στη σκέψη Αρχιτέκτονες, που με περισσή προθυμία τις υπηρετούν. Γι αυτό βλέπουμε σήμερα να διαφημίζονται π.χ. τα «νέα ανακαινισμένα διαμερίσματα» με τίτλους «φανταχτερούς» «Πως ένα διαμέρισμα 35,00τ.μ έγινε χώρος λειτουργικός» όπου «για να κοιμηθείς πρέπει να κλίσεις το τραπέζι για να ανοίξεις το κρεβάτι, για να φας πρέπει να κλίσεις το κρεβάτι και να ανοίξεις το τραπέζι……..» Είναι οι νέες κατοικίες όπου η «κατοικία δεν εξυπηρετεί τον άνθρωπο, αλλά ο άνθρωπος εξυπηρετεί την κατοικία». Τα «υπόσκαφα» κτίρια έγιναν η νέα «μόδα» λες και ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει σαν «ποντίκι» κάτω από τη γη. Και δεν συνεχίζω γιατί κουράστηκα.

Περιβάλλον: Δεν χρειάζεται . Κατάλαβα. Τα κατασκευαστικά συμφέροντα, οι «επενδυτές» που λέμε σήμερα, «αποπροσανατολίζουν» και πάλι. Και οι Αρχιτέκτονες που στήριξαν τα προηγούμενα χρόνια, τα αντικοινωνικά κριτήρια της «μεζονέτας» και όχι μόνο, είναι οι  «ντελάληδες», που στηρίζουν τα νέα «αντικοινωνικά συνθήματα» των εντολέων τους, με σκοπό να εγκλωβίσουν και νέους Αρχιτέκτονες  πρόθυμους εξυπηρετητές των συμφερόντων τους.

Αρχιτέκτονας:  Καλά κατάλαβες. 

 

  

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

Για την επίθεση στην ΥΔΟΜ Παλλήνης – Τα σοφά λόγια του αείμνηστου συναδέλφου Γιώργου Π. (υπαλλήλου Πολεοδομίας)

 

Περιβάλλον: Τα έμαθες για την επίθεση στην ΥΔΟΜ Παλλήνης;

Αρχιτέκτονας: Το έμαθα και είναι πολύ λυπηρό το γεγονός. Τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με διάλογο και επιχειρήματα. Στο διάλογο όμως αυτό πρέπει και οι δύο να έχουν διάθεση συνεννόησης για να λυθεί το πρόβλημα. Και είναι αυτή ακριβώς  η «διάθεση» που λείπει πολλές φορές είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά. Ξέρεις είχα έναν φίλο υπάλληλο της Πολεοδομίας, και λέω είχα γιατί δεν είναι πια στη ζωή, έφυγε νωρίς, με υψηλή θέση, τον οποίο κάποτε τον ρώτησα. γιατί  στον πολίτη εξηγείς τόσο αναλυτικά και απαντάς με τόση απλότητα στο πρόβλημά του, και σε μας τους Μηχανικούς μας λες «μελέτησε τον τάδε Νόμο και δες με προσοχή την  παράγραφο τάδε του άρθρου τάδε, και θα δεις τι πρέπει να κάνεις». Και η απάντησή του ήταν «γιατί εσύ σαν Μηχανικός δεν μπορείς να έχεις άγνοια του Νόμου. Αν δεν γνωρίζεις πρέπει να μελετήσεις. Ο πολίτης είναι λογικό να μη γνωρίζει τον Νόμο και γι αυτό εγώ που έχω την ευθύνη της εφαρμογής του, πρέπει να του τον εξηγήσω με λόγια απλά, να τον καταλάβει, για να επιλυθεί το πρόβλημά του χωρίς εντάσεις και θυμούς.». Αλλά έλεγε και κάτι άλλο πολύ σημαντικό. Έλεγε : «οι Νόμοι δεν είναι συνταγές μαγειρικής να σου δίνουνε απαντήσεις με μορφή συνταγής, τόσα γραμμάρια από αυτό, τόσα από εκείνο, τόσα από το άλλο και λύθηκε το πρόβλημά σου, είναι νόμοι, και για αυτό χρειάζονται μελέτη και όχι επιπόλαιο διάβασμα». Πάντα δε όταν ήταν Προϊστάμενος του τμήματος Αυθαιρέτων και επικίνδυνων, πρώτα ερευνούσε αν έχει γίνει κάποιο λάθος από την Υπηρεσία, γιατί  έλεγε, «δεν είμαστε αλάνθαστοι, αν έχουμε κάνει λάθος πρέπει να το διορθώσουμε, και να ζητήσουμε συγνώμη από τον θιγόμενο πολίτη ή Μηχανικό, εάν δεν έχουμε κάνει λάθος πρέπει να εξηγήσουμε στον πολίτη ή τον Μηχανικό γιατί πήραμε τη συγκεκριμένη απόφαση».

Ήταν ένας άνθρωπος που γνώριζε την πραγματική κατάσταση της κοινωνίας. Γνώριζε τα προβλήματα στην πραγματική τους διάσταση. Και με βοήθησε πολύ η εμπειρία που είχε, και ήταν μάθημα, όχι μόνο για μένα, αλλά για πολλούς τότε συναδέλφους, ο τρόπος με τον οποίο έλυνε τα προβλήματα.

Όταν κάποτε σε συζήτηση μπήκε η απαίτηση να γίνει  «κωδικοποίηση» της Πολεοδομικής Νομοθεσίας, για να διευκολύνονται οι Μηχανικοί στην άσκηση του επαγγέλματός τους, χαμογέλασε και είπε: η «κωδικοποίηση δεν είναι συνταγοποίηση, αν δεν έχουμε μελετήσει τους νόμους και δεν έχουμε κατανοήσει το περιεχόμενό τους, μη περιμένετε βοήθεια από την κωδικοποίηση. Κωδικοποίηση δεν σημαίνει έτοιμες απαντήσεις σε κάθε ερώτημα που σας απασχολεί. και δεν θα σας βοηθήσει να λύσετε το πρόβλημα σας αν δεν έχετε την ικανότητα να καταλαβαίνετε τι λένε οι Νόμοι. Η κωδικοποίηση θα βοηθήσει αυτούς που έχουν μελετήσει τους Νόμους, γιατί θα τους διευκολύνει στην ενημέρωση. Αλλά δεν θα βοηθήσει αυτόν που δεν ξέρει την τεχνική της μελέτης των Νόμων»        

 

Πριν από λίγες μέρες μου τηλεφώνησε συνάδελφος που είχε καταθέσει τοπογραφικό διάγραμμα για κατεδάφιση ισόγειας οικοδομής, και ο ελέγχων τοπογράφος της ΥΔΟΜ του ζήτησε «βεβαίωση υψομέτρου από τον αρμόδιο Δήμο». Και ήθελε την άποψή μου αν χρειάζεται ή όχι. Του απάντησα λοιπόν ότι η Βεβαίωση υψομέτρου, στα εντός σχεδίου πιστοποιεί ότι έχουν διαμορφωθεί οι στάθμες των πεζοδρομίων, για να ελέγχεται το ύψος του προς έγκριση κτιρίου. Δεν απαιτείται στις άδειες κατεδάφισης γιατί κατεδαφίζεται «υφιστάμενο κτίριο» . Γι αυτό και στο άρθρο 39 του Νόμου 4495/2017 στην παρ. 1 ε λέει: «ε) Βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου για την οριστική στάθμη του κρασπέδου (βεβαίωση υψομέτρου), όπου απαιτείται».  Ο Νόμος λέει «όπου απαιτείται» και αυτό σημαίνει ότι «απαιτείται» όταν  πρέπει να ελεγχθεί το νέο ύψος που θα πραγματοποιηθεί, και στην περίπτωση της κατεδάφισης κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Η απάντηση του Τοπογράφου της ΥΔΟΜ ήταν «αν θέλεις να προχωρήσω θα μου φέρεις βεβαίωση υψομέτρου εγώ αυτό ξέρω, έτσι κάνουμε εδώ. Αν καθόμαστε να ψάχνουμε πότε απαιτείται και πότε όχι χαθήκαμε». Και ο συνάδελφος υπέκυψε και  έκανε αίτηση για «βεβαίωση υψομέτρου στο Δήμο» ο οποίος χρειάζεται 15 ημέρες για να την εκδώσει.  Και στις περισσότερες ΥΔΟΜ σήμερα ζητάνε βεβαίωση υψομέτρου για όλες τις οικοδομικές άδειες . Και πίστεψέ με είναι λιγότερο χρονοβόρο και  ψυχοφθόρο να πάρεις «βεβαίωση υψομέτρου» παρά να μπεις στη διαδικασία να αποδείξεις ότι «δεν απαιτείται». Αυτή όμως δεν είναι «καλή λειτουργία της Υπηρεσίας», είναι «κακή λειτουργία». Και δεν φταίει η «χαώδης και μη κωδικοποιημένη νομοθεσία».

Υπάρχει έλλειψη εκτίμησης της πραγματικής κατάστασης από τις ΥΔΟΜ και αυτό δεν βοηθάει ούτε τις ίδιες, ούτε τους Μηχανικούς, ούτε τον θιγόμενο πολίτη. Και όσο καθυστερεί η εκτίμηση της πραγματικής κατάστασης, τόσο τα προβλήματα θα αυξάνονται και θα πολλαπλασιάζονται. Τα προβλήματα λύνονται με διάλογο και επιχειρήματα. Και δικαίωμα σ’ αυτό το διάλογο έχουν και οι ΥΔΟΜ και οι Επαγγελματίες Μηχανικοί και οι θιγόμενοι πολίτες, αλλά οι ΥΔΟΜ πρέπει σ’ αυτό τον διάλογο να προσέλθουν χωρίς την έπαρση της εξουσίας.

 

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

Μηχανικοί των Υπηρεσιών Δόμησης | e- adeies | Ελεύθεροι Επαγγελματίες Μηχανικοί


Περιβάλλον: Καλημέρα

Αρχιτέκτονας: Καλημέρα. Που χάθηκες εσύ;

Περιβάλλον: Παρακολουθούσα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Μηχανικοί με τις Υπηρεσίες Δόμησης όταν θέλουν να εκδώσουν μια οικοδομική άδεια.

Αρχιτέκτονας: Και τι διαπίστωσες;

Περιβάλλον: Είναι πολλά τα προβλήματα.

Αρχιτέκτονας: Δεν μου λες κάτι νέο. Κοίταξε στις Υπηρεσίες Δόμησης υπάρχουν διαβασμένοι υπάλληλοι Μηχανικοί και αδιάβαστοι, όπως και ανάμεσα στους Ελεύθερους επαγγελματίες Μηχανικούς υπάρχουν Μηχανικοί διαβασμένοι και αδιάβαστοι. Το θέμα είναι ότι οι πρώτοι ελέγχουν ενώ οι δεύτεροι είναι οι ελεγχόμενοι. Και όπως καταλαβαίνεις   όταν ο ελέγχων  είναι αδιάβαστος, καταφεύγει στην από δημιουργίας του Ελληνικού Κράτους απειλή που λέει ότι «ή το κάνεις όπως το λέω ή δεν το υπογράφω». Αν και  ο ελεγχόμενος ανήκει στην παραπάνω κατηγορία, του αδιάβαστου δηλαδή,  γκρινιάζει βέβαια, αλλά υποκύπτει, γιατί η άγνοιά του δεν του επιτρέπει να φέρει αντιρρήσεις στις απαιτήσεις του υπαλλήλου. Το πρόβλημα παρουσιάζεται όταν ο ιδιώτης Μηχανικός είναι διαβασμένος. Και εδώ παρουσιάζεται σήμερα με το e-adeies το  παράδοξο: ο διαβασμένος Μηχανικός  απαντάει αιτιολογημένα –προφορικά βέβαια γιατί το σύστημα δεν έχει προβλέψει να έχει τη δυνατότητα να απαντήσει γραπτά-  στο γιατί αρνείται να προβεί είτε σε διορθώσεις ή να καλύψει τις παραλήψεις που έχει εντοπίσει ο ελέγχων,  ο ελέγχων συστηματικά να αποφεύγει  «αιτιολογήσει» τις απαιτήσεις  του. Και να σου εξηγήσω γιατί το λέω:

Στο «Εγχειρίδιο χρήσης συστήματος ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών» του ΤΕΕ στη σελίδα 17  με αρ. 3.2.6  «Έλεγχοι/Επιμέρους περιπτώσεις/Εγκρίσεις Φορέων» αναφέρει : « Ανάλογα με τον επιλεγμένο τύπο αίτησης/πράξης εμφανίζονται στους «υποχρεωτικούς ελέγχους/Επιμέρους περιπτώσεις» οι απαιτούμενες , σύμφωνα με τη νομοθεσία, μελέτες, έγγραφα αι λοιπά στοιχεία. Στην αριστερή στήλη των «Υποχρεωτικών ελέγχων» περιλαμβάνονται οι υποχρεωτικές μελέτες και τα έγγραφα. Στη μεσαία στήλη των «Επιμέρους περιπτώσεων» περιλαμβάνονται οι ειδικές περιπτώσεις ελέγχων, στοιχείων, εγκρίσεων και εγγράφων που τυχόν απαιτούνται για τη συγκεκριμένη περίπτωση και επιλέγονται από τον διαχειριστή (τον ιδιώτη Μηχανικό εννοεί) κατ’ αποκλειστική του ευθύνη. Βάση της στήλης «Υποχρεωτικοί έλεγχοι» και των επιλογών στη στήλη «Επιμέρους Περιπτώσεις» προκύπτουν τα απαιτούμενα έγγραφα που αντιστοιχούν στη συγκεκριμένη αίτηση. Εάν έγγραφα εμφανίζονται ως υποχρεωτικά χωρίς να απαιτούνται για τη συγκεκριμένη περίπτωση , ο διαχειριστής   ανεβάζει στη θέση τους  αιτιολογική έκθεση περί της μη απαίτησης τους»

Και το παραπάνω κείμενο οι ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΙ Μηχανικοί των Υπηρεσιών Δόμησης δεν μπήκαν στον κόπο να το διαβάσουν. Αλλά δεν μπήκαν στον κόπο να το διαβάσουν και οι του ΤΕΕ που έχουν την υποχρέωση να δίνουν εμπεριστατωμένες απαντήσεις στα προβλήματα που προκύπτουν.

Να τι συμβαίνει με κάποιους Αδιάβαστους Μηχανικούς των ΥΔΟΜ. Από την παραπάνω οδηγία προκύπτει ότι ο ιδιώτης Μηχανικός είναι ο μόνος ο οποίος μπορεί να επιλέξει  να καταργήσει μια απαίτηση του υποχρεωτικού ελέγχου και  να προσθέσει ή να καταργήσει μια απαίτηση των «επιμέρους περιπτώσεων» Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να «ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΣΕΙ» την κατάργηση.

Σε κάποιους Μηχανικούς των ΥΔΟΜ όμως αυτό δεν αρέσει, γιατί τους μειώνει την εξουσία που τους δίνει ο έλεγχος, και καταφεύγουν στο να απαιτούν ο ιδιώτης Μηχανικός να επιλέξει από τον πίνακα των «επιμέρους περιπτώσεων»  επιπλέον μελέτες ή εγκρίσεις . Και το ζητούν χωρίς «αιτιολογία». Και όταν ο ιδιώτης Μηχανικός τους ζητάει να «αιτιολογήσουν» το ζητούμενο η απάντηση είναι  «κάντο όπως το λέω, γιατί αλλιώς δεν προχωρώ».

Η τακτική είναι: πρώτα στο λέει προφορικά, όταν επιμείνεις να στο γράψει, σου γράφει «να τσεκαριστούν οι παρακάτω επιλογές από τις επιμέρους περιπτώσεις¨» όταν  ζητάς να «αιτιολογήσει» την «απαίτηση» του, σου απαντάει «αν δεν το κάνεις δεν θα προχωρήσω τον έλεγχο». Κα αν συνεχίσεις να θέλεις να βρεις το δίκιο σου, γιατί ξέρεις ότι οι μελέτες αυτές που ζητάει  από τις «επιμέρους περιπτώσεις» δεν απαιτούνται, και το ξέρεις με στοιχεία, τα οποία έχεις εκθέσει και στον υπάλληλο, αλλά από αδιάβαστο τι περιμένεις, και τηλεφωνείς στο ΤΕΕ στο 2103291235 και εκθέτεις το πρόβλημα σου απαντούν: «αφού σας το ζήτησε προφορικά γιατί δεν το κάνετε να τελειώνετε; και στο ερώτημα αν είναι υποχρεωμένος ο υπάλληλος της ΥΔΟΜ να «αιτιολογήσει την απαίτησή»  του  δεν σου απαντούν, και στο τέλος σου λένε «η επιλογή είναι δικιά σας, ενεργήστε όπως νομίζετε».

Αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα. Γιατί είναι πολύ σοβαρό. Ο Μηχανικός των ΥΔΟΜ πρέπει να «αιτιολογεί» τις απαιτήσεις του. Και είναι αρκετοί οι διαβασμένοι Μηχανικοί των ΥΔΟΜ που το κάνουν. Πρέπει να υποχρεωθούν να το κάνουν και οι αδιάβαστοι.  


Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022

Για την Κυβερνητική επιλογή να γίνει ο σταθμός του Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων

 

Περιβάλλον: Το έμαθες; Ο σταθμός του Μετρό στα Εξάρχεια θα γίνει στην πλατεία Εξαρχείων.

Αρχιτέκτονας: Το διάβασα.

Περιβάλλον: Οι κάτοικοι αντιδρούν, αλλά η Κυβέρνηση επιμένει.

Αρχιτέκτονας: Και αυτό το διάβασα.

Περιβάλλον: Όλα τα διάβασες, αλλά δεν σε βλέπω να έχεις διάθεση για συζήτηση.

Αρχιτέκτονας: Πάντα έχω διάθεση, αλλά για τα Εξάρχεια έχουμε μιλήσει πολλές φορές και ξέρεις τις απόψεις μου. Η Κυβερνητική επιλογή να γίνει ο σταθμός του Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων, όσο κι αν θέλουν να την στολίσουν με τεχνικές επιλογές ή με συγκοινωνιακές εξυπηρετήσεις πολιτών, καταλαβαίνουν και οι ίδιοι ότι δεν πείθουν,  Και ξέρουν ότι δεν μπορούν να πείσουν. Γιατί στα Εξάρχεια συγκρούεται ο γνήσιος κοινωνικός ανθρωπισμός με τον αστικό ανθρωπισμό στην πιο συντηρητική μορφή του. Συγκρούεται η ελευθερία με την δουλική υποταγή, η αλληλεγγύη με την φιλανθρωπία, η συλλογικότητα με τον ατομικισμό, το κοινό καλό με το  ατομικό……. Και όλοι ξέρουμε ότι τον γνήσιο κοινωνικό ανθρωπισμό ο αστικός ανθρωπισμός δεν μπορεί να τον αντιμετωπίσει παρά μόνο με την συκοφαντία, την καταστολή και την κατεδάφιση των «τοπόσημων» του χώρου.

Ένα τέτοιο «τοπόσημο» είναι και η πλατεία Εξαρχείων. Για τον λόγο αυτό επιλέχθηκε να γίνει ο σταθμός στην πλατεία Εξαρχείων. Αυτή είναι η άποψή μου.

12/05/2019

Το «άβατο των Εξαρχείων» και η κυρίαρχη τάξη

28/09/2019

Στα Εξάρχεια δεν είναι η «κατοίκηση σε κρίση» είναι η «ξεκατοίκηση σε έξαρση»

07/12/2019

Ο Δελμούζος- το κτίριο της οδού «Μπουμπουλίνας 18» - τα Εξάρχεια

20/12/2019

Άλλο σκοπό είχε η «καταστολή» στα Εξάρχεια άλλο στο Κουκάκι

08/07/2020

Ο «Μεγάλος Περίπατος» και τα Εξάρχεια

 

Κυριακή 3 Ιουλίου 2022

Υπηρεσίες Δόμησης (Υ.ΔΟΜ) και το άρθρο 156 του Νέου Νόμου

 

Περιβάλλον: Το διάβασες; Οι οικοδομικές άδειες με το νέο Νομοσχέδιο θα εκδίδονται «αυτόματα» με «ευθύνη» Μηχανικού. Και στο άρθρο 156 λέει: «. Η αρµόδια Υ.ΔΟΜ. διενεργεί υποχρεωτικά δειγµατοληπτικό έλεγχο της νοµιµότητας των υποβαλλόµενων µελετών και στοιχείων, σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) τουλάχιστον των οικοδοµικών αδειών που χορηγούνται µε την ανωτέρω διαδικασία. Ο υποχρεωτικός δειγµατοληπτικός έλεγχος διενεργείται ανά εξάµηνο για τις άδειες του παρελθόντος εξαµήνου.»Σελίδα 106 του pdf  .Στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή μίλησαν  ο Πρόεδρος του ΤΕΕ και ο Πρόεδρος της ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ. Να σου πω τι είπαν;.

Αρχιτέκτονας : Δεν χρειάζεται, τις διάβασα. Ο πρώτος μας είπε ότι είναι «αναγκαίο» για να «ενισχυθεί η ανάπτυξη της Χώρας» και ο δεύτερος μας είπε ότι «θα οδηγηθούμε σε μια νέα γενιά αυθαιρέτων»

Περιβάλλον: Μα έχω κάποιες απορίες γι' αυτά που είπαν στις παρεμβάσεις τους, και θέλω την άποψή σου.

Αρχιτέκτονας : Να πας στο ΤΕΕ και στην ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ να δεις τους Προέδρους και να ζητήσεις να σου λύσουν τις απορίες σου.

Περιβάλλον: Μα εδώ και 10 χρόνια εσύ μου λύνεις τις απορίες. Γιατί τώρα αρνείσαι;

Αρχιτέκτονας : Δεν αρνούμαι. Κοίταξε από τον Πρόεδρο του ΤΕΕ δεν περίμενα κάτι διαφορετικό, «πάροχος ηλεκτρονικών υπηρεσιών στο ΥΠΕΝ» είναι το ΤΕΕ, και στηρίζει κάθε ενέργεια του ΥΠΕΝ που φέρνει χρήματα στο ταμείο του. Μου έκανε όμως εντύπωση η θέση του Προέδρου της  ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ. Και να σου εξηγήσω γιατί. Εδώ και δέκα χρόνια οι Υ.ΔΟΜ χάνουν αρμοδιότητες, κάθε φορά που το ΥΠΕΝ νομοθετεί. Με τον Νόμο όμως που ψηφίστηκε προχθές στη Βουλή, όχι μόνο καταργεί όσες απέμειναν στις Υ.ΔΟΜ, αλλά τις γελοιοποιεί, τις ξεφτιλίζει ξεδιάντροπα, με την «γελοία και εξευτελιστική μοναδική αρμοδιότητα» που  παραχωρεί με το άρθρο 156. Και αυτό δεν το έθιξε  καθόλου ο Πρόεδρος της ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ. Και αναρωτιέμαι γιατί; Δεν θέλω όμως να συνεχίσω. Απλώς αν πας από κει να ρωτήσεις.

 

Παρασκευή 22 Απριλίου 2022

Η κριτική στον ΝΟΚ/2012 για τα δέκα χρόνια από την ισχύ του, για να είναι έντιμη, πρέπει να αποφύγει τις «υποκριτικές πρακτικές» που επινοήθηκαν κατά την διάρκεια της «αυθαίρετης δόμησης» της 25ετίας 1985-2010

 

Περιβάλλον: Πέρασαν δέκα χρόνια από την ισχύ του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, του ΝΟΚ όπως επικράτησε να λέγεται.

Αρχιτέκτονας: Και τι θέλεις να κάνουμε, να το γιορτάσουμε;

Περιβάλλον: Να συζητήσουμε ήθελα την ποιότητά του μετά από δέκα χρόνια εφαρμογής.

Αρχιτέκτονας: Την ποιότητά του την έχουμε συζητήσει και πριν ψηφιστεί , όταν οι Σηφουνάκης και Παπακωνσταντίνου πανηγύριζαν για τον ΝΟΚ που συνέταξαν, και μετά όταν παρουσιάστηκε το πρόβλημα με τα «ψηλά» κτίρια στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη, και ο Σταθάκης είπε το περιβόητο «θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της οπτικής επαφής». Το περιεχόμενό του είναι γνωστό από το 2012.  Αλλοίμονο αν ένας Αρχιτέκτονας δεν βλέπει τον σκοπό που εξυπηρετεί ένας Νόμος, και περιμένει την εφαρμογή του για να το δει.

Περιβάλλον: Ναι αλλά τώρα τελευταία, κάποιοι Αρχιτέκτονες με παρεμβάσεις τους, λένε, ότι το 2012 που ψηφίστηκε ο ΝΟΚ ήταν  εποχή της κρίσης και τα νέα κτίρια που κατασκευάζονταν ήταν λιγοστά και δεν ήταν «εμφανές το αποτύπωμά του» στο περιβάλλον. Έχουν αρχίσει όμως  εδώ και λίγο καιρό να εμφανίζονται νέα κτίρια, που ανεγείρονται σύμφωνα με τις διατάξεις του,  το «αποτύπωμά» του γίνεται πια «εμφανές», και αρχίζουν να φαίνονται τα προβλήματά του. Και δείχνουν και «πρόθυμοι» να τα «συζητήσουν».

Αρχιτέκτονας    Όσοι το λένε αυτό, ή δεν διάβασαν τον ΝΟΚ το 2012, όπως ο Χρυσοχοΐδης  δεν είχε διαβάσει το μνημόνιο, ή είναι υποκριτές γιατί ενώ τον διάβασαν και ήξεραν, μείνανε 10χρόνια σιωπηλοί γιατί νομίζανε ότι η αύξηση του Συντελεστή δόμησης που έδινε ο Νόμος θα έφερνε χρήματα στο επαγγελματικό  τους γραφείο. Και επειδή σήμερα δεν θέλουν να φανεί ούτε το πρώτο ούτε το δεύτερο, γιατί τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται «εμφανή» στο λαό, καταφεύγουν σε διατυπώσεις τέτοιου είδους. Ένας Αρχιτέκτονας, δεν μπορεί να μην γνωρίζει, η επιστήμη του τον υποχρεώνει να γνωρίζει, πριν δει το «αποτύπωμα επί της γης», πριν γίνει δηλαδή «αποτύπωμα εμφανές», τις επιπτώσεις ενός Νόμου που «καθορίζει τις διατάξεις» με τις οποίες το «αποτύπωμα» θα πραγματοποιηθεί.   

Ξέρεις τι μου θυμίζει αυτό; Μου θυμίζει την «προσωρινή σύνδεση των οικοδομών με τα δίκτυα», που καθιερώθηκε μετά την ισχύ του ΓΟΚ85, και παραγκωνίστηκε η «οριστική σύνδεση» που προέβλεπε «αυτοψία» από την Πολεοδομία. Η «προσωρινή σύνδεση» διευκόλυνε την  «αυθαίρετη δόμηση», ενώ η «οριστική σύνδεση» την παρεμπόδιζε. Και τότε κάποιοι Αρχιτέκτονες ισχυριζόντουσαν ότι η «προσωρινή σύνδεση» θα διευκόλυνε την «ταχύτερη διεκπεραίωση» της σύνδεσης των οικοδομών με τα δίκτυα και όχι την «αυθαίρετη δόμηση». Μη ξεχνάμε ότι η εμπλοκή των Αρχιτεκτόνων στην «αυθαίρετη δόμηση» της τελευταίας 25ετίας (1985-2010) ήταν  κάτι παραπάνω από «ενεργή». Οι υποκριτικές «Υπεύθυνες Δηλώσεις του Ν1599/86» που υπέγραφαν ότι η «οικοδομή έχει κτιστεί σύμφωνα με τις Πολεοδομικές διατάξεις και τους όρους Δόμησης που  ισχύουν στην περιοχή» δεν ανταποκρίνονταν  στην πραγματικότητα, ανταποκρίνονταν στην «απαίτηση» που προέβλεπε η «προσωρινή σύνδεση με τα δίκτυα». Γι' αυτό και πολέμησαν τότε την «οριστική σύνδεση». Δηλώνανε πρόθυμοι να συζητήσουν  τρόπους καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης, αλλά στην επαναφορά της «οριστικής σύνδεσης» ήταν κάθετα αντίθετοι. Η «αυθαίρετη δόμηση» έφερνε χρήμα στις τσέπες τους. Τα «σχέδια εφαρμογής» πληρώνονταν αδρά.  Και όταν το «αποτύπωμα» της αυθαίρετης δόμησης έγινε όχι μόνο «εμφανές», αλλά «κραυγαλέα εμφανές», κατέφυγαν στον «υποκριτικό ισχυρισμό»  ότι αυτό δεν οφείλονταν στην καθιέρωση της «προσωρινής σύνδεσης» αλλά στις  «κακές Πολεοδομίες», ξεχνώντας ότι η «προσωρινή σύνδεση» δεν ήταν επιλογή των Πολεοδομιών.

  Κάτι ανάλογο προσπαθούν να κάνουν και σήμερα, που το «αποτύπωμα του ΝΟΚ αρχίζει και γίνεται έντονα εμφανές».  Για να μην τους ρωτήσει ο λαός, που θα πληρώσει βαριά τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του ΝΟΚ,  «καλά εμείς δεν το βλέπαμε γιατί δεν είχαμε τις γνώσεις να το δούμε, εσείς που είχατε τις γνώσεις να το δείτε από το 2012 γιατί δεν το είδατε;»  πάλι καταφεύγουν στην υποκρισία.  Αλλά αυτή τη φορά η «υποκρισία» πάει «αντάμα» με τον «αυτοξευτελισμό», γιατί η «ευθύνη Μηχανικού» που «θεσμοθετήθηκε» με την ισχύ του ΝΟΚ του 2012, επαναφέροντας νόμο της «χούντας», έκλεισε τον πλούσιο «κατάλογο των ενόχων» που κάλυπτε την «υποκρισία» τους  τα προηγούμενα χρόνια.

 

 

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

Το «e-adeies» υπάρχει για να «αυτοθαυμάζονται» ΥΠΕΝ και ΤΕΕ, και να «συκοφαντούνται» με μεγάλη ευκολία οι Υπηρεσίες Δόμησης.

Περιβάλλον : Το έμαθες; Σε αποχή-απεργία από τις εργασίες του συστήματος «e-adeies» προχωρούν οι Μηχανικοί των Υπηρεσιών Δόμησης.

Αρχιτέκτονας:  Δίκιο έχουν. Το «e-adeies» υπάρχει για να «αυτοθαυμάζονται» ΥΠΕΝ και  ΤΕΕ.

Περιβάλλον : Τι θες να πεις;

Αρχιτέκτονας:  Θέλω να πω ότι υπάρχει η πλατφόρμα  «e-adeies» του ΤΕΕ όπου καταθέτουν ηλεκτρονικά οι Μηχανικοί τις απαιτούμενες μελέτες και έγγραφα  για την έκδοση  οικοδομικής άδειας. οι οποίες όμως για να εκδοθούν πρέπει να ελεγχθούν από τις Υπηρεσίες Δόμησης, στις οποίες δεν υπάρχει ούτε το απαραίτητο προσωπικό ούτε ο απαραίτητος τεχνολογικός εξοπλισμός. Για το ρόλο του «ταχυδρόμου» «αυτοθαυμάζονται» ΥΠΕΝ και ΤΕΕ. Διαβιβάζουν τις απαιτούμενες μελέτες και τα απαραίτητα έγγραφα στις αντίστοιχες Υπηρεσίες Δόμησης.

Περιβάλλον : Είναι λένε γιατί οι Δήμοι δεν έχουν ακόμη δημιουργήσει τις Υπηρεσίες Δόμησης όπως είχαν υποχρέωση.

Αρχιτέκτονας: Αναρωτήθηκε κανείς γιατί; Το ΥΠΕΝ και το ΤΕΕ δεν γεννήθηκαν χθες. Έχουν ιστορία. Το ΥΠΕΝ και το ΤΕΕ ξέρουν ότι οι οικοδομικές άδειες δεν μπορεί να «υπάγονται σε μελλοντικό έλεγχο». Πρέπει να ελέγχονται και να εκδίδονται σύμφωνα με το Νόμο, και να πραγματοποιούνται σύμφωνα με αυτόν. Ο μεταγενέστερος έλεγχος των οικοδομικών αδειών, που ανακάλυψε και νομοθέτησε η χούντα, με τη περιβόητη σφραγίδα  «η άδεια  υπόκειται σε μελλοντικό έλεγχο» ξέρουν τι τεράστια προβλήματα αυθαίρετης δόμησης δημιούργησε. Ήταν οι περιβόητες άδειες «Με ευθύνη Μηχανικού». Όπως επίσης ξέρουν ότι η τακτική που ακολούθησε το ΥΠΕΝ – ΥΠΕΧΩΔΕ τότε- η Πολεοδομία να διενεργεί αυτοψίες μόνο σε οικοδομές που οι άδειές τους έληγαν σε δύο αριθμούς που όριζε το ΥΠΕΧΩΔΕ, και όχι στις άλλες, δηλαδή να ελέγχει τις άδειες που έληγαν σε 3 και σε 7 αλλά να μη μπορεί  να ελέγξει τις άδειες που έληγαν  σε 0,1,2,4,5,6,8,9 ξέρουμε τι τεράστια προβλήματα δημιούργησε. Εικοσιπέντε  χρόνια αυθαίρετης δόμησης Είναι γνωστό το «νομοθετήσατε να τρώμε ξύλο» των εργαζόμενων τότε στις Πολεοδομίες. Και αυτά τα προβλήματα τα δημιούργησαν το ΥΠΕΝ που νομοθετούσε και το  ΤΕΕ που στήριζε με προσποιητές δήθεν διαφωνίες. Το ότι τα δύο νούμερα ελέγχου των οικοδομών έγιναν σήμερα το 30%  με ηλεκτρονική κλήρωση δεν αλλάζει τα πράγματα. Το 70% παραμένει ανεξέλεγκτο.  Οι εργαζόμενοι στις Πολεοδομίες διαμαρτυρόντουσαν στέλνανε υπομνήματα, αλλά ΥΠΕΝ και ΤΕΕ τα περιφρόνησαν, τα πέταξαν σε ένα βαθύ συρτάρι, και ξεκίνησαν έναν πόλεμο κατασυκοφάντησης των Πολεοδομιών της χώρας και των εργαζόμενων σε αυτές, με αποκορύφωμα τον χαρακτηρισμό τους σαν "καρκίνωμα"  από το Υφυπουργό Σηφουνάκη.

ΥΠΕΝ και ΤΕΕ γνώριζαν και γνωρίζουν ότι οι Υπηρεσίες Δόμησης απαιτούν πολυάριθμο προσωπικό, τεχνολογικό εξοπλισμό,  και οι Δήμοι της χώρας θα ήταν πολύ δύσκολο μέχρι αδύνατο να τις οργανώσουν, γι αυτό και συνεχίζουν να δίνουν συνεχείς παρατάσεις  δέκα χρόνια τώρα  Γιατί σκοπός τους δεν είναι να «λειτουργήσουν» ικανοποιητικά οι Υπηρεσίες Δόμησης, ούτε να «μη λειτουργήσουν», σκοπός τους είναι  να «κακολειτουργούν» για να μπορούν να ρίχνουν τις δικές τους ευθύνες στις Υπηρεσίες Δόμησης. Είναι η τακτική που πέτυχε με τις Πολεοδομίες.    

  

Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

Τι κρύβεται κάτω από τη νέα «Αρχιτεκτονική τάση» που μιλάει για «έξυπνες πόλεις»- «έξυπνα σπίτια» - κτίρια με «οικοσυναισθηματική νοημοσύνη»

Περιβάλλον: Καλή χρονιά.

Αρχιτέκτονας: Και σε σένα.

Περιβάλλον: Διάβασα αυτές τις μέρες αρκετά άρθρα που λένε ότι η «Αθήνα αλλάζει». Κτίζονται ή πρόκειται να κτιστούν νέα κτίρια,  «πράσινα», λένε, που θα αλλάξουν την «αισθητική» της πόλης. Η «Αρχιτεκτονική», λένε, θα «μεταμορφώσει» την Πόλη. Κάποιοι μάλιστα μιλούν για «Αρχιτεκτονική Αναγέννηση»

Αρχιτέκτονας: Την Πόλη την «μεταμορφώνουν» οι άνθρωποι, δεν την «μεταμορφώνουν» τα κτίρια.  Την «αισθητική» της Πόλης προς το καλύτερο ή το χειρότερο  την αλλάζει η καλυτέρευση ή χειροτέρευση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων, δεν την αλλάζει η «αισθητική» κάποιων κτιρίων. Και όταν μιλάμε για ποιότητα ζωής μιλάμε για κοινωνική- οικονομική- πολιτιστική ποιότητα. Μη ξεχνάς ότι η Πόλη είναι ταξική. Κυρίαρχη και κυριαρχημένες τάξεις ζουν στην ίδια Πόλη αλλά σε διαφορετικές περιοχές  ταξικά καθορισμένες. Και στην ταξική Πόλη οι «μεταμορφώσεις» όποτε και όταν πραγματοποιούνται, πραγματοποιούνται γιατί εξυπηρετούν συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης. η οποία πάντα τις συνδέει με δήθεν προβλήματα των κυριαρχημένων τάξεων, για να τις αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά προβλήματά τους και να τις προσανατολίσει σε επιλογές υποστηρικτικές στις επιδιώξεις της. Γι' αυτό και δίνει μεγάλη προσοχή στην πολιτική του αποπροσανατολισμού.

Περιβάλλον: Γι' αυτό γράφονται όλα αυτά; Σήμερα μάλιστα διάβασα και για κτίρια με «οικοσυναισθηματική νοημοοσύνη»[1] .Τι σημαίνει αυτό;

Αρχιτέκτονας: Τίποτε. Μην εντυπωσιάζεσαι όμως γιατί θα ακούσεις και άλλα πολλά ακόμη. Είμαστε ακόμη στην αρχή. Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Δεν διάβασες για «έξυπνα σπίτια» και «έξυπνες πόλεις»; Μη νομίζεις ότι αυτά λέγονται έτσι, για να περάσει η ώρα. Έχουν στόχο.

Περιβάλλον: Ποιος είναι αυτός; Θα μου τον πεις;

Αρχιτέκτονας: Δεν σε παραξενεύει το γεγονός ότι «άψυχα αντικείμενα» στολίζονται με ανθρώπινα χαρακτηριστικά;. Ένα κτίριο δεν μπορεί να έχει «οικοσυναισθηματική νοημοσύνη» ούτε ένα σπίτι  ή μια πόλη να είναι «έξυπνα». .

Βλέπουμε λοιπόν ότι θέλουν να μας οδηγήσουν  σε μια κοινωνία όπου κυρίαρχος πια δεν θα είναι ο Άνθρωπος ,  αλλά το «έξυπνο σπίτι» η «έξυπνη Πόλη» το κτίριο με «οικοσυναισθηματική νοημοσύνη»…………

Αυτός, κατά την άποψή μου είναι ο σκοπός σήμερα της κυρίαρχης τάξης. Θέλει να οδηγήσει τις κυριαρχημένες τάξεις σε μια κοινωνία, όπου οι Άνθρωποι που ανήκουν σ’ αυτές να λειτουργούν με τις προδιαγραφές που θα έχει ορίσει η  ίδια σαν κυρίαρχη,  για την «έξυπνη πόλη» και το «έξυπνο σπίτι» που θα μπορεί πολύ εύκολα να τα αλλάξει όταν το χρειαστεί και να τα κάνει   «ανόητα», και τα «κτίρια με την οικοσυναισθηματική νοημοσύνη» να τα «εμπλουτίζει» με όποιο «συναίσθημα» την εξυπηρετεί.