Σελίδες

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019

Δημήτρης Γληνός: Πέθανε σαν σήμερα 26/12/1943. Ας τον τιμήσουμε μελετώντας ένα κείμενό του, που δείχνει τον δρόμο του «πως» η «αριστερά» απαντάει στην «δεξιά». Θα μας βοηθήσει να χαράξουμε το δρόμο του δικού μας σήμερα «πως»


Περιβάλλον: Βλέπω ότι το θέμα που δημιουργήθηκε στο Κουκάκι, απασχολεί ακόμη, είναι ακόμη έντονες οι αντιδράσεις για την «επέμβαση» των δυνάμεων καταστολής με σκοπό την «εκκένωση της κατάληψης» σε κτίριο της περιοχής.
Αρχιτέκτονας: Άρα η «δεξιά» πέτυχε στο σκοπό της. Ασχολούμαστε με το Κουκάκι όπου ποδοπατήθηκαν «ατομικά» δικαιώματα, και δεν ασχολούμαστε με τα Εξάρχεια όπου ποδοπατήθηκαν «κοινωνικά» δικαιώματα. Για τα παιδιά  των προσφύγων που ξεριζώθηκαν από την περιοχή των Εξαρχείων, που  διαμαρτυρήθηκαν οι δάσκαλοι της περιοχής, οι συμμαθητές τους, οι γονείς, που θα έπρεπε να βρίσκεται κάθε μέρα στην επικαιρότητα, με έρευνες για το τι έχουν γίνει, πως και που ζούνε, αν πηγαίνουν σχολείο ή όχι, αν έχουν να φάνε, να ζεσταθούν, να παίξουν, να γελάσουν, κανείς δεν ασχολείται. Ξέρεις, η ζωή είναι χαρά στη γη, δεν είναι τιμωρία στη γη, για να βρεις τη  χαρά στον άλλο κόσμο. Αυτό μόνο ο αστικός ανθρωπισμός το καλλιεργεί στις κατώτερες τάξεις, με το ιδανικό της «λιτότητας». Τα παιδιά αυτά τα καταδικάσαμε με την «σιωπή» μας, να ζήσουν «ζωή τιμωρίας στη γη» και να μη βρουν ποτέ τη χαρά της ζωής.  
Περιβάλλον: Τι θες να πεις;
Αρχιτέκτονας: Θέλω να πω ότι η «δεξιά» δημιούργησε σήμερα ένα «επικοινωνιακό πακέτο Κουκάκι», το έβαλε σε ένα ωραίο «κουτί με φιόγκο» και το έστειλε στην «αριστερά» δώρο. Και η «αριστερά» το δέχτηκε, πιστεύοντας ότι η «δεξιά» έκανε πάλι ένα χοντροκομμένο λάθος, και αυτό είναι το μεγάλο «λάθος» της σημερινής «αριστεράς»,γιατί δεν είναι «χοντροκομμένο λάθος» της «δεξιάς» είναι «επιλογή» της «δεξιάς»,   και ότι της δίνεται σήμερα η ευκαιρία να το «αποδείξει» για μια άλλη φορά. Και όσο αγωνίζεται η «αριστερά» να το αποδείξει αυτό, τόσο η «δεξιά» την τροφοδοτεί με νέα «δώρα». Και φτάσαμε στο σημείο, να πετύχει η «δεξιά», να ασχολείται η «αριστερά», μόνο με το «πακέτο Κουκάκι».
Περιβάλλον: Λες δηλαδή ότι δεν έπρεπε να ασχοληθεί;
Αρχιτέκτονας: Το θέμα είναι «πως» πρέπει να ασχοληθεί. Κοίταξε η «αριστερά» έχει βάλει σε «κάδρα» τιμής τους Γληνό, Σωτηρίου, Παπαμαύρο, Βάρναλη, Ρίτσο, ……. τους τιμά στις επετείους, αλλά δεν τους μελετά. Σαν σήμερα, 26/12/1943, πέθανε ο Δημήτρης Γληνός. Ας διαβάσουμε με προσοχή  πώς «απαντά» το 1929 στα τότε «Εκπαιδευτικά Νομοσχέδια» της τότε «δεξιάς»  Κυβέρνησης. Δείχνει τον δρόμο του «πως».
Ας το μελετήσουμε :  Δημοσιεύθηκε στο Αρχείο του παιδαγωγού Κώστα Σωτηρίου και μπορούν όλοι να το διαβάσουν στον  παρακάτω σύνδεσμο:
       

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

Άλλο σκοπό είχε η «καταστολή» στα Εξάρχεια άλλο στο Κουκάκι



Περιβάλλον: Διάβασες τι έγινε στο Κουκάκι;
Αρχιτέκτονας : Διάβασα.
Περιβάλλον: Τι έχεις να πεις;.                                                                  
Αρχιτέκτονας: Τίποτε.
Περιβάλλον: Πως τίποτε. Εδώ «καταστρατηγήθηκαν» βασικά  δικαιώματα των πολιτών της περιοχής. και εσύ δεν έχεις να πεις τίποτε;
Αρχιτέκτονας: Και στα Εξάρχεια «καταστρατηγήθηκαν», αλλά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να δει το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση. Ούτε βέβαια στο Κουκάκι θέλουν να το δουν στην πραγματική του διάσταση. Στα Εξάρχεια η «καταστολή» σκοπό είχε να «καταστείλει» την αντίσταση των κατοίκων στην «container-οποίση» του λαού και της περιοχής. Στο Κουκάκι η «καταστολή» σκοπό είχε να καθαρίσει μια ήδη «container-οποιημένη» περιοχή, για να τοποθετηθούν τα «νέα γυαλιστερά container» που επιθυμούν κάποιοι «επενδυτές», και με αγωνία περιμένουν κάποιοι πολίτες της περιοχής γιατί νομίζουν ότι έτσι θα «αναβαθμιστεί» η περιοχή τους και το βιός τους.
Στα Εξάρχεια επινόησαν τον όρο «παραβατικότητα» και ξεμπέρδεψαν, στο Κουκάκι όμως τι να πουν ότι πολεμούν την «μικρο-airbnb-κανονικότητα» γιατί θέλουν να την καταργήσουν,  δεν εξυπηρετεί πιά, πρέπει να κλείσει τον κύκλο της, ότι είχε να προσφέρει το πρόσφερε, και να επιβάλλουν την «μεγαλοεπενδυτική- airbnb- κανονικότητα»; Το θέμα είναι ότι δεν θέλουν ακόμη να το καταλάβει αυτό ο λαός της περιοχής Κουκάκι, όπως δεν θέλανε να καταλάβει ο λαός ότι στα Εξάρχεια δεν πολεμήθηκε η «παραβατικότητα» αλλά η «λαϊκή αντίσταση».  Αυτά θέλουν να κρύψουν, και πολύ τους βολεύει ο ντόρος που γίνεται για την επιθέσεις των «δυνάμεων καταστολής», και γι αυτό τον καλλιεργούν, αυτόν το σκοπό έχουν οι προκλητικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, και των διάφορων φασιστοειδών,  και θα συνεχίσουν να τον καλλιεργούν μέχρι να πετύχουν τον πραγματικό σκοπό τους.
Το θέμα είναι ότι με τους πραγματικούς σκοπούς  δεν ασχολείται κανείς. Και αναρωτιέμαι: Γιατί άραγε;
Περιβάλλον: Γιατί πιστεύεις εσύ;
Αρχιτέκτονας: Γιατί κανείς δεν θέλει να «εκτεθεί» στα «επενδυτικά συμφέροντα». Το να απαντάς σε «προκλητικές δηλώσεις» και σε «φασιστοειδή»», χωρίς να αγγίζεις τους πραγματικούς σκοπούς που εξυπηρετούν αυτοί,  είναι εύκολο, δεν «θίγει» τα «επενδυτικά συμφέροντα», και δεν έχει κόπο. Είναι η εφαρμογή του  «νόμου του ελάχιστου κόπου» όπως έλεγε και ο Γληνός[i]: «Στην Ελλάδα, καθώς ξέρετε ισχύει περισσότερο από κάθε αλλού ο νόμος του ελάχιστου κόπου. Νόμος σωστός, όταν τον εφαρμόζουν οι άνθρωποι που θέλουν να κάνουν σοβαρή δουλειά και επομένως υποτάζονται στους νόμους του έργου και ζητούν να οικονομήσουν μόνο κάθε σπατάλη δυνάμεων. Νόμος ολέθριος, όταν τον εφαρμόζουν οι οκνηροί στη σκέψη και στη δράση, που θέλουν μόνο εικονικό αποτέλεσμα, ανεξάρτητα από το έργο και για σκοπούς έξω από αυτό.»

Συμπλήρωμα 24/12/2019: Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύθηκε στο blog «Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών». http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.com/2019/12/blog-post_22.html    Έγινε  η  παρακάτω ερώτηση: 
«Architetto καλά τα λες. Αλλά αυτό με τα "ανθρώπινα container" και την "container-οποίηση" είναι λίγο δύσκολο. Μπορείς να το κάνεις πιό εύκολο να το καταλάβουμε Ποιές π.χ. είναι οι διαφορές ανάμεσα στα Εξάρχεια και στο Κουκάκι;»
Παρακάτω δημοσιεύεται η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση

 Στο Κουκάκι έχουμε ένα «ανθρώπινο container- airbnb». Είναι το «ανθρώπινο container» το οποίο σαν «ανθρώπινο» έχει μοναδική «ανθρωπιστική αξία» την ατομική κερδοσκοπία από το «airbnb».  Όλες λοιπόν οι «ανθρωπιστικές αξίες» του διαμορφώνονται με βάση την συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα,   έχουν «ατομικιστικό» ανθρωπιστικό περιεχόμενο, και όχι «κοινωνικό» ανθρωπιστικό περιεχόμενο. Την συγκεκριμένη  «οικονομική δραστηριότητα» την παραχώρησε  η κυρίαρχη τάξη μέσω των Κυβερνήσεων της χώρας, που εξυπηρετούν τα συμφέροντά της, προκειμένου να πετύχει τους δικούς της κερδοσκοπικούς σχεδιασμούς. Για να το πετύχει  αυτό  καλλιεργεί  συγκεκριμένες  «ατομικιστικές» ανθρωπιστικές αξίες, δημιουργεί δηλαδή ένα «ανθρώπινο» σύνολο που λειτουργεί  και συμπεριφέρεται με συγκεκριμένο τρόπο, όπου το ατομικό συμφέρο μπαίνει πάνω από το κοινωνικό, στολίζεται με ψευτοκοινωνικά συνθήματα, απαραίτητα για την αποδοχή. και δημιουργεί το «ανθρώπινο container» όπου υπάρχει μια βασική ομοιότητα,  όλοι και όλα λειτουργούν με τις συγκεκριμένες «ατομικιστικές ανθρωπιστικές  αξίες» που η κυρίαρχη τάξη καλλιεργεί για τους δικούς της σκοπούς, αλλά για να τους πραγματοποιήσει χρειάζεται και το ανάλογο «ανθρώπινο container» που θα την βοηθήσει και θα την στηρίξει. Στο Κουκάκι λοιπόν σήμερα το «ανθρώπινο container-airbnb» έχει υπερισχύσει στην περιοχή και μέσω αυτού, η κυρίαρχη τάξη καθορίζει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα όλων των κατοίκων της περιοχής.
Στα Εξάρχεια όσο κι αν έχει προσπαθήσει αυτό δεν μπορεί να το πετύχει. Και δεν μπορεί γιατί στην περιοχή είναι βαθειά ριζωμένες  «ανθρωπιστικές αξίες» με  «κοινωνικό ανθρωπιστικό περιεχόμενο» και όσο κι αν προσπάθησε και προσπαθεί δεν μπορεί να δημιουργήσει στην περιοχή ένα αντίστοιχο «ανθρώπινο container με ατομικιστικές ανθρωπιστικές αξίες» ικανές να στηρίξουν τα συμφέροντά της.
Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στα Εξάρχεια και στο Κουκάκι. Στην πρώτη κυριαρχούν οι «κοινωνικές ανθρωπιστικές αξίες» στην δεύτερη οι «ατομικιστικές ανθρωπιστικές αξίες». Οι πρώτες έχουν πλατύ περιεχόμενο και δεν χωράνε σε «container» οι δεύτερες έχουν στενό περιεχόμενο και χωράνε.
Ελπίζω να ήμουνα αρκετά κατανοητή, και να έλυσα τις απορίες σου.


Για τον όρο «container-οποίηση» :

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

Ο Δελμούζος- το κτίριο της οδού «Μπουμπουλίνας» - τα Εξάρχεια



Περιβάλλον:  Έχω μια απορία. Αν δεν έρθω εγώ να συζητήσουμε, ποτέ από μόνος σου δεν μιλάς, δεν γράφεις, δεν … δεν…
Αρχιτέκτονας: Εμένα δεν μου αρέσει  ούτε να μιλώ μόνος μου, ούτε να γράφω για να γράψω.
Περιβάλλον: Μα εδώ συμβαίνουν κάθε μέρα τόσα πολλά και έχουν γεμίσει τα blog και οι εφημερίδες με άρθρα, για θέματα που αφορούν τους Αρχιτέκτονες.
Αρχιτέκτονας: Τα διαβάζω.
Περιβάλλον: Και τι έχεις να πεις;
Αρχιτέκτονας: Τίποτε. Ο καθένας λέει την άποψή του. Τις προάλλες διάβασα ένα άρθρο στο tvxs  για τον Δελμούζο με τίτλο « Δελμούζος: ο μεγάλος παιδαγωγός που μίσησαν η Εκκλησία και η Πολιτεία»[i] Το άρθρο αναφέρεται στη ζωή του Δελμούζου μέχρι το 1925, λες και δεν έζησε μέχρι το 1956 λες και δεν ήταν αυτός που προκάλεσε την διάσπαση του «Εκπαιδευτικού Ομίλου» λες και δεν έκανε μετά δεξιά στροφή, και τον αγάπησε η δεξιά Πολιτεία, λες… λες….
Περιβάλλον: Μα αυτό είναι ένα άρθρο που δεν αφορά τους Αρχιτέκτονες.
Αρχιτέκτονας: Αφορά όμως την ιστορία του τόπου, και αφορά κάθε επιστήμονα που σέβεται την επιστήμη του. Γιατί με το ίδιο σκεπτικό θα βρεθεί αύριο κάποιος άλλος που θα γράψει την ιστορία του κτιρίου της οδού Μπομπουλίνας , και θα αναφερθεί σ’ αυτό από την εποχή που έγινε έδρα του Υπουργείου Πολιτισμού, και θα παραλείψει ότι ήταν τόπος βασανιστηρίων επί χούντας. Και με το ίδιο σκεπτικό  θα γράψει κάποιος άλλος για τα Εξάρχεια ότι η σημερινή επίθεση των δυνάμεων καταστολής στα Εξάρχεια σκοπό είχε να καταστείλει την «παραβατικότητα» της περιοχής, και όχι την «αντίσταση» της περιοχής στις ορέξεις των «επενδυτικών συμφερόντων».
Και το άρθρο αυτό για τον Δελμούζο δημοσιεύθηκε σε μία ιστοσελίδα που θέλει να λέγεται «προοδευτική». Η αλήθεια όμως έχει και μια άλλη όψη. Στο blog «Ο παιδαγωγός Κ.Δ. Σωτηρίου 1889-1966» δημοσιεύεται ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Ανταίος» το 1947 και αναφέρεται στον Δελμούζο. Ας δούμε τι γράφει[ii]:

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
«Παιδεία και κόμμα» Ομιλητής ο κ. Αλέκος Δελμούζος

 «Ανταίος» Χρόνος Β αρ. 10-12  σελ. 284, 31 Δεκεμβρίου 1947

Με το θέμα τούτο επιχείρησε να ασχοληθεί ο παιδαγωγός  Αλέκος Δελμούζος  στη δημόσια ομιλία του, που οργάνωσε τον περασμένο μήνα η Πολιτική Λέσχη «Τρικούπης».
Αντί όμως να αναπτύξει το σπουδαίο τούτο θέμα με την σοβαρότητα που  έπρεπε, χρησιμοποίησε το βήμα για δυό άλλους σκοπούς. Πρώτα για να απολογηθεί για την πισωδρομική πορεία που βάδισε με γοργό ρυθμό  από τη διάσπαση του «Εκπαιδευτικού Ομίλου» που ο ίδιος προκάλεσε. Και μετά για να δικαιολογήσει τη γνωστή ουτοπιστική και αντικοινωνιολογική αντίληψή του, πως υπάρχει πραγματικά υπερταξική και υπερκομματική παιδεία, και πως η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση μπορεί να πραγματοποιηθεί και να ριζώσει στη χώρα μας, μόνον άμα σταθεί πάνω από τα κόμματα και τους κοινωνικούς αγώνες.
Υποστήριξε πως στην Ελλάδα ως τα 1922 δεν είχε μπει το κόμμα στην παιδεία. Το κόμμα, είπε, μπορεί να την επηρέαζε έμμεσα, μόνο για να βολέψει με τη φαυλοκρατική διοίκηση τους φίλους του δασκάλους. Το κόμμα πρωτομπαίνει στην  παιδεία έπειτα από την μικρασιατική καταστροφή. Το έμπασαν οι αριστεροί εκπαιδευτικοί, που πλήθαιναν μέρα με τη μέρα. Αυτοί λησμόνησαν την καθαρά εκπαιδευτική αποστολή τους, και άρχισαν να προπαγανδίζουν μέσα στα σχολεία ολοένα και εντονότερα την κοσμοθεωρία και το πολιτικό πρόγραμμα του κομμουνιστικού κόμματος. Από τον κίνδυνο τούτον αγωνίστηκε, είπε, να προφυλάξει τον Εκπαιδευτικό Όμιλο, δεν το κατόρθωσε όμως, γιατί υπερίσχυσαν οι αριστεροί εκπαιδευτικοί. Δεν πρέπει, λοιπόν, τόνισε, να παραπονιούνται για το διωγμό τους και δίκαια σήμερα «εξυγιαίνονται». Και κατάληξε κάνοντας έκκληση σ’ όλα τα νόμιμα κόμματα, να καθορίσουν όλα μαζί σε κοινή σύσκεψη το κοινό εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα, και ν’ αναλάβουν αλληλέγγυα την υποχρέωση να το σεβαστούν και να το εφαρμόσουν.
Είναι, αλήθεια, λυπηρό, να βλέπουμε έναν παιδαγωγό, που τόσο ψηλά είχε ανεβάσει στη συνείδησή του ο εκπαιδευτικός κλάδος, από ουτοπιστής σοσιαλιστής που ήταν, όταν ξεκίνησε, να καταντήσει στυλοβάτης της αντίδρασης. Είναι ακόμη πιο λυπηρό να τον βλέπουμε, να μην είναι σε θέση να ερμηνέψει και να κατανοήσει πρόσφατα ιστορικά γεγονότα και να δικαιώνει τους αλλεπάλληλους διωγμούς των εκπαιδευτικών τα τελευταία τριάντα χρόνια και τη σημερινή πρωτάκουστη «εξυγίανσή» τους. Είναι ακόμη πιο λυπηρό να τον βλέπουμε να πιστεύει και έπειτα από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, πως υπάρχουν αιώνιες και ακατάλυτες αξίες, και ενώ κηρύχνει πως θέλει την παιδεία υπερταξική, υπερκομματική, να καλεί όλα τα σημερινά νόμιμα κόμματα να κάνουν όργανό τους την Παιδεία, για να αναστηλώσουν την κυριαρχία τους και να σταματήσουν την πρόοδο της κοινωνίας.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ

Και με το άρθρο αυτό, του tvxs, κανείς δεν ασχολήθηκε, κανείς δεν απάντησε. Και μη μου πεις ότι η «αλήθεια» είναι γνωστή. Δεν είναι καθόλου «γνωστή». Και σήμερα κυκλοφορούν άρθρα που αναφέρονται στα Εξάρχεια,  και όλα αναφέρονται στην μακράς διάρκειας «παραβατικότητα» της περιοχής. Η «αντίσταση» βαφτίστηκε «παραβατικότητα» και σε πολλούς «άρεσε» η νέα αυτή «λέξη» που επινόησε η κυρίαρχη τάξη όπως παλαιότερα το «άβατο των Εξαρχείων» την δανείστηκαν  και την χρησιμοποιούν στις αναλύσεις τους. Η διαφορά όμως ανάμεσα στην «αντίσταση» και την «παράβαση» είναι πολύ μεγάλη.
Βλέπεις λοιπόν ότι το άρθρο για τον Δελμούζο όπως δημοσιεύθηκε στην  «προοδευτική» όπως θέλει να λέγεται ιστοσελίδα tvxs, σκοπό είχε να εξυπηρετήσει την κυρίαρχη τάξη, στην επίθεση που κάνει σήμερα στην Παιδεία. Το ίδιο κάνουν και όσοι δημοσιεύουν άρθρα για τα Εξάρχεια και μιλούν για «παραβατικότητα», εξυπηρετούν την κυρίαρχη τάξη στην επίθεση που κάνει στην περιοχή αυτή της πόλης για να την «εξευγενίσει» όπως λέει.    


Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

Οι «Καρυάτιδες στο Ελληνικό» - Ο «ψευτοκλασικισμός στο μεγαλείο του»


Περιβάλλον: Είδες το σχέδιο για τους ουρανοξύστες στο Ελληνικό;
Αρχιτέκτονας: Το είδα.
Περιβάλλον: Τι έχεις να πεις;
Αρχιτέκτονας: Τίποτε.
Περιβάλλον: Πως τίποτε. Είναι λένε «εμπνευσμένοι από τις Καρυάτιδες». Στο twitter και το face book έγινε χαμός. Γελάνε όλοι.
Αρχιτέκτονας: Αυτό σημαίνει ότι ο «ψευτοκλασικισμός» στη χώρα μας «καλά κρατεί». Μας έριξε η «εξουσία» την πεπονόφλουδα, και εμείς την «πατήσαμε» και «γελάμε». Μόνο που το δικό μας «γέλιο» ήταν είναι και θα είναι μικρής, πολύ μικρής διάρκειας, ενώ της «εξουσίας» το «γέλιο» ήταν είναι και θα είναι, αν συνεχίσουμε έτσι πολύ μεγάλης διάρκειας, θα έλεγα παντοτινής. Τον «ψευτοκλασικισμό» τον χρησιμοποιεί η «εξουσία» του τόπου μας χρόνια τώρα, από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους, για να πετυχαίνει τους σκοπούς της. Θυμήσου τη συζήτηση που είχαμε για το  «Ξανασκέψου την Αθήνα».
Περιβάλλον: Τι θέλεις να πεις δηλαδή.
Αρχιτέκτονας: Θέλω να πως ότι η «έμπνευση» εξυπηρετεί μόνο την «επικοινωνιακή προπαγάνδα»  της «επένδυσης». Και η «εξουσία» είναι πολύ ευχαριστημένη που ασχοληθήκαμε με τις «Καρυάτιδες». Αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά ότι ο «ψευτοκλασικισμός» στη χώρα μας   «καλά κρατεί».  



Το «Πόρισμα» του ΣΑΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ για το Συνέδριο «ΑΤΤΙΚΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ» και η «ημικαθαρεύουσα»

Η νεοσύστατη εταιρεία «Ανάπλαση της Αθήνας» και η δήλωση του επικεφαλή της καθηγητή του Πολυτεχνείου της Αθήνας κ. Νίκου Μπελαβίλα

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

Στα Εξάρχεια δεν είναι η «κατοίκηση σε κρίση» είναι η «ξεκατοίκηση σε έξαρση»


Περιβάλλον: Έχουμε εδώ και αρκετό καιρό έναν νέο «όρο» που χρησιμοποιείτε εσείς οι Αρχιτέκτονες. Τον όρο «κατοίκηση».
Αρχιτέκτονας: Όρους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολλούς. Το θέμα είναι ποιο «περιεχόμενο» δίνουμε στον όρο που χρησιμοποιούμε. Ποιο είναι δηλαδή το «συγκείμενο» του όρου, όπως λένε κάποιοι σήμερα μεταφράζοντας την λέξη  context από τα Αγγλικά (contestο στα Ιταλικά).
Περιβάλλον: Μα κάποιοι λένε ότι σήμερα η «κατοίκηση» είναι σε «κρίση».
Αρχιτέκτονας: Όσοι το λένε αυτό είναι  ανιστόρητοι. Είναι «ιστορικά ανάπηροι» όπως έλεγε κάποιος σοφός δάσκαλος. Ο χώρος της πόλης δεν έχει τα ίδια ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά «κατοίκησης» σε όλους τους χώρους της πόλης. Και αυτό είναι τόσο «φανερό» που μόνο ένας που δεν θέλει να το δει δεν το βλέπει. Τα χαμηλά οικονομικά στρώματα της κοινωνίας πάντα ζούσαν και ζουν σε συνθήκες «κατοίκησης κρίσης», γιατί τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά της «κατοίκησης» της περιοχής έχουν προδιαγραφές «κρίσης». Οι προδιαγραφές «κατοίκησης» του Ψυχικού και της Φιλοθέης ήταν εξ αρχής  και εξακολουθούν να είναι και σήμερα πολύ ανώτερες από τις προδιαγραφές «κατοίκησης» των Αμπελοκήπων και της Κυψέλης. Και όταν μιλάμε για «προδιαγραφές κατοίκησης» μιλάμε για «Πολεοδομικές σταθερές» ποσοτικές και ποιοτικές (όροι δόμησης, αναλογία κοινών και  κοινόχρηστων χώρων, αναλογία πρασίνου κλπ- ποιότητα κατασκευών, ποιότητα κατοικίας, ποιότητα κοινών και κοινοχρήστων χώρων, ποιότητα πρασίνου κλπ). Και τις «προδιαγραφές» αυτές κάποιος τις επιβάλλει, δεν πέφτει ο «χάρτης» της περιοχής από τον ουρανό.
Στην πόλη λοιπόν έχουμε περιοχές «κατοίκησης» με «πολεοδομικές σταθερές» ανώτερες, μεσαίες και κατώτερες, που καθορίζουν και την πολεοδομική ποιότητα της ζωής των κατοίκων που ζουν στις αντίστοιχες περιοχές. Γι αυτό λέμε ότι η πόλη έχει ταξική διάρθρωση.
Δεν είναι λοιπόν σήμερα η «κατοίκηση σε κρίση» είναι η «ξεκατοίκηση σε έξαρση». Παράδειγμα τρανό όσα συμβαίνουν σήμερα στα Εξάρχεια.

Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

«Ελληνικό»- Το «όραμα» του «καζινοεπενδυτή»



Περιβάλλον: Διάβασες τα τελευταία νέα για το «Ελληνικό»; Η νέα Κυβέρνηση βιάζεται λένε να «μπούνε οι μπουλντόζες» και να ξεκινήσει το έργο.
Αρχιτέκτονας. Για να ξεκινήσει το «έργο» πρέπει πρώτα να εξασφαλιστούν τα κέρδη του επενδυτή.
Περιβάλλον: Μα η νέα Κυβέρνηση ήδη έχει προχωρήσει σε τροπολογίες, με ευνοϊκότερες ρυθμίσεις από την προηγούμενη, για να ξεκινήσει το έργο.
Αρχιτέκτονας: Για να ξεκινήσει το έργο πρέπει να υπάρχει «ζήτηση» και να είναι και μεγαλύτερη από την «προσφορά», γιατί μόνον έτσι εξασφαλίζονται τα υπερκέρδη της «επένδυσης». Το ερώτημα λοιπόν είναι: υπάρχει σήμερα «ζήτηση»; Εγώ δεν βλέπω να υπάρχει. Το «Ελληνικό- Ένα όραμα για έναν νέο τρόπο ζωής- Μια νέα εποχή- Ένας νέος τρόπος να ζεις» όπως διαφημίστηκε δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, και αυτό είναι γνωστό από την αρχή. Τον «χώρο» ήθελε να εξασφαλίσει η Lamda. Ήξερε από την αρχή ότι ο αρχικός σχεδιασμός της «πόλης στο Ελληνικό» δεν θα της εξασφάλιζε τα επιθυμητά κέρδη, γιατί θα ήταν μια πόλη νεκρή, μια πόλη «φάντασμα» όπως λέμε. Ήξερε από την αρχή ότι  στη χώρα μας δεν υπάρχουν οι οικονομικές εκείνες δραστηριότητες που να δημιουργούν θέσεις εργασίας υψηλόμισθες, ικανές να δημιουργήσουν την αντίστοιχη «ανθρώπινη τάξη» που θα πιέσει για τις συγκεκριμένες συνθήκες «κατοικίας, διασκέδασης και χαλάρωσης», όπως λέγανε στην διαφήμιση. Και αυτό το ξέρανε και η προηγούμενη Κυβέρνηση και η τωρινή. Ας μη γελιόμαστε. Η «Επένδυση στο Ελληνικό» φανερώνει τον πραγματικό αρχικό της προσανατολισμό. Γι αυτό και οι τροποποιήσεις. Οι τροποποιήσεις ήταν προγραμματισμένες, απλώς με την αλλαγή Κυβέρνησης επιβάλλονται «άκομψα», με την προηγούμενη θα επιβάλλονταν  «κομψά». Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο.   
Περιβάλλον: Θα ξεκινήσουν λένε με την κατασκευή του καζίνο. Ήδη έχει προκηρυχτεί διαγωνισμός.
Αρχιτέκτονας: Πολύ ωραία. Το «όραμα για έναν νέο τρόπο ζωής»  ξεκινάει από το «καζίνο». Το «καζίνο» όμως από μόνο του δεν λειτουργεί. Χρειάζεται και το ανάλογο «ανθρώπινο κοινό». Και κανένα «καζίνο» δεν απευθύνεται μόνο σε «πλούσια πορτοφόλια», απευθύνεται και σε «φτωχά». Χρειάζεται ακόμη τους τοκογλύφους, τους εμπόρους ναρκωτικών και διεγερτικών ουσιών, τα βαποράκια κάθε είδους και μορφής, τις συνοδούς πολυτελείας για τα πλούσια πορτοφόλια, και τις πόρνες για τα φτωχά, τους μπράβους, τους προστάτες ,κ.α  Είναι οι «υποστηρικτικές υπηρεσίες» που  λειτουργούν στον χώρο γύρω από κάθε «καζίνο». Και αυτές οι «υποστηρικτικές υπηρεσίες» πρέπει να εξασφαλιστούν στον «χώρο», είναι μέσα στις απαιτήσεις του «καζινοεπενδυτή». Και να είσαι σίγουρος ότι εάν ξεκινήσουν από το «καζίνο» οι «υποστηρικτικές υπηρεσίες» θα καθορίσουν και την γύρω εξέλιξη της «επένδυσης» στο χώρο του «Ελληνικού».

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Η «Επένδυση στο Ελληνικό» αλλάζει «περιτύλιγμα»



Περιβάλλον: Το διάβασες; Ο νέος Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος ήταν πρώην σύμβουλος της «Lamda» για το Ελληνικό.
Αρχιτέκτονας: Το διάβασα.
Περιβάλλον: Και τι έχεις να πεις;
Αρχιτέκτονας: Τίποτε.
Περιβάλλον: Πως τίποτε. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την άμεση αποπομπή του.
Αρχιτέκτονας: Και ο λαός του Μαρουσιού και του Χαλανδρίου ζήτησε την «άμεση αποπομπή» της «μετεγκατάστασης  του Καζίνο της Πάρνηθας» στην περιοχή του, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ τον έγραψε στα «παλιά του τα παπούτσια» και υπέγραψε την ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) στις 4 του Ιούλη, 3 μέρες πριν τις εκλογές.  
Περιβάλλον: Τι θέλεις να πεις;
Αρχιτέκτονας: Κοίταξε στο έχω πει και άλλη φορά. Η «Επένδυση στο Ελληνικό» όταν και όποτε πραγματοποιηθεί θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις του «Επενδυτή» γιατί η κυρίαρχη τάξη επεμβαίνει στην Πόλη μόνο και όταν εξυπηρετούνται τα δικά της συμφέροντα. Και αυτό δεν το λέω εγώ, το λέει η ιστορική πραγματικότητα. Η διαφορά ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα είναι στο «περιτύλιγμα» της «αγοραίας μορφής με την οποία ικανοποιούνται τα συμφέροντα του «επενδυτή»». Το «περιτύλιγμα» αλλάζει.   Θυμάσαι τις δηλώσεις του πρώην Πρωθυπουργού Κ. Τσίπρα για την σύμβαση,  «Μια εμβληματική επένδυση ξεκινάει και δε θα μείνει μόνη». Το είχαμε συζητήσει τότε. https://angelmois.blogspot.com/2018/01/blog-post.html  Θυμάσαι την διαφήμιση  της «επένδυσης»; Ήταν το τότε «περιτύλιγμα». Δεν περιείχε καμιά δόση της πραγματικής αλήθειας για το «Ελληνικό», αλλά εξυπηρετούσε την Κυβέρνηση στην «επικοινωνιακή λαϊκή παραπλάνηση». Σήμερα άλλαξε η Κυβέρνηση και αλλάζει και το «περιτύλιγμα».
Περιβάλλον: Βγήκε και η απόφαση του ΣτΕ για το «Ελληνικό..  «Οι σύμβουλοι Επικρατείας». γράφουν τα ΜΜΕ « ερμηνεύοντας τις σχετικές διατάξεις, έκριναν πως ο αριθμός των έξι ειδικών κτιρίων είναι εύλογος προκειμένου αυτά να επιτελούν την αρχιτεκτονική τους λειτουργία ως τοποσήμων». Τι θέλει να πει μ’ αυτό;
Αρχιτέκτονας: Θέλει να πει ότι τα έξι αυτά κτίρια, για έξι κτίρια με ύψος έως 200,00μ μιλάμε, τα έχει επιλέξει η κυρίαρχη τάξη, τα «επενδυτικά συμφέροντα» όπως αρέσκονται κάποιοι να τα λένε σήμερα, σαν «σύμβολα της κυριαρχίας της» στον χώρο της Πόλης, και το ΣτΕ επέλεξε να «επιτελέσει» την «επιλογή» της αυτή. Αυτή την αλήθεια θέλει να κρύψει πίσω από το «αρχιτεκτονική λειτουργία ως τοποσήμων». Είναι το «περιτύλιγμα» που επινόησε για να κρύψει την αλήθεια.
Θυμήσου αυτό: Στο «περιτύλιγμα»  περιορίστηκαν οι διαφορές ανάμεσα στην πρώην  Κυβέρνηση και την πρώην Αξιωματική Αντιπολίτευση, στο «περιτύλιγμα» θα περιοριστούν οι διαφορές ανάμεσα στη σημερινή Κυβέρνηση και τη σημερινή Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

Για το κείμενο της «Διαμαρτυρίας των Μαχόμενων Ελεύθερων Μηχανικών»



Περιβάλλον: Είδα ότι διάβασες την «Διαμαρτυρία των Μαχόμενων Ελεύθερων Μηχανικών» και έγραψες και ένα σχόλιο γι αυτή. Γράφεις ότι έχουμε δίκιο να διαμαρτυρόμαστε αλλά…….»
Αρχιτέκτονας: Ναι την διάβασα. Ξέρεις δεν μου αρέσει να γράφω σχόλια, αλλά αυτή τη φορά παρασύρθηκα και έγραψα.
Περιβάλλον: Ήρθα να την συζητήσουμε. Γιατί και κάποιος έγραψε ότι θα μπορούσες να γράψεις ένα κείμενο πιο ολοκληρωμένο, με το σύντομο σχόλιό σου δεν βοηθάς.  Θα σου διαβάζω τις παραγράφους του κειμένου και εσύ θα μου λες την άποψή σου.
Αρχιτέκτονας: Αυτός ο τρόπος δεν μου αρέσει. Τα κείμενα κρίνονται στο σύνολό τους. Το σύνολο εκφράζει το ουσιαστικό νόημα. Γι αυτό και δεν θέλω να γράφω σχόλια. Έχει δίκιο ο φίλος με την παρατήρησή του. Αλλά ας ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας. 
Περιβάλλον: Το κείμενο ξεκινάει ως εξής: « Μετά από οκτώ χρόνια με πέντε νόμους αυθαιρέτων (Ν.3775/2009, Ν.3843/10, Ν.4014/11,Ν.4178/13, Ν.4495/17), εκ των οποίων ο ένας κρίθηκε αντισυνταγματικός (Ν.4014/11), μετά την εφαρμογή της ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών, τις αλλεπάλληλες αλλαγές στον τρόπο ανάθεσης δημοσίων έργων, την συνεχόμενη καθίζηση της Ελληνικής Οικονομίας και ως ΑΦΟΡΜΗ την έκδοση της διευκρινιστικής ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ 2 του Ν.4495/17 (1,5 χρόνο μετά την έκδοση του νόμου και λίγους μήνες πριν την επίσημη λήξη του).
ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ στην απαξίωση στην οποία οδηγήθηκε το επάγγελμα του μηχανικού και ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ τα εξής:»
Αρχιτέκτονας: Μια επισήμανση εδώ: ο 4014/11 κρίθηκε αντισυνταγματικός, ο 4178/13 κρίθηκε, να τι γράφει η απόφαση: ««από τη δέσμη μέτρων που θεσμοθετούνται προς αποτροπή της άνομης οικοδομικής δραστηριότητας για το μέλλον κρίνεται ότι  οι σχετικές ρυθμίσεις του νόμου 4178/2013 που αναφέρονται στα αυθαίρετα του παρελθόντος είναι συνταγματικά ανεκτές». Θυμάσαι τότε που το συζητήσαμε σου είχα πει: «Αυτό το «ανεκτές» με προβληματίζει γιατί  ανοίγει τον δρόμο της «ανοχής». Και αυτό είναι ανησυχητικό». Βλέπεις όμως ότι στο  παραπάνω κείμενο, που μου διάβασες,  αυτό ούτε καν αναφέρεται.
Πάμε τώρα στο δεύτερο «αντιδρούμε στην απαξίωση στην οποία οδηγήθηκε το επάγγελμα του μηχανικού και Διεκδικούμε  Άμεσα τα εξής» λένε. Και εδώ προκύπτει ένα ερώτημα : Ποιος το οδήγησε, πως το οδήγησε, γιατί το οδήγησε στην «απαξίωση»  Σίγουρα δεν οδηγήθηκε από μια αόρατη δύναμη με υπερφυσικές ικανότητες. Και το λέω αυτό γιατί εδώ και 30 περίπου χρόνια διατυπώνεται στις διαμαρτυρίες των Μηχανικών με τον ίδιο τρόπο, γενικά και αόριστα. Καμία αναφορά στο «Ποιος, Πως, Γιατί»
 Αν πάμε λίγο πίσω στο χρόνο, στις αρχές του 80, θα δούμε ότι η παγκόσμια κυρίαρχη τάξη, προκειμένου να συνεχίσει να κυριαρχεί, βάζει έναν νέο στόχο, πολύ σημαντικό γι αυτή. Δεν θέλει με κανένα τρόπο να βρεθεί πάλι μπροστά σε έναν Μάη του 68, ούτε στις φοιτητικές  διεκδικήσεις της δεκαετίας του 70, ούτε να βρει μπροστά της αύριο στο στίβο της πραγματικής ζωής επιστήμονες «ευαίσθητους στα ακούσματα της κοινωνίας» όπως έλεγε κάποιος σοφός δάσκαλος. Στόχος της λοιπόν είναι να «αποκοινωνικοποιηθεί» η επιστήμη και κατά συνέπεια  ο επιστήμονας,   Για να το πετύχει αυτό χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που έχει στην διάθεσή της: τις Κυβερνήσεις, το Καθηγητικό κατεστημένο στα Πανεπιστήμια, τις ηγεσίες των επαγγελματικών οργανώσεων. Η «αποκοινωνικοποίηση» όμως της επιστήμης και του επιστήμονα έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία της «προσοντούχας» επιστήμης και του «προσοντούχου» επιστήμονα, ο οποίος απογυμνωμένος από κάθε κοινωνικό σκοπό μετατρέπεται σε «διεκπεραιωτή προσοντούχο επαγγελματία», που «αξιώνεται» όταν  εξυπηρετεί τις  απαιτήσεις του «εργοδότη», και «απαξιώνεται» όταν δεν τις εξυπηρετεί. Και αυτός ήταν ο στόχος της κυρίαρχης τάξης, άσχετα αν δεν το παραδέχεται ούτε πρόκειται ποτέ να το παραδεχτεί. 
 Το επάγγελμα του Μηχανικού στη χώρα μας «οδηγήθηκε στην αποκοινωνικοποίηση», και κατά συνέπεια στην «απαξίωση», με τρόπο μελετημένο από συγκεκριμένα πολιτικά-οικονομικά συμφέροντα, με Όνομα Επώνυμο Διεύθυνση, Πολιτική θέση και Οικονομική δύναμη. Οδηγήθηκε από τους εκπροσώπους των Κυβερνήσεων που είχαμε, το Καθηγητικό κατεστημένο στο Πολυτεχνείο με το σχολαστικό  ακαδημαϊκίστικο πνεύμα και τον κοντόθωρο επαγγελματισμό, από τις ηγεσίες του ΤΕΕ και τις ηγεσίες των Συλλόγων. Η εποχή ξεκινά  από τα μέσα της δεκαετίας του 80 με δειλά βήματα στην αρχή, γίνεται έντονη την δεκαετία του 90 και αποκορυφώνεται στην δεκαετία του 2000.  Η «αυθαίρετη δόμηση» που πριμοδοτήθηκε από τις Κυβερνήσεις της χώρας μας  1985-2010 και πραγματοποιήθηκε με την συνδρομή των Μηχανικών, αλλιώς δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, είναι η πρώτη «απακοινωνικοποίση», η πρώτη «απαξίωση» σε μεγάλη κλίμακα του επαγγέλματος των Μηχανικών. Είναι τα χρόνια που χλευάστηκε τα μέγιστα η «νομιμότητα» και θεοποιήθηκε η «ανομία». Είναι τα χρόνια που «υποβαθμίστηκε» το περιεχόμενο των οικοδομικών αδειών και «αναβαθμίστηκε» το περιεχόμενο των οικοδομικών αυθαιρεσιών, «σχέδια εφαρμογής» ονομάστηκαν λόγω «κομψότητας». Είναι τα χρόνια που δεν ήταν απαραίτητη η γνώση των Νόμων και των Πολεοδομικών κανονισμών, αλλά ήταν απαραίτητη η γνώση των «επιτρεπόμενων αυθαιρεσιών», τις μάθαινες στους διαδρόμους των Πολεοδομιών. Είναι τα χρόνια που καλλιεργήθηκαν απόψεις του τύπου «αν δεν κάνεις αυθαίρετα δεν έχεις και δουλειά, μην είσαι χαζός» «όλοι τα κάνουν εσύ θα κάνεις τον ήρωα» κ.λ.π. και μεγάλο μέρος των «Ελεύθερων Επαγγελματιών» στήριξε τις απόψεις αυτές, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας.  Είναι τα χρόνια  που σκηνοθετήθηκαν «τεχνικές αντιπαλότητες» ανάμεσα στους Ελεύθερους Επαγγελματίες και τους Μηχανικούς των Δημόσιων Υπηρεσιών. Κατασυκοφαντήθηκαν και τιμωρήθηκαν υπάλληλοι που τηρούσαν την νομιμότητα, επιβραβεύθηκαν όσοι δεν την τηρούσαν. Και πολλοί από τους «Ελεύθερους Επαγγελματίες» στήριξαν  την κατασυκοφάντηση και των υπαλλήλων και των Υπηρεσιών. «Δεν έχουν πνεύμα διεκπεραιωτικό» ισχυριζόντουσαν τότε. Πίστευαν ότι «η αυθαιρεσία» θα διαρκέσει ες αεί. Και αυτό ήταν το μεγάλο λάθος των Μηχανικών.
Αλά το 2010 δεν άργησε να έρθει. Και ήρθε με μνημόνια. Και μαζί με τα μνημόνια ήρθε και η «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων με τον Ν3843/2010 για τους «ημιυπαίθριους» όπως επικράτησε να λέγεται, άσχετα αν μπήκαν στον Νόμο και εκατό άλλες παραβάσεις πιο επιβαρυντικές από τους «ημιυπαίθριους». Ο Νόμος στην αρχή δεν προέβλεπε την συνδρομή Μηχανικού για την «δήλωση», ήταν προαιρετική.  Το ΤΕΕ έκανε πολλή φασαρία λέγοντας ότι «τακτοποίηση χωρίς τους Μηχανικούς δεν γίνεται» με σκοπό μοναδικό να γεμίσει το ταμείο του με το 2% υπέρ ΤΕΕ, για το περιεχόμενο του Νόμου τσιμουδιά. Και καθόρισε για την «διαίρεση», γιατί για μια διαίρεση επρόκειτο επί της ουσίας, ο Μηχανικός να αμείβεται με 230,00ευρώ. Είναι η δεύτερη μεγάλη «απαξίωση» του επαγγέλματός των Μηχανικών, που ξενυχτούσαν έξω από τις Πολεοδομίες της χώρας για να είναι πρώτοι στη σειρά, θυμάσαι τα σχετικά ρεπορτάζ των ΜΜΕ. Διαμαρτυρόντουσαν για τις ουρές στις Πολεοδομίες, αλλά για το περιεχόμενο του Νόμου καμιά κριτική. Πολλοί ούτε καν τον διάβασαν. Τους αρκούσε ότι για μια «διαίρεση» πληρώνονταν 230,00ευρώ.  
Και ήρθε και η σειρά των «αυθαιρέτων» που δεν συμπεριέλαβε ο 3843/2010. Μεγάλη η χαρά των Μηχανικών που οι «δηλώσεις» θα γίνονταν ηλεκτρονικά μέσω ΤΕΕ,  και όχι από τις Πολεοδομίες, νάναι καλά Σηφουνάκης που τις έκλεισε σκεφτήκανε, δεν θα περνούν πια από έλεγχο.  Με ένα κλικ θα τελειώνουν, άντε με δυο-τρία. Διαπίστωσαν όμως με μεγάλη «έκπληξη» ότι χρειάζονται και κάποιες συγκεκριμένες γνώσεις για την εφαρμογή του Νόμου.  Η «διαίρεση» του Ν3843/2010  δεν φτάνει. Χρειάζεται το λιγότερο η γνώση του ΓΟΚ 55,73,85 και η τροποποίηση του 2000. Και ξαφνικά ανακάλυψαν ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Ανακάλυψαν τις ποινικές ευθύνες, πάντα είχαμε αλλά με την κατάργηση του Δημόσιου ελέγχου περάσανε όλες στις πλάτες μας, ανακάλυψαν ασάφειες κενά και παρερμηνείες των νόμων, πάντα υπήρχαν  γιατί εξυπηρετούν συγκεκριμένους σκοπούς, ανακάλυψαν ότι η δουλειά τους απαιτεί και τις ελάχιστες απαραίτητες νομικές γνώσεις, από πάντα το απαιτούσε, αφού τα συμβόλαια συντάσσονται σύμφωνα με τα σχέδια του Μηχανικού, ανακάλυψαν ότι ουσιαστικά είναι «εισπράκτορες γραφειοκράτες», από το 2010 αυτό κάνουν ουσιαστικά, τώρα το ανακαλύψανε κι αυτό.
Αλλά  δεν ανακάλυψαν ότι το κλείσιμο των Πολεοδομιών της χώρας ήταν μια κακή για τους Μηχανικούς επιλογή, και κακώς στηρίχθηκε τότε από τους ελεύθερους επαγγελματίες Μηχανικούς, η επιλογή του ΤΕΕ για την υποβολή των δηλώσεων χωρίς τον έλεγχο των Δημόσιων Υπηρεσιών δημιουργεί προβλήματα, δεν λύνει. Οι ποινικές ευθύνες που φορτώθηκαν σήμερα στις πλάτες των Μηχανικών από αυτό πηγάζουν. Και συνεχίζουν να στηρίζουν τον θεσμό του «ελεγκτή δόμησης», που κατάργησε τον Δημόσιο έλεγχο των ακινήτων.
Δεν κατάλαβαν ότι τον δρόμο που «χάραξαν» για αυτούς τα «μεγάλα αφεντικά» δεν έπρεπε να τον ακολουθήσουν. Ξέχασαν, γιατί δεν τους ενόχλησε φαίνεται,  αυτό που έγινε  στο 11 Συνέδριο των Αρχιτεκτόνων, το Μάρτη του 2011,  τις διαμαρτυρίες των Αρχιτεκτόνων για την παρουσία του Σηφουνάκη, ο οποίος λίγες μέρες πριν είχε διαλαλήσει σε όλους τους τόνους ότι το «καρκίνωμα των Πολεοδομιών θα κλείσει», και ο Σύλλογος  προσποιήθηκε ότι δεν άκουσε τίποτε, και δεν στήριξε ούτε τους διαμαρτυρόμενους συναδέλφους  Αρχιτέκτονες ούτε τους συναδέλφους Μηχανικούς δημόσιους υπαλλήλους. Ξέχασαν, γιατί πάλι δεν τους ενόχλησε φαίνεται, το απαράδεκτο εκείνο κείμενο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων  στο 16ο τεύχος του περιοδικού «Αρχιτέκτονες», το 2015, με το οποίο μας έλεγε ότι σήμερα «διαμορφώνεται ένα νέο προφίλ  Αρχιτέκτονα, αυτό του παιδαγωγού-διαμεσολαβητή-ερμηνευτή» αυτού δηλαδή που θα «παιδαγωγήσει» τις λαϊκές τάξεις να αποδεχτούν την πραγματικότητα που επιβάλλει η κυρίαρχη τάξη, του «διαμεσολαβητή» αυτού δηλαδή που θα παίξει τον βρώμικο ρόλο να μεσολαβήσει ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της, του «ερμηνευτή» αυτού δηλαδή που θα ερμηνεύσει νόμους και διατάξεις με τρόπο υποστηρικτικό στην κυρίαρχη τάξη και παραπλανητικό στα λαϊκά συμφέροντα.
Το κείμενο «Διαμαρτυρίας των Ελεύθερων Μαχόμενων Μηχανικών» λέει στην ουσία «θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε διεκπεραιωτές», έχουμε δείξει καλή διαγωγή, το πολιτικό-οικονομικό-κοινωνικό περιεχόμενο των νόμων δεν το  θίξαμε, τη διάλυση των Δημόσιων Υπηρεσιών τη στηρίξαμε και εξακολουθούμε  να την στηρίζουμε, καλύψτε μας και εσείς για να συνεχίσουμε το έργο που μας έχετε αναθέσει. Αν το διαβάσει κανείς προσεκτικά θα δει ξεκάθαρα ότι αυτό το σκοπό έχουν. Αγνοούν όμως ότι οι Νόμοι έχουν πολιτικό-οικονομικό-κοινωνικό περιεχόμενο, και ταξικό προσανατολισμό (Αιτιολογική έκθεση του Νόμου). Ο Νόμος περιέχει την τεχνική εφαρμογή της Αιτιολογικής έκθεσης του Νόμου. Η νομοθεσία λοιπόν περιέχει την «επιστημονική» αλήθεια της τάξης που νομοθετεί, είναι «ξεκάθαρη» όσο αφορά τα συμφέροντα της τάξης που στηρίζει και εφαρμόσιμη, τα κενά και οι παρερμηνείες, είναι σκόπιμες, δίνουν την εντύπωση ότι μπορούν όλοι να ευνοηθούν από το κενό του νόμου και την ερμηνεία του, αλλά είναι υποστηρικτικές μόνο στα ταξικά συμφέροντα που εξυπηρετεί ο νόμος. Αυτό φαίνεται ότι ακόμη  δεν το έχουν καταλάβει.
Δεν έχουν  καταλάβει ότι  έχουν αποδεχθεί την «απαξίωση» και όσο μένουν σ’ αυτό  τον δρόμο αυτή θα μεγαλώνει, δεν θα μικραίνει, με όσα φανταχτερά στολίδια κι αν  την στολίσουν.
Αν θέλουν να  αλλάξουν δρόμο,  ας «κοινωνικοποιήσουν» την επιστήμη τους σήμερα, πάνω στη  νέα κοινωνική πραγματικότητα που έχει  διαμορφωθεί, και ας καθορίσουν ποιο ρόλο θέλουν να έχουν μέσα στο κοινωνικό σύνολο, να καθορίσουν δηλαδή την ταξική τους θέση. Και μη μου πει κανείς ότι μέχρι τώρα δεν έχουν πάρει ταξική θέση, έχουν πάρει. Ποτέ η κυρίαρχη τάξη του τόπου μας δεν φαντάστηκε ότι θα είχε τόσο πρόθυμους «διεκπεραιωτές Μηχανικούς» στα συμφέροντά της. Αποδείχθηκε από την πράξη αυτό. Το θέμα είναι αν θέλουν να το δουν, ή δεν θέλουν. Και με το κείμενο της «Διαμαρτυρίας» τους φαίνεται ότι δεν θέλουν να το δουν.

Κυριακή 12 Μαΐου 2019

Το «άβατο των Εξαρχείων» και η κυρίαρχη τάξη




Περιβάλλον: Ακούω τώρα τελευταία πολλοί να μιλούν για το «άβατο των Εξαρχείων».
Αρχιτέκτονας: Δεν ακούς πολλούς. Ακούς αυτούς που στηρίζουν τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης. Αυτοί μιλούν για το «άβατο της περιοχής Εξάρχεια». Γιατί δεν τους ρωτάς να σου μιλήσουν για το «άβατο της περιοχής Κουκάκι»;
 Περιβάλλον: Τι να ρωτήσω; Κανείς δεν μιλά γι αυτό.  
Αρχιτέκτονας: Δεν μιλά γιατί η περιοχή  Κουκάκι είναι «άβατο» σήμερα στα λαϊκά στρώματα και «βατή» στα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης. Στα Εξάρχεια συμβαίνει το αντίθετο. Είναι περιοχή «βατή» στα λαϊκά στρώματα και «άβατο» στις ορέξεις της κυρίαρχης τάξης.
 Ο όρος «άβατο» σαν χαρακτηριστικό περιοχής πόλης είναι δημιούργημα της κυρίαρχης τάξης. Δημιουργήθηκε από αυτή όταν θέλοντας να υποβαθμίσει συγκεκριμένες περιοχές των πόλεων όπου κατοικούν  λαϊκά στρώματα, και να τις «αναβαθμίσει» εξυπηρετώντας τα συμφέροντά της,  προκειμένου να τα υποχρεώσει σε φυγή, εφαρμόζει πρακτικές και δημιουργεί συνθήκες υποχρεωτικής φυγής των στρωμάτων αυτών από την περιοχή. Όταν τα λαϊκά στρώματα αντιδρούν στις πρακτικές που εφαρμόζει η κυρίαρχη τάξη στην περιοχή, τότε η περιοχή χαρακτηρίζεται «άβατο», από την κυρίαρχη τάξη, Και χαρακτηρίζεται «άβατο» γιατί με το πρόσχημα αυτό καλύπτει τις «ακραίες αγοραίες πρακτικές» και τις «απάνθρωπες συνθήκες» που επιβάλλει στα λαϊκά στρώματα, προκειμένου να πετύχει τον σκοπό της.  Ας θυμηθούμε λίγο το κέντρο της Αθήνας πριν από μερικά χρόνια την περίοδο της υποβάθμισής του, και τις πρακτικές που εφάρμοσε η κυρίαρχη τάξη τότε.- σύλληψη των καταληψιών της «Βίλα Αμαλία», επιχείρηση «σκούπα» των Λοβέρδου Χρυσοχοϊδη, διοχέτευση φασιστικών ομάδων στις περιοχές, κ.α-  Μιλούσε πάλι για «άβατο» τότε. Τώρα που το κέντρο της Αθήνας πέρασε στα χέρια της και ικανοποιεί τις ορέξεις της στην περιοχή, τώρα που έγινε «άβατο» στα λαϊκά στρώματα, δηλαδή έγινε «βατό» στα συμφέροντά της δεν μιλά πια για «άβατο» μιλά για «αναβάθμιση». Κατάλαβες τώρα γιατί μιλά για το «άβατο των Εξαρχείων»;
Περιβάλλον : Κατάλαβα.

Για την "υποβάθμιση- αναβάθμιση" του κέντρου της Αθήνας κοίταξε εδώ : ΝΕΟΣ ΓΟΚ : Επενδυτές παρόντες - Λαός απών








Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Το ««πόρισμα σοφών» για την πυρκαγιά στο Μάτι» δεν είναι «πόρισμα» «Ανεξάρτητης Επιτροπής» αλλά «πόρισμα» «Εξαρτημένης Επιτροπής»


Περιβάλλον: Βγήκε το «πόρισμα» των «σοφών» για την πυρκαγιά στο Μάτι. Το διάβασες;
Αρχιτέκτονας: Το διάβασα.
Περιβάλλον: Τι έχεις να πεις;.
Αρχιτέκτονας: Τίποτε  
 Περιβάλλον: Μα είναι το «πόρισμα» της «Ανεξάρτητης Επιτροπής για την διερεύνηση των αιτιών των πυρκαγιών» 
Αρχιτέκτονας: Πρώτα –πρώτα να διαβάζεις προσεχτικά. Είναι το «πόρισμα» της Επιτροπής που ονομάστηκε «Ανεξάρτητη». - Απόφαση Πρωθυπουργού  Αριθμ.Υ60/2018 (ΦΕΚ 3937/Β/10-9-2018) – Σύσταση Επιτροπής με την ονομασία «Ανεξάρτητη Επιτροπή για τη διερεύνηση των αιτιών των πυρκαγιών» - και στο άρθρο 1 αναφέρονται και τα ονόματα των μελών της Επιτροπής. Εδώ είναι η Απόφαση διάβασέ την https://www.e-nomothesia.gr/kat-pyrkagies-emprismoi-purosbestiko-soma/apophase-prothupourgou-u60-2018.html
Περιβάλλον: Τι θες να πεις;
Αρχιτέκτονας: Το «Ανεξάρτητη» δεν ισχύει. Είναι «εξαρτημένη». Όλα τα υπόλοιπα είναι «κουραφέξαλα» όπως λέμε στη γλώσσα μας. Ξέρεις κάθε φορά που «θάβουμε  νεκρούς» το ίδιο γίνεται. Η Κυβέρνηση Συγκροτεί μια «Επιτροπή», προσεκτικά επιλεγμένη, της αναθέτει την «διερεύνηση των αιτιών»,  η «Επιτροπή» «μελετά σε βάθος το πρόβλημα» και βγάζει το «πόρισμα». που τυπώνεται σε χαρτί πολυτελείας σαν το σημερινό, με χρώματα επιλεγμένα με μεγάλη προσοχή –πράσινο και πορτοκαλί - στην περίπτωση μας, με περιθώρια μεγάλα για να πιάσει περισσότερες σελίδες, παραδίδεται στους αρμόδιους, οι οποίοι πάντα δηλώνουν ότι «θα λάβουν νομοθετικές πρωτοβουλίες». Όταν οι «νεκροί» είναι λίγοι «κάτω από 100», τα «πορίσματα» ανατίθενται στους «ντόπιους εξαρτημένους», αυτή τη φορά όμως που ξεπέρασαν τους 100 φέραμε και «ξένους εξαρτημένους».
Περιβάλλον: Τι εννοείς;
Αρχιτέκτονας: Τι εννοώ; Γεμίσανε τα νεκροταφεία μας με «διανομείς» που σκοτώνονται γιατί τρέχουν να προλάβουν την παράδοση, ανθρώπους που σκοτώνονται στους χώρους εργασίας γιατί δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες ασφαλείας, ανθρώπους που σε κάθε νεροποντή πνίγεται το βιός του και πνίγονται και οι ίδιοι, σε κάθε πυρκαγιά καίγεται το βιός του και καίγονται και οι ίδιοι, ανθρώπους που πεθαίνουν από τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας που επιβάλλει η εργοδοσία, νεκροί …..νεκροί ……νεκροί. Και συ μου μιλάς για το  «πόρισμα» μιας «Εξαρτημένης Επιτροπής», και μου ζητάς να το σχολιάσω. Τι να σχολιάσω. Τα «αίτια του προβλήματος» ή τις «προτάσεις για την διαχείριση των πυρκαγιών». Οι τεχνικές ελλείψεις που αναφέρονται, είναι γνωστές, όπως είναι γνωστό πως θα εκλείψουν. Ξέρεις πόσα τέτοια «πορίσματα» έχουμε στη χώρα μας; Έχουμε τον μεγαλύτερο χώρο σε εμβαδόν και όγκο φύλαξης «πορισμάτων». Έχουν όλα το ίδιο περιεχόμενο. Λείπουν απ’ όλα  τα «πολιτικά-κοινωνικά-οικονομικά αίτια» και η «πολιτική-κοινωνική-οικονομική πρόταση».
Περιβάλλον: Γι αυτό είπες ότι είναι «εξαρτημένη»
Αρχιτέκτονας: Ναι. Τα «πολιτικά-κοινωνικά-οικονομικά αίτια» θέλουν οι Κυβερνήσεις να λείπουν από τα «πορίσματα» που αναθέτουν και να λείπει η «πολιτική-κοινωνική-οικονομική πρόταση» και αυτή η «Επιτροπή» με το περιεχόμενο της «Έκθεσής» της νομίζω ότι την ικανοποίησε.
 Κοίταξε οι «πολιτικές-κοινωνικές-οικονομικές επιλογές» των Κυβερνήσεων, οι «πολιτικές επιλογές» που λέμε χάριν συντομίας,  καθορίζουν  την «ποιότητα των σχέσεων εργασίας» «την ποιότητα του περιβάλλοντος» την «ποιότητα της ζωής του Λαού». Τα «τεχνικά χαρακτηριστικά» των «σχέσεων εργασίας» της «ποιότητας του περιβάλλοντος» της «ποιότητας ζωής του Λαού» πηγάζουν από τις «πολιτικές επιλογές» που καθορίζουν οι Κυβερνήσεις, για να αλλάξουν λοιπόν, πρέπει να αλλάξουν οι «πολιτικές επιλογές».
Για το «Μάτι» όλες οι κατηγορίες πέσανε στην «αυθαίρετη δόμηση» της δεκαετίας του 70. Κανείς όμως δεν αναρωτήθηκε: 1. Γιατί ο νόμος 1337/83 ο Νόμος του Τρίτση, όπως λέμε, δεν εφαρμόστηκε παρά μόνο η πρώτη και δεύτερη φάση του, μετά ο Ανδρέας Παπανδρέου τον «κατέβασε από το τραίνο». Ποιοι ήταν οι «πραγματικοί λόγοι» της αποπομπής του Τρίτση; 2. Γιατί εφ’ όσον στην περιοχή υπήρχε ήδη περιοχή «επιβαρυμένη πολεοδομικά» εντάχθηκαν όμορες περιοχές στο σχέδιο –π.χ Βουτζάς- πάνω από την περιοχή του Ματιού. Με ποιες προϋποθέσεις εντάχθηκαν αυτές οι περιοχές στο σχέδιο; Δεν ήταν φανερό ότι η ένταξη όμορων περιοχών στο σχέδιο, χωρίς να αντιμετωπιστεί το θέμα της ένταξης στο σχέδιο της περιοχής «Μάτι» θα προκαλούσε  «εγκλωβισμό» της περιοχής αυτής, και αδυναμία «αντιμετώπισης» επικίνδυνων καιρικών φαινομένων; 3. Γιατί απ’ όλες τις περιοχές που εντάχθηκαν στο σχέδιο λείπει το «αποχετευτικό δίκτυο»; Ο βασικός αυτός παράγοντας γιατί αγνοήθηκε; Γιατί οι στατιστικές δεν ασχολούνται καθόλου με το θέμα αυτό;  Δεν είναι βασική προϋπόθεση να υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο προκειμένου μια περιοχή να ενταχθεί στο σχέδιο;. 4. Γιατί σε όλες τις περιοχές που εντάχθηκαν στο σχέδιο εξακολουθεί να ισχύει η νέα μορφή  «κατάτμησης μείζονος εκτάσεως» με την νέα ονομασία «σύσταση καθέτου συνιδιοκτησίας». 5. Γιατί έχουμε «άνθηση» της «αυθαίρετης δόμησης καθ’ υπέρβαση της οικοδομικής αδείας» στις περιοχές αυτές; 6. Γιατί όλες οι οικοδομές από το 85 και μετά έχουν «προσωρινή σύνδεση με τα δίκτυα» και όχι οριστική; Με ποιο σκεπτικό επικράτησε η «προσωρινή σύνδεση» χωρίς αυτοψία από τις αρμόδιες Πολεοδομίες; Ποιους εξυπηρέτησε;
 Και σ' αυτά τα ερωτήματα κανένα «πόρισμα» μέχρι σήμερα δεν έχει «απαντήσει».  Όχι γιατί «δεν γνωρίζει», αλλά γιατί «θέλει να αποπροσανατολίσει».    
Η «αυθαίρετη δόμηση» στη χώρα μας ήταν «πολιτική επιλογή» των Κυβερνήσεων της χώρας μας, την πριμοδοτούσε γιατί εξυπηρετούσε συγκεκριμένους σκοπούς, και αυτό αποδεικνύεται και από τις διαφορετικές μορφές «αυθαιρέτων» που είχαμε. Η «πάταξη» της «αυθαίρετης δόμησης» κυριαρχούσε στις διάφορες «κυβερνητικές» ανακοινώσεις. Ξέρεις πόσα «πορίσματα» έχουμε για την «αυθαίρετη δόμηση», αν δεις τον χώρο που φυλάσσονται θα μείνεις έκπληκτος, αλλά  παρ’ όλα τα «πορίσματα» η «αυθαίρετη δόμηση» στη χώρα μας με τις προηγούμενες μορφές σταμάτησε όταν η «κυρίαρχη τάξη» του τόπου μας αντιλήφθηκε ότι η «μορφή αυτή της αυθαίρετης δόμησης» δεν είναι πια «κερδοφόρα γι αυτή, ούτε οικονομικά ούτε πολιτικά» και «έκλεισε τον κύκλο της». Οι προηγούμενες μορφές «αυθαιρέτων» σήμερα πληρώνουν «πρόστιμο» για τις «αυθαιρεσίες» που όταν πραγματοποιήθηκαν, πραγματοποιήθηκαν σαν «δικαίωμα»,  σήμερα όμως  μετατράπηκαν σε «ποινή», και μετατράπηκαν σε «ποινή» γιατί η Κυβέρνηση στηρίζει τις νέες επιλογές της κυρίαρχης τάξης στην «διαχείριση» της πόλης και του περιβάλλοντος.   
 Μια από τις «πολιτικές επιλογές» της είναι η στήριξη του - «airbnb»- της «βραχυχρόνιας  μίσθωσης ακινήτων» που λέμε. Είναι η «νέα μορφή πολεοδομικής αυθαιρεσίας» που σήμερα πριμοδοτείται σαν «δικαίωμα», γιατί αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης.  Όλοι γνωρίζουν τις «επιπτώσεις». Βλέπουμε όμως ότι η Κυβέρνηση δεν «παίρνει κανένα μέτρο». Γιατί; Γιατί ακόμη δεν «ολοκληρώθηκε ικανοποιητικά» ο «σκοπός» της κυρίαρχης τάξης ντόπιας και ξένης, που δεν είναι άλλος παρά να περάσουν συγκεκριμένες περιοχές των πόλεων στην ιδιοκτησία της, για να εφαρμόσει τις νέες μορφές ποιότητας ζωής που θέλει να καλλιεργήσει στου λαούς.
Η «Κυβέρνηση» λοιπόν «πριμοδοτεί», έχει κάνει δηλαδή την «πολιτική επιλογή» να στηρίξει τα συμφέροντα της ντόπιας και ξένης κυρίαρχης τάξης  στη «νέα μορφή ποιότητας ζωής» που θέλει να επιβάλλει στις «εκμεταλλευόμενες» τάξεις, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα οικονομικά και πολιτικά της συμφέροντα. Οι «τεχνικές» που χρησιμοποιούνται για να πετύχει τον «σκοπό» της η κυρίαρχη τάξη πηγάζουν από τις «πολιτικές επιλογές» της Κυβέρνησης. η οποία παρ’ όλο που γνωρίζει ότι «πρόκειται για αυθαίρετη αλλαγή χρήσης χώρου κατοικίας σε χώρο παροχής ξενοδοχειακών υπηρεσιών», «υποκρίνεται» και αφήνει να συνεχίζεται η «αυθαιρεσία». Και θα την αφήσει μέχρι να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης.  Όπως έκανε και με το «πρόβλημα» που παρουσιάστηκε με τα ψηλά κτίρια στην περιοχή κάτω από την Ακρόπολη. Το περιόρισε στην «οπτική επαφή» και το έκλεισε. Ούτε λόγος για τον ΝΟΚ/2012.

Υστ: Το κείμενο συμπληρώθηκε μετά από ερώτημα αναγνώστη   



Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

Το ΥΠΕΝ να μην «υποκρίνεται» ότι «θα γίνουν παρεμβάσεις ….μετά τις μεταβολές του 2012» και να αναστείλει άμεσα την ισχύ των άρθρων 10 & 11 του ΝΟΚ/2012 γιατί η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ περιβαλλοντική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του Λαού που προκαλούν είναι μεγάλη, εγκληματικά μεγάλη.



Περιβάλλον: Διάβασες το Δελτίο Τύπου του ΥΠΕΝ σχετικά με την «Προσωρινή αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών νοτίως της Ακρόπολη» ;
Αρχιτέκτονας: Τη διάβασα.
Περιβάλλον: Μειώνει το ύψος στην περιοχή σε 17,50μ αναστέλλει την έκδοση αδειών και λέει ότι «Υπενθυμίζεται ότι, ήδη, η Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας (της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος) του ΥΠΕΝ, σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς και Υπουργεία, έχουν συστήσει ομάδα εργασίας για την επανεξέταση των όρων δόμησης στην περιοχή, ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα περιορισμού της οπτικής επαφής με την Ακρόπολη. Στη βάση αυτή θα γίνουν όποιες παρεμβάσεις κριθούν αναγκαίες στο θεσμικό πλαίσιο, όπως αυτό έχει προκύψει μετά τις μεταβολές του 2012.»
Αρχιτέκτονας: Το ΝΟΚ/2012 προστατεύουν. Γι αυτό και η «Επιτροπή». Γι αυτό και η άμεση «μείωση του ύψους» στην περιοχή. Να μην πάρει το θέμα διαστάσεις θέλουν. Στο Υπουργείο ξέρουν πολύ καλά ότι ο ΝΟΚ/2012 δίνει «αντισυνταγματικές» παροχές. Ξέρουν πολύ καλά ότι ο Νόμος στηρίζει τα προνόμια της κυρίαρχης τάξης, «επενδυτές» λέγονται σήμερα, στη  «Νέα Οικοδομική Κερδοσκοπία» που  θέλει να επιβάλλει στη χώρα. Ξέρουν επίσης πολύ καλά ότι ο Νόμος αγνοεί εντελώς  τα συμφέροντα του λαού, και αυτό δεν θέλουν να φανεί με κανένα τρόπο.   
  Τρέξανε, πρώτη φορά τέτοια ταχύτητα, να βγάλουν απόφαση για μείωση του ύψους στην περιοχή. Και περιορίσανε το «πρόβλημα» στο «ζήτημα του περιορισμού της οπτικής επαφής με την Ακρόπολη». Οι «μεταβολές» του 2012 ισχύουν εδώ και 7 χρόνια, και το Υπουργείο γνωρίζει πολύ καλά τι «είδους μεταβολές» έγιναν στον ΝΟΚ. «Υποκριτική» είναι η δήλωση.
Περιβάλλον: Μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί την λες «υποκριτική» ; Αλλά θέλω να μου τα πεις απλά, όσο πιο απλά γίνεται, και με παραδείγματα.
Αρχιτέκτονας: Θα προσπαθήσω. Θα χρειαστώ βέβαια  περισσότερο χρόνο, αλλά νομίζω ότι στο τέλος θα δεις ξεκάθαρα τον λόγο που την χαρακτήρισα «υποκριτική» .
Ο ΝΟΚ2012 μείωσε το μέγιστο ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων κατά 10% (από 70% σε 60%), χωρίς να μειώσει τους Συντελεστές δόμησης (Σ.Δ.). Αυτό σε αρκετές περιπτώσεις  σημαίνει ότι  για να πραγματοποιηθεί το εμβαδόν της οικοδομής που δίνει ο Σ.Δ .θα πρέπει η νέα οικοδομή να πραγματοποιήσει τουλάχιστον έναν επί πλέον όροφο. σε σχέση με τις παλαιότερες. Στον νέο όροφο θα πρέπει να φτάνει το  κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο, η κατασκευή επιβαρύνεται με την επιφάνεια του κλιμακοστασίου στον επί πλέον όροφο που σημαίνει  λιγότερα τ.μ. κτιρίου ωφέλιμα, εμπορεύσιμα δηλαδή, για τον «επενδυτή». Το κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο από τονΓΟΚ/1929 μέχρι και τον ΓΟΚ/1985 όπως τροποποιήθηκε το 2000, και ο οποίος ίσχυε μέχρι τον ΝΟΚ/2012 προσμετρούσε στον Σ.Δ. Ο ΝΟΚ/12 λοιπόν έκανε την «υπέρβαση». Στο άρθρο 11 όπως τροποποιήθηκε με τον 4258/2014 –Συντελεστής δόμησης- παρ. 6δ αναφέρει ότι :επιφάνεια μέχρι 25,00τμ των  κοινόχρηστων κλιμακοστασίων στους ορόφους και 40,00τμ στο ισόγειο δεν προσμετρούν στον Σ.Δ. Αυτό βέβαια έρχεται σε αντίθεση με την παρ. 5α του άρθρου 11 «στο συντελεστή δόμησης προσμετρώνται  οι επιφάνειες των στεγασμένων και κλειστών από όλες τις πλευρές χώρων του κτιρίου», τέτοια επιφάνεια είναι το κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο,  αλλά αυτό δεν έπαιξε κανένα ρόλο για το Υπουργείο. Δημιουργεί βέβαια για πρώτη φορά το παράδοξο, ο Σ.Δ. να παίρνει χαρακτηριστικά «εικονικού» συντελεστή, και ο πραγματικός συντελεστής δόμησης να αγνοείται.   Και κάνει και δεύτερη «υπέρβαση»  : επαναφέρει τα πατάρια (εσωτερικοί εξώστες) –  άρθρο11 παρ. 6ιδ –τα πατάρια ίσχυσαν με τον ΓΟΚ/55 και τον ΓΟΚ/73 και μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μόνο σε ισόγεια καταστήματα και να έχουν εμβαδόν ίσο με το 50% του καταστήματος. Ο ΓΟΚ/85 τα κατήργησε.- Ο ΝΟΚ λοιπόν τα έβγαλε από το «χρονοντούλαπο» και τα επανέφερε με καλύτερες προϋποθέσεις αυτή τη φορά,  αφού μπορούν να πραγματοποιηθούν όπου ο «επενδυτής» επιθυμεί και το συνολικό εμβαδόν τους μπορεί να φτάνει το 10% της συνολικής δόμησης. Τα πατάρια αυξάνουν το ύψος του ορόφου και τον όγκο του κτιρίου πάνω από τη γη, και τα κέρδη του «επενδυτή». Και αυτή τη φορά προβλέπει και για τις σοφίτες νομιμότητα.
Ας δούμε τώρα και με νούμερα τι σημαίνουν τα παραπάνω
Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα οικόπεδο  800,00τ,μ, με πρόσωπο σε δρόμο  και ότι ο Σ.Δ.=2,4 Θα προσμετρήσουμε την αύξηση της δόμησης και των ωφέλιμων τ.μ, , των εμπορεύσιμων δηλαδή,  που δίνεται με τον ΝΟΚ/2012  μόνο από τη μη προσμέτρηση του κεντρικού κλιμακοστασίου, τον εικονικό και τον πραγματικό συντελεστή δόμησης. Και αυτή είναι η ελάχιστη αύξηση της δόμησης που δίνεται. Τα πατάρια  προσθέτουν όγκο στην οικοδομή γιατί  αυξάνουν το ύψος των ορόφων. Αλλά είναι πιο σύνθετη διαδικασία και νομίζω ότι μόνο με την προσμέτρηση ή τη μη προσμέτρηση του κεντρικού κλιμακοστασίου θα καταλάβεις το «πνεύμα» του ΝΟΚ/2012
Με την ισχύ του ΝΟΚ/2012  χωρίς την εφαρμογή του άρθρου 11 παρ. 6δ  (με το κοινόχρηστο δηλαδή κλιμ/σιο να προσμετρά στην Σ.Δ.
Οι υπολογισμοί [1] μας λένε :
Το κτίριο λοιπόν πραγματοποιείται σε 4 ορόφους των 480,00τ.μ.
 Συνολική δόμηση 1.920,00τ.μ=  1.920,00τ.μ Πραγματική δόμηση
Τα ωφέλιμα τ.μ =1.805,00<1.920,00τ.μ 
Πραγματικός Σ.Δ.=  Σ.Δ.
Τα ωφέλιμα τ.μ είναι: κατά 115,00τ.μ λιγότερα Έχουμε δηλαδή μια μείωση κατά 6,00% (επιβάρυνση του κεντρικού κλιμ/σίου)
Με την ισχύ του ΝΟΚ/2012  και την εφαρμογή του  άρθρου 11 παρ.6δ που  το κλιμακοστάσιο δεν προσμετρά στη  δόμηση
 Οι υπολογισμοί[2] μας λένε:
το κτίριο πραγματοποιείται σε 4 των 480,00τ.μ και 1 των 140,00τ.μ (όροφοι 5)
Τα ωφέλιμα τ.μ, είναι  1.920,00τ.μ >1.805,00τ.μ
Πραγματική Συνολική δόμ=2.060,00τ.μ > Εικονική Συνολική δομ.=1920,00τ.μ
Πραγματικός Σ.Δ =2,58 >Εικονικός Σ.Δ.=2,40
Με την εφαρμογή του ΝΟΚ/2012 το νέο κτίριο πραγματοποιεί έναν όροφο παραπάνω. Αυξάνει τα ωφέλιμα τ.μ , τα εμπορεύσιμα δηλαδή κατά 115,00τ.μ ποσοστό 6,37%, η πραγματική δόμηση αυξάνεται κατά 140,00τ.μ ποσοστό 7,30% και η περιβαλλοντική πραγματική περιβαλλοντική  επιβάρυνση είναι 2,58 τ,μ κτιρίου/1,00τ.μ οικοπέδου  και όχι 2,40τ.μ. κτιρίου/1,00τ,μ οικοπέδου που υπολογίζει ο ΝΟΚ
Βλέπουμε λοιπόν ότι μόνο με την ισχύ του άρθρου 11  στο κτίριο πραγματοποιείται μεγαλύτερη δόμηση, από τη δόμηση που επιτρεπόταν να πραγματοποιηθεί στο οικόπεδο πριν από την ισχύ του ΝΟΚ/2012. Αυτό δεν θέλουν να φανεί. Η αύξηση του Σ.Δ.  
Και τώρα μπορούμε να καταλάβουμε γιατί γίνονται όλα αυτά: Το Υπουργείο εξασφαλίζει μια καθόλου ευκαταφρόνητη αύξηση των ωφέλιμων τ.μ , των εμπορεύσιμων τ.μ για τον «επενδυτή»  και μετρά την περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής με τον «εικονικό» συντελεστή δόμησης, και σύμφωνα με αυτόν στην περιοχή δεν δημιουργείται περιβαλλοντική επιβάρυνση. Η πραγματικότητα όμως δείχνει ότι δημιουργείται περιβαλλοντική επιβάρυνση γιατί αυξάνεται ο πραγματικός συντελεστής δόμησης. Ο Σ.Δ είναι ο αριθμητικός συντελεστής με τον οποίο πολλαπλασιάζονται τα τ.μ του οικοπέδου  και το αποτέλεσμα ορίζει τα συνολικά τ.μ κτιρίου που μπορούν να κτιστούν στο οικόπεδο. Δείχνει όμως εκτός από αυτό και το μέγεθος της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης σε τ.μ του κτιρίου που υφίσταται  κάθε τ.μ οικοπέδου. Και αυτή είναι η περιβαλλοντική επιβάρυνση.- Οι περιοχές π.χ. που έχουν Σ.Δ.=1,00 έχουν μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση γιατί αντιστοιχεί 1,00τ.μ κτιρίου/1,00τ.μ οικοπέδου, που σημαίνει ότι οι συντελεστές ποιότητας του περιβάλλοντος της περιοχής αυτής, είναι καλύτεροι από τις περιοχές με Σ.Δ =2,4- Δηλαδή ο εικονικός συντελεστής δόμησης μας λέει ότι έχουμε 2,40τ.μ κτιρίου/1,00τ.μ οικοπέδου., ο πραγματικός μας λέει ότι η επιβάρυνση είναι 2,58τ.μ κτιρίου/1,00τ.μ οικοπέδου.
Ο πραγματικός Συντελεστής δόμησης μας  δείχνει πόσο  αυξάνεται το ποσοστό όγκου (κ.μ) των οικοδομών/τ.μ γης, πόσο αυξάνεται ο αριθμός των κατοίκων/τ.μ γης, πόσο μειώνεται το ποσοστό κοινόχρηστων χώρων τ.μ./κάτοικο. Και ο ΝΟΚ/2012 αγνοεί τον πραγματικό συντελεστή δόμησης. Αγνοεί την πραγματική περιβαλλοντική επιβάρυνση και στη θέση της δημιουργεί μια  «εικονική» περιβαλλοντική επιβάρυνση  μικρότερη από την πραγματική. Και ενώ η πραγματική περιβαλλοντική επιβάρυνση μας δείχνει ότι με την ισχύ του άρθρου 11 παρ. 6δ  πραγματοποιείται μεγαλύτερη πραγματική δόμηση, μεγαλύτερος όγκος οικοδομής, η αύξηση των ωφέλιμων τ.μ. αυξάνει  τον αριθμό των κατοίκων, και μειώνει το ποσοστό κοινόχρηστων χώρων τ.μ /κάτοικο, η εικονική περιβαλλοντική επιβάρυνση εφαρμόζει στις μετρήσεις της  παρ. 6δ του άρθρου 11 και μας λέει ότι οι περιβαλλοντικοί συντελεστές δεν υποβαθμίζονται.

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Το πρόβλημα των «ψηλών» κτιρίων δεν λύνεται με τον «τσακωμό» των Δημόσιων Υπηρεσιών. Λύνεται μόνο με την με την κατάργηση της αύξησης της δόμησης που νομοθετήθηκε με τα άρθρα 10 & 11 του ΝΟΚ/2012


Περιβάλλον: Τα έμαθες, όλες οι Δημόσιες Υπηρεσίες οι εμπλεκόμενες στις οικοδομικές άδειες των «ψηλών» κτιρίων στη περιοχή του Μακρυγιάννη , προσπαθούν να βγάλουν την ευθύνη από πάνω τους.
Αρχιτέκτονας: Τα πράγματα είναι απλά. Προσπαθούν να τα κάνουν περίπλοκα γιατί θέλουν να αποφύγουν να κριθούν «αντισυνταγματικά» τα άρθρα 10 και 11 του ΝΟΚ/2012. Αυτός είναι ο σκοπός.
Το άρθρο 10 δίνει επί πλέον δόμηση σε νέα κτίρια όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε Θεσσαλονίκη  Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο, Βόλο, Νέα Ιωνία Μαγνησίας, Ιωάννινα.
Το άρθρο 11 δίνει επί πλέον δόμηση  στις νέες οικοδομές σε όλη τη χώρα.
Αύξηση της δόμησης σημαίνει επιβάρυνση του οικιστικού περιβάλλοντος και συνεπώς επιβαρύνει τους όρους διαβίωσης των πολιτών και για το λόγο αυτό είναι «αντισυνταγματικά».
Ο Δήμος Αθηναίων πρέπει να απαντήσει :
1. Αν στις συγκεκριμένες άδειες έχει εφαρμοστεί το άρθρο 10 του ΝΟΚ/2012 και αν ναι, να δώσει στη δημοσιότητα το ποσοστό αύξησης της δόμησης που δόθηκε και την έγκριση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.
2. Αν οι  συγκεκριμένες άδειες έχουν τις απαραίτητες εγκρίσεις των Υπηρεσιών που απαιτούνται για την έκδοση της άδειας δόμησης.
Με τον τρόπο αυτό θα γίνει φανερό η αύξηση της δόμησης που δόθηκε στα κτίρια με την εφαρμογή των διατάξεων του ΝΟΚ/2012 όπως τροποποιήθηκε με τον 4258/2014.  Η αύξηση της δόμησης αυξάνει το ύψος των οικοδομών. Με τον ίδιο συντελεστή δόμησης όσοι κτίσανε πριν από την ισχύ του ΝΟΚ/2012 δεν μπορούσαν να φτάσουν στο ύψος το σημερινό γιατί δεν  είχαν εφαρμογή οι ευνοϊκές διατάξεις των άρθρων 10 &11 του ΝΟΚ/2012. Τα κλιμακοστάσια προσμετρούσαν στον Σ.Δ και η μείωση του ποσοστού κάλυψης δεν συνοδευόταν από αύξηση του Σ.Δ.  
Ένα δεκαόροφο κτίριο  σήμερα με την εφαρμογή του άρθρου 11 του ΝΟΚ/2012 όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον 4258/2014 έχει μόνο από τη μη προσμέτρηση του κλιμακοστασίου επί πλέον δόμηση (40,00 τ. μ. στο ισόγειο +9x25,00τ.μ. στους ορόφους)= 265,00τ.μ .
Αν σε αυτά προστεθεί και η αύξηση της δόμησης που δίνεται με αντίστοιχη μείωση της κάλυψης, τότε σε μία περιοχή που ο Σ.Δ. είναι 3,6 αν θυμάμαι καλά, τότε η δόμηση αυξάνεται κατά πολύ. Για κάθε 100,00τμ οικοπέδου η αύξηση 10% είναι 36,00τ.μ κτιρίου, 15% είναι 54,00τ.μ  , 20% είναι 72,00τ.μ , 25% είναι 90,00τ.μ
Το πρόβλημα όπως βλέπεις δεν λύνεται με τον τσακωμό των διάφορων Δημόσιων Υπηρεσιών. Το πρόβλημα λύνεται μόνο με την κατάργηση της αύξησης της δόμησης  που νομοθετήθηκε με τα άρθρα 10 & 11 του ΝΟΚ/2012  


Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Τα «ψηλά κτίρια» στην περιοχή του Μακρυγιάννη και τα άρθρα 10 &11 του ΝΟΚ/2012



Περιβάλλον: Τα έμαθες μετά τις καταγγελίες των κατοίκων της περιοχής του Μακρυγιάννη η Κυβέρνηση δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε αναστολή των οικοδομικών αδειών και θα εξετάσει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε.
Αρχιτέκτονας: Το θέμα δεν είναι τοπικό, είναι θέμα που αφορά ολόκληρη τη χώρα. Για τον  ΝΟΚ για τον οποίο τόσο υπερήφανοι ήταν οι κ.κ Γ. Παπακωνσταντίνου και  Ν. Σηφουνάκης, Υπουργός ο πρώτος του ΥΠΕΚΑ τότε και Υφυπουργός ο δεύτερος, το έχουμε πει από τότε ότι τα άρθρα 10 και 11 σκοτώνουν το περιβάλλον και πρέπει να καταργηθούν. Είχαμε πει τότε: ΝΕΟΣ ΓΟΚ : Επενδυτές παρόντες - Λαός απών που σήμαινε ότι με τον ΝΟΚ, όπως τον βάφτισε ο κ. Ν.Σηφουνάκης, στηρίζονται τα συμφέροντα των επενδυτών, και αγνοούνται εντελώς τα συμφέροντα του λαού.   
Το άρθρο 10 δίνει «Πολεοδομικά κίνητρα» σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας, και οι περιοχές έχουν επιλεγεί με πολλή προσοχή .Ας το διαβάσουμε:
[1. Σε περίπτωση οικοπέδων (αυτοτελών ή εκ συνενώσεως), που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως στις γεωγραφικές περιφέρειες: α) των Δήμων του Νομού Αττικής και β) των αναφερόμενων στο άρθρο 1 παρ. 2 του ν. 1561/1985 (Α΄ 148), Δήμων του Νομού Θεσσαλονίκης, όπως και στις δύο περιπτώσεις, καθορίζονταν πριν την έναρξη ισχύος του ν. 2539/1997 (Α΄ 244), και οι οποίοι είχαν κατά την απογραφή του 1991 πληθυσμό μεγαλύτερο των 25.000 κατοίκων, και γ) των Δήμων Πάτρας, Λάρισας, Ηρακλείου, Βόλου, Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, Ιωαννίνων, όπως καθορίζονταν πριν την έναρξη ισχύος του ν. 2539/1997, και (τα οικόπεδα σε καθεμία από τις υπό α΄, β΄ και γ΄ περιπτώσεις) δεν εμπίπτουν σε παραδοσιακούς οικισμούς και παραδοσιακά τμήματα πόλης ή σε ιστορικούς τόπους ή σε περιοχές με αποκλειστική χρήση κατοικίας και όταν το εμβαδόν τους είναι μεγαλύτερο της κατά κανόνα αρτιότητας της περιοχής, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, παρέχονται τα ακόλουθα κατά περίπτωση πολεοδομικά κίνητρα, εφόσον τηρούνται οι ακόλουθες κατά περίπτωση προϋποθέσεις και σε κάθε περίπτωση με την προϋπόθεση ο αριθμός των κτιρίων που δημιουργούνται να είναι μικρότερος του Β/2 και ίσος με τη μικρότερη προκύπτουσα ακέραιη μονάδα με ελάχιστο το ένα:
 α. Με την προϋπόθεση:
− ποσοστιαίας μείωσης του επιτρεπόμενου ποσοστού κάλυψης του οικοπέδου κατά ΑX10%,
 δίνεται το κίνητρο:
 − ποσοστιαίας αύξησης του επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης του οικοπέδου κατά ΑΧ10%.
β. Με τις προϋποθέσεις:
− ποσοστιαίας μείωσης του επιτρεπόμενου ποσοστού κάλυψης του οικοπέδου κατά ΑX15%, − απόσυρσης κτιρίου κύριας χρήσης εμβαδού τουλάχιστον ενός τετάρτου του υπάρχοντος επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης της περιοχής,
δίνεται το κίνητρο:
 − ποσοστιαίας αύξησης του επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης του οικοπέδου κατά ΑΧ15%.
 γ. Με τις προϋποθέσεις:
− ποσοστιαίας μείωσης του επιτρεπόμενου ποσοστού κάλυψης του οικοπέδου κατά ΑX20%, − απόδοσης σε κοινή δημόσια χρήση επιφάνειας ίσης με την αύξηση της επιφάνειας δόμησης δια του συντελεστή δόμησης,
δίνεται το κίνητρο: − ποσοστιαίας αύξησης του επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης του οικοπέδου κατά ΑΧ20%.
 δ. Με τις προϋποθέσεις:
− ποσοστιαίας μείωσης του επιτρεπόμενου ποσοστού κάλυψης του οικοπέδου κατά ΑX25%, − απόδοσης σε κοινή δημόσια χρήση επιφάνειας ίσης με την αύξηση της επιφάνειας δόμησης δια του συντελεστή δόμησης,
 − απόσυρσης κτιρίου κύριας χρήσης εμβαδού τουλάχιστον ενός τετάρτου του υπάρχοντος επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης της περιοχής, δίνεται το κίνητρο: − ποσοστιαίας αύξησης του επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης του οικοπέδου κατά ΑΧ25%.
Σε κάθε περίπτωση δίνεται κίνητρο προσαύξησης του επιτρεπόμενου ύψους, έως το ανώτατο επιτρεπόμενο κατά το άρθρο 15 ύψος, για τον προσαυξημένο συντελεστή δόμησης.]
Να γιατί λοιπόν έχουμε «αύξηση του ύψους». Διότι με το άρθρο 10 μειώνοντας  το ποσοστό  κάλυψης του οικοπέδου κατά 10,15,20,25% αυξάνεις τον Σ.Δ. του οικοπέδου κατά 10,15,20,25% και προσαυξάνεις και το ύψος της οικοδομής για να καλύψεις την προσαύξηση του Σ.Δ.
Και εδώ έρχεται να προστεθεί το άρθρο 11, αφορά τις νέες οικοδομές σε όλη τη χώρα, που λέει ότι στον Σ.Δ. δεν προσμετρώνται –δεν θα τα αναφέρω όλα παρά μόνο τα τρία παρακάτω που είναι και ενδεικτικά του πνεύματος του Νόμου-:  
 παρ. 6
[δ. Η επιφάνεια των υποχρεωτικών σύμφωνα με τον κτιριοδομικό κανονισμό κοινόχρηστων κλιμακοστασίων συμπεριλαμβανομένων των ανελκυστήρων και των πλατύσκαλων και για επιφάνεια έως 25 τ.μ. ανά όροφο και ανά κλιμακοστάσιο και 40 τ.μ. στο επίπεδο της εισόδου του κτιρίου κατοικίας που διαθέτει κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο.
ιδ. Εσωτερικοί εξώστες (πατάρια) με συνολικό εμβαδόν μικρότερο ή ίσο του 10% της δόμησης του κτιρίου, χωρίς να αποτελούν ανεξάρτητο όροφο, χωρίς να δημιουργούν ανεξάρτητη ιδιοκτησία και εφόσον ο χώρος κάτω από αυτόν διασφαλίζει προϋποθέσεις ύψους χώρου κύριας χρήσης.
 ιε. Σοφίτες με συνολικό εμβαδόν μικρότερο ή ίσο των 1/2 του χώρου της υποκείμενης κάτοψης με τον οποίο συνδέονται λειτουργικά, χωρίς να αποτελούν ανεξάρτητο όροφο και εφόσον το μέσο ελεύθερο ύψος είναι μικρότερο από 2,20 μ.]
Τα κοινόχρηστα κλιμακοστάσια προσμετρούσαν  στο  Σ.Δ πάντα. Τώρα παύουν να προσμετρούν και δίνεται ένα δώρο στις νέες οικοδομές 25,00τ.μ ανά όροφο εκτός Σ.Δ. και 40,00τ.μ στο ισόγειο. Δηλαδή σε μια πενταόροφη οικοδομή δίνονται επιπλέον 140,00τ.μ εκτός Σ.Δ., μόνο από την κατάργηση της προσμέτρησης του κλιμακοστασίου στον Σ.Δ. Αν σ’ αυτό προστεθούν και τα υπόλοιπα π.χ. πατάρια -τα πατάρια επιτρεπόταν με τον ΓΟΚ 55 και 73, καταργήθηκαν με το ΓΟΚ85 και με την τροποποίηση του 2000- και σοφίτες -που δεν επιτρεπόταν με κανένα προηγούμενο ΓΟΚ- καταλαβαίνουμε ποια ήταν η φροντίδα των δύο Υπουργών
.Να λοιπόν ο δεύτερος λόγος που έχουμε αύξηση του ύψους. Για να καλύψει την προσαύξηση του Σ.Δ. προσαυξάνει το ύψος της οικοδομής. 
Τα δύο λοιπόν αυτά άρθρα του ΝΟΚ αυξάνουν  άμεσα την δόμηση. Και αύξηση της δόμησης σημαίνει επιβάρυνση του οικιστικού περιβάλλοντος σε περιοχές ήδη επιβαρυμένες.
Το θέμα λοιπόν όπως βλέπεις δεν είναι τοπικό, απλώς βγήκε στην επιφάνεια γιατί ξεκίνησε από εκεί. Τα άρθρα 10 και 11 του ΝΟΚ2012 αυξάνουν άμεσα τον Σ.Δ. των οικοπέδων. Και αυτό απ’ ότι γνωρίζω είναι «αντισυνταγματικό» διότι επιβαρύνει το οικιστικό περιβάλλον της περιοχής και  τους όρους διαβίωσης των πολιτών.